Νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά: Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου από την αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

FILE PHOTO: Ο συγγραφέας Γιώργος Χαρβαλιάς στην παρουσίαση του βιβλίου του. Διακρίνονται επίσης ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Κώστας Καραμανλής και ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης. Φωτογραφία Κώστας Μπέκας




Για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του από τα κοινοβουλευτικά δρώμενα, ο Κώστας Καραμανλής, προτίθεται να τοποθετηθεί δημόσια και η παρέμβαση του αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Και γινεται στον απόηχο του (οδυνηρού για τη Νέα Δημοκρατία) αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, και με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου, ιδιαίτερα επικριτικού για τον ρόλο της Γερμανίας στο παρελθόν, αλλά και στο σήμερα.

Το βιβλίο «Γιαβόλ: Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά που κυκλοφόρησε την περασμένη άνοιξη (εκδόσεις ΠΕΔΙΟ) και βρίσκεται ήδη στην τρίτη έκδοση αναφέρεται μεταξύ άλλων στην οφειλή της Γερμανίας από την περίοδο της Κατοχής και στην αδυναμία των ελληνικών μεταπολεμικών κυβερνήσεων να την διεκδικήσουν.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράφει τον πρόλογο, αλλά αυτή τη φορά αποφάσισε να μιλήσει ζωντανά για το ζήτημα, την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στην Αιθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών όπου παρουσιάζεται το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά.

Η τοποθέτηση του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί εκτός από το θέμα των αποζημιώσεων αναμένεται να θίξει και το «σήμερα», δηλαδή την τιμωρητική στάση των γερμανικών κυβερνήσεων απέναντι στην Ελλάδα για την οποία έχει αναφερθεί και σε άλλες ομιλίες του.

Η επικείμενη δημόσια τοποθέτηση Καραμανλή, μία μόλις εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών και την ψυχρολουσία του δεύτερου γύρου έχει προκαλέσει νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί μεταξύ άλλων και ο συγγραφέας του βιβλίου, είναι σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον στο πάνελ συμμετέχει η πρώην πρύτανης και οικονομολόγος διεθνούς κύρους Μαρία Δελιβάνη που διαρκώς τα τελευταία χρόνια καταφέρεται εναντίον των μνημονιακών επιλογών και των κυβερνήσεων που τις υπηρετούν.

PROSKLHSH GIABOL THESSALONIKH 6a8bd

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και αυτή τη φορά ο Κώστας Καραμανλής θα προτιμήσει να «μείνει εντός θέματος» και να μην αγγίξει τα θέματα πολιτικής επικαιρότητας στην ελληνική σκηνή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο φοβούνται τυχόν «χρησμούς» για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που μπορεί να αποτελέσουν αιχμές για τους σημερινούς διπλωματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία για θέματα στρατηγικού χαρακτήρα, μέσα σε μία πολύ δύσκολη, αν όχι…ακατάλληλη, συγκυρία.

Επιπλέον η Θεσσαλονίκη θεωρείται έδρα του πρώην πρωθυπουργού και αδύνατο σημείο του σημερινού, όπως αποδείχτηκε και από την πανηγυρική ήττα του εκλεκτού της ΝΔ, Χρήστου Ζέρβα στον πρόσφατο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Η παρουσίαση του «Γιαβόλ» θα γίνει στις 7 το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας 23 Οκτωβρίου στην Αιθουσα Μακεδονικών Σπουδών και εκτός από την πρώην πρωθυπουργό και την Μαρία Δελιβάνη για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο καθηγητής νεότερης ιστορίας στο ΠΑΜΑΚ, Νίκος Βασιλειάδης και ο οικονομολόγος και βουλευτής της Ελ. Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming.

ΠΗΓΗ: ieidiseis

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται για όλα, ακόμα και για πόλεμο… Τι πάει να κάνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο Ισραήλ και την Ιορδανία;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: