Σάλος στην Ολλανδία: Ναζιστική κάρτα αποδεικνύει ότι ο πρίγκιπας Μπέρνχαρντ υπήρξε μέλος του κόμματος του Χίτλερ [photos, videos]

FILE PHOTO:Dutch Prince Bernhard (R) leaves with his daugthers Princess Christina (L) and Princess Irene (C) the royal palace at the Dam in Amsterdam on their way to the Beurs van Berlage to attend the wedding of Maxima Zorreguieta and Dutch Crownprince Willem-Alexander. EPA PHOTO ANP POOL/TOUSSAINT KLUITERS/nba-hh




Η ολλανδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη γνησιότητα μιας κάρτας μέλους του ναζιστικού κόμματος που κατείχε ο πρίγκιπας Μπέρνχαρντ, πριγκιπικός σύζυγος επί δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένας πρώην επικεφαλής των αρχείων του παλατιού, ο Flip Maarschalkerweerd, δήλωσε ότι βρήκε την κομματική κάρτα καθώς ασχολούνταν με τα προσωπικά αντικείμενα  του πρίγκιπα μετά τον θάνατό του.

Ο Μπέρνχαρντ, Γερμανός αριστοκράτης, είχε αρνηθεί επανειλημμένα ότι ήταν μέλος του πολιτικού κόμματος NSDAP του Αδόλφου Χίτλερ.

Ωστόσο, οι ιστορικοί έδιναν ελάχιστη πίστη στις αρνήσεις του.

Το 1996, ο Γκέραρντ Ααλντερς, ερευνητής στο ολλανδικό ινστιτούτο πολεμικών σπουδών (Niod) ανακοίνωσε ότι βρήκε ένα αντίγραφο της κάρτας μέλους σε ένα πανεπιστημιακό αρχείο των ΗΠΑ. Είχε επικριθεί πολύ εκείνη την εποχή για την αποκάλυψή του, αλλά τώρα έγραψε στα social media ότι «ο πρίγκιπας Μπέρνχαρντ έλεγε ψέματα μέχρι τέλους για το ναζιστικό παρελθόν του».

 

Ο Μπέρνχαρντ φον Λίπε – Μπίστερφελντ είχε παντρευτεί την Ολλανδή πριγκίπισσα Τζουλιάνα το 1937 και συνόδευσε την ολλανδική βασιλική οικογένεια στην εξορία όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 1940.

Αλλά ποτέ δεν τον εμπιστεύτηκαν οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι συμμετείχε σε βασιλικό διάγγελμα μέσω του BBC το 1943 και τέθηκε επικεφαλής των ενωμένων ολλανδικών δυνάμεων αντίστασης το 1944. Βραβεύτηκε ακόμη και για τον ρόλο του ως πιλότος της RAF εν καιρώ πολέμου.

Όταν η Τζουλιάνα έγινε βασίλισσα το 1948, ο Μπέρνχαρντ έγινε πριγκιπικός σύζυγος.

Ο Μπέρνχαρντ πέθανε χωρίς ποτέ να σταματήσει ποτέ να ορκίζεται ότι δεν ήταν ποτέ μέλος του κόμματος του Χίτλερ. «Μπορώ να δηλώσω με το χέρι στη Βίβλο: Δεν ήμουν ποτέ Ναζί», είπε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε  μετά τον θάνατό του το 2004 .

Είχε παραδεχτεί ότι ήταν μέλος δύο ναζιστικών οργανώσεων μετά το 1933 – της υπηρεσίας ασφαλείας Sturmabteilung και του Schutzstaffel (SS) – αλλά υποστήριξε το 1971 ότι «στην αρχή έπρεπε να λάβεις μέρος λίγο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Αυτό ήταν πολύ διαφορετικό από το να είναι ένα εθελοντικά μέλος του πολιτικού κόμματος του Χίτλερ από το 1933 έως το 1936 και να κρατήσει την κάρτα μέχρι το θάνατό του.

Ώρες μετά την εμφάνιση μιας εικόνας της κάρτας μέλους στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, ο βασιλικός οίκος επιβεβαίωσε την ύπαρξη της κάρτας και δημοσίευσε μια φωτογραφία της.

Σε μια δήλωση, ανέφερε ότι ο βασιλιάς Willem-Alexander έδωσε μεγάλη σημασία στην ανεξάρτητη έρευνα και γνώση του παρελθόντος.

«[Ο βασιλιάς] έχει επίγνωση του ρόλου και της θέσης του Οίκου των Orange-Nassau στην ιστορία του βασιλείου», προστίθεται στη δήλωση.

Αρκετά πολιτικά κόμματα και εβραϊκές ομάδες κάλεσαν τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να ξεκινήσει έρευνα.

Η Naomi Mestrum, του Κέντρου Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης του Ισραήλ (Cidi), είπε ότι η απόδειξη του ναζιστικού παρελθόντος του πρίγκιπα πρόσθεσε άλλη μια «μαύρη σελίδα σε ένα οδυνηρό μέρος της πρόσφατης ολλανδικής ιστορίας».

Ο Ρούτε από την πλευρά του είπε ότι ενώ ήταν μια απαίσια εξέλιξη, προηγούμενη έρευνα είχε ηδη καταστήσει αρκετά πειστικά σαφές ότι ο πρίγκιπας ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος.

 

Με πληροφορίες από το bbc

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: