Νarcomantas από τους γιούς του Ελ Τσάπο: Το καρτέλ των «Τσαπίτος» πουλάει τρέλα και… απαγορεύουν την παραγωγή φαιντανύλης στη Σιναλόα

FILE PHOTO: Mexican drug lord Joaquin ‘El Chapo’ Guzman escorted by authorities after his detention, in Mexico City, Mexico, 08 May 2016. EPA, JOSE MENDEZ




Ισχυρή φράξια του καρτέλ Σιναλόα της οποίας ηγούνται γιοι του μεξικανού πρώην βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν απαγόρευσε την παραγωγή και την πώληση φαιντανύλης στην φερώνυμη πολιτεία, σύμφωνα με πανό που αναρτήθηκαν σε δρόμους εξ ονόματός της.

Οι αναλυτές πάντως διατηρούν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον η συμμορία αυτή πράγματι έχει σκοπό να εγκαταλείψει την εξαιρετικά προσοδοφόρα δραστηριότητα αυτή.

Τα πανό –ή narcomantas, όπως είναι γνωστά– θεάθηκαν στην πολιτεία Σιναλόα χθες Δευτέρα και υπογράφονται από τους «Τσαπίτος», γιους του κ. Γκουσμάν που ανέλαβαν να διοικήσουν την εγκληματική αυτοκρατορία του αφότου ο πατέρας τους εκδόθηκε το 2017 στις ΗΠΑ, όπου εκτίει πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Δεν είναι σαφές ποιος κρέμασε τα πανό σε γέφυρες και ανισόπεδους κόμβους. Ωστόσο εμφανίστηκαν καθώς οι αρχές των ΗΠΑ εντείνουν την πίεση σε αυτές του Μεξικού προκειμένου να αναλάβουν δράση εναντίον συμμοριών που ενέχονται στην παραγωγή φαιντανύλης.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε φέτος τους Τσαπίτος (τους «μικρούς Τσάπο») ότι είναι οι βασικοί προμηθευτές φαιντανύλης στην αγορά των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα ο Οβίδιο Γκουσμάν, ο μικρότερος από τους τέσσερις «Τσαπίτος», εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

«Η πώληση, η παραγωγή, η μεταφορά ή οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα που αφορά την ουσία που είναι γνωστή ως φαιντανύλη απαγορεύεται αυστηρά στη Σιναλόα», έγραφαν τα πανό.

Ο Λίο Σίλβα, πράκτορας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA), που έχει εργαστεί στο Μεξικό, ανέφερε πως τα μηνύματα αυτά πιθανόν αποτελούν μέρος προσπάθειας των «Τσαπίτος» να αποποιηθούν την ευθύνη για την παραγωγή κοκαΐνης, να τη μετακυλήσουν σε άλλους.

Αν εξεταστεί σε συνδυασμό με την έκδοση του ενός από τα τέσσερα αδέλφια «μοιάζει με προσπάθεια να μειώσουν την πίεση που υφίστανται», εκτίμησε ο κ. Σίλβα. «Δεν προβλέπω να σταματούν την παραγωγή», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Riodoce, που δημοσιεύει έρευνες για τη Σιναλόα, ανέφερε πως οι «Τσαπίτος» απαίτησαν οι κατασκευαστές φαιντανύλης στην Κουλιακάν –την πρωτεύουσα της πολιτείας– να σταματήσουν την παραγωγή.

Κατόπιν βρέθηκαν πτώματα ανθρώπων που υπέστησαν βασανιστήρια και πάνω τους ποσότητες χαπιών φαιντανύλης. Προφανώς, επρόκειτο για προειδοποίηση.

Δεν είναι σαφές αν οι «Τσαπίτος» μπορούν να προχωρήσουν στην επιβολή απαγόρευσης σε όλη τη Σιναλόα: μεγάλο μέρος της πολιτείας ελέγχεται από παλιό συνεταίρο του πατέρα τους, τον Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα, επικεφαλής άλλης φράξιας του καρτέλ.

Ο κ. Σίλβα επέμεινε πως αμφιβάλλει ότι οι γιοι του Χοακίν Γκουσμάν θα πάψουν να παράγουν και να εμπορεύονται φαιντανύλη. «Είναι πάρα πολλά τα χρήματα για να τα αφήσουν, ή να τους γυρίσουν την πλάτη», εξήγησε.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Μεξικό

«Θερίζει» η φαιντανύλη, οπιοειδές 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη: Πως οι διακινητές εκμεταλλεύονται τις ένοπλες συρράξεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: