Μην μας καθησυχάζει το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνώρισε (ακόμα) το κατοχικό ψευδοκράτος: Κάνουν σχεδιασμούς με ξένο φυσικό αέριο

FILE PHOTO Azerbaijan President Ilham Aliyev (R) shakes hands with Islamist Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) during a farewell ceremony at airport at end of visit to Nakhchivan Autonomous Republic, Azerbaijan, 25 September 2023. . EPA, ROMAN ISMAYILOV




Κύριο άρθρο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ, Λευκωσία

Ερντογάν και Αλίεφ, πολλές φορές αναφερόμενοι στις σχέσεις Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζουν ότι είναι «δυο κράτη, ένα έθνος».

Εσχάτως μπήκε στις αναφορές και ο… κοινός στρατός τους. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προσφάτως βρέθηκε στο Μπακού, επιχείρησε να μπει στην εξίσωση αυτή και το κατοχικό καθεστώς κάνοντας αναφορά σε «ένα έθνος τρία κράτη».

Ο εγκάθετος της Άγκυρας ανέφερε πως «η περαιτέρω ενίσχυση της τουρκικής ενότητας θα είναι προς όφελος όλων μας… η παράνομη «τδβκ» δεν μπορεί ποτέ να μείνει μόνη της. Αυτό το «τουρκικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο έχει εθνική, πνευματική και στρατηγική αξία.

  • Από το Μπακού μέχρι το Ceyhan, από το δυτικότερο τμήμα της Τουρκίας μέχρι την «τδβκ» στο νότο, όταν ενώσει κανείς αυτή τη γεωγραφική περιοχή προκύπτει μια μεγάλη ενότητα. Η φράση «ένα έθνος, τρία κράτη» είναι σημαντική και πολύτιμη για εμάς», είπε ο Ερσίν Τατάρ.

ΕΙΠΕ πολλά και διάφορα ο Τατάρ, ως γνήσιο φερέφωνο της κατοχικής δύναμης. Αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο και επανέλαβε τη θέση για μεταφορά του μέσω Τουρκίας. Να καταστεί η κατοχική δύναμη, δηλαδή, «σε σημαντική γέφυρα για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων προς τη Δύση».

Συνέδεσε αυτό τον σχεδιασμό της Τουρκίας, να καταστεί ενεργειακός κόμβος, με την ευρύτερη εικόνα της μεταφοράς του φυσικού αερίου. Την μεταφορά από το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν στις αγορές κι «αν βρεθεί επιπλέον και στην Ανατολική Μεσόγειο φυσικό αέριο και αν εξετάσουμε τη μεταφορά μέσω της Κύπρου στο σύνολό της, τότε διαπιστώνουμε τη σημασία όλης αυτής της γεωγραφικής περιοχής».

ΚΙ όλα αυτά με φυσικό αέριο για το οποίο προφανώς και δεν μπορεί να κάνει σχεδιασμούς ο Ερσίν Τατάρ. Και μάλιστα σχεδιασμούς, που θα ωφελήσουν τρίτες χώρες χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία ανήκουν. Ο Τατάρ, εάν λάμβανε υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων διαφορετικά θα μιλούσε και θα δρούσε. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κατοχικής δύναμης και μόνο αυτής.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ πλευρά αναδεικνύει τις καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Και προφανώς είναι πολύ καλές. Η Άγκυρα ασκεί καταλυτική επιρροή στο Μπακού. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Εάν, όμως, το Αζερμπαϊτζάν είχε τη διάθεση αλλά και τη δυνατότητα να αναγνωρίσει την αποσχιστική οντότητα προφανώς και θα το έκανε προ πολλού. Δεν το έκανε. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να μας καθησυχάζει καθώς βήματα γίνονται και η Άγκυρα πιέζει ασφυκτικά το Μπακού.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν έστειλε την μπάλα στη κερκίδα: Δεν φαίνεται να του βγαίνουν οι επιδιώξεις στη Μέση Ανατολή, η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι η Τουρκία είναι η μόνη επιλογή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: