Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος: Κέρδισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και ολίγον το ΠΑΣΟΚ… Ο μεγάλος χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης ασκεί το εκλογικό του δικαιώμα σε εκλογικό τμήμα της Εκάλης, Κυριακή 08 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Αθήνα

Πολιτικά κέρδη και ζημιές ψάχνουν να βρουν τα κόμματα, την επομένη της αναμέτρησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κερδισμένοι πάντως, είναι χωρίς ιδιαίτερη περίσκεψη η Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.), το ΚΚΕ και ολίγον το ΠΑΣΟΚ.

Χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μικροί δεν λογαριάζονται, μια και δεν τόλμησαν να κατεβάσουν υποψηφίους.

Η Ν.Δ. κατάφερε να αποτινάξει τις συνέπειες, που προέκυψαν από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, την ανεμπόδιστη εισβολή των χούλιγκαν από την Κροατία στην Ελλάδα.

Σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο γύρισαν την πλάτη στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε σχέση με την συμμετοχή στις αντίστοιχες του 2019. Αυτές είχαν πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τις εκλογές για την Ευρωβουλή.

Η αποσύνδεση ήταν λάθος, μια και η ταυτόχρονες εκλογές περιορίζουν σημαντικά το κόστος, που επιβαρύνει το δημόσιο. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει αμοιβή για τους εκλογικούς αντιπροσώπους επιβαρύνει έτι περαιτέρω τα έξοδα των εκλογών.

  • Τώρα για την σχεδόν παντελή απουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν ευθύνεται ο νέος πρόεδρος του κόμματος, που μετράει θητεία ολίγων ημερών, αλλά τα όργανα, που αποδείχθηκε ότι έκαναν λανθασμένες έως άνευ αντικρίσματος επιλογές.

Γι αυτό και απουσιάζουν, τόσο από την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, όσο και από αυτήν του δεύτερου βαθμού. Το ιερατείο του κόμματος έχει ευθύνες. Στο μεγαλύτερο μέρος του σήμερα βρίσκεται εκτός Βουλής, και επιδιώκει μέσω των οργάνων και του επικείμενου συνεδρίου, να ελέγξει τον Στέφανο Κασσελάκη.

Το τι μέλλει γενέσθαι στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γνώριμο, στον βαθμό που μπορεί κανείς να κάνει προβλέψεις. Η μία πιθανότητα είναι να οι διαφωνούντες να το ρίξουν στο ανταρτικό παραμένοντας εντός των τειχών. Η άλλη να αποχωρήσουν δωρίζοντας το κόμμα στους Κασσελάκη, Παππά και Πολάκη.

Η εμπειρία του παρελθόντος δεν είναι ευοίωνη, μια και η εξ αριστερών ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που αποχώρησε το καλοκαίρι του 2015, μετά την συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την ΕΕ για το τρίτο μνημόνιο, δεν είχε καμιά τύχη. Παράλληλα θεωρούν εαυτούς συνιδιοκτήτες του κόμματος και πολλοί δεν έχουν καμία διάθεση να το εγκαταλείψουν.

Η άλλη επιλογή να αποχωρήσουν οι 16, που έριξαν λευκό στις προτάσεις Κασσελάκη, από το κόμμα και να δημιουργήσουν ένα νέο, εκτός από το ρίσκο που ενέχει, θα βρεθεί και σε ένδεια να το υποστηρίξουν οικονομικά, μια και θα στερηθούν της κρατικής χρηματοδότησης.

  • Όμως και η υπό τον Κασσελάκη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί με 31 βουλευτές, έναν λιγότερο από αυτούς που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει ότι οι τελευταίοι θα καταστούν ντε φάκτο αξιωματική αντιπολίτευση.

Πολύ απλά την επομένη της διάσπασης, δεύτερο κόμμα θα καταστεί το ΠΑΣΟΚ, που θα αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, τόσο για τους μεν όσο και για τους δε, που θα χρειαστεί να μελετήσουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους.

Αλλά και ο σχετικά νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να έχει απογοητεύσει ακόμη και τους μέχρι χθες φίλους του. Με πολλές αδυναμίες και ξύλινο λόγο, επιχειρεί να ανακάμψει το κουρασμένο κόμμα, από το οποίο έχουν αποχωρήσει πολλά και σημαντικά στελέχη.

Με όλη αυτή την κατάσταση στον χώρο της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζονται κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού. Κι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καλό για την δημοκρατία και τους θεσμούς.

Ως γνωστόν τα δημοκρατικά καθεστώτα διακρίνονται από τα αυταρχικά, από την ύπαρξη αντιπολίτευσης και πιθανής εν δυνάμει μελλοντικής κυβέρνησης. Οι εκλογές δεν συνιστούν από μόνες τους δημοκρατική λειτουργία μιας Πολιτείας.

Βλέπε Ρωσία, Λευκορωσία, Ιράν, Τουρκία που κάνουν εκλογές, αλλά απαγορεύουν κάθε διαφορετική άποψη. Κι αν τους ενοχλεί η έστω και υποτυπώδης αντιπολίτευση την στέλνουν στα μπουντρούμια των φυλακών.

  • Με αυτή την έννοια η δημοκρατία είναι κουτσή, αν δεν έχει απέναντί της μια δυναμική και ενδεχομένως απειλητική αντιπολίτευση, που να διεκδικεί κι αυτή με την σειρά της, την εξουσία στις επόμενες εκλογές.

Γι αυτό και αξίζει να παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα τεκταινόμενα στο χώρο της αντιπολίτευσης. Όχι ως life style, αλλά ως χώρος παραγωγής πολιτικής, προσδοκώντας να υπάρξει στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον…

Υ.Γ.: Το ΚΚΕ φρόντισε αρκούντως προεκλογικά για την ρύπανση του περιβάλλοντος, τορπιλίζοντας έτσι το πρώτιστο καθήκον των δημοτικών αρχών, που δεν είναι άλλο από την καθαριότητα των δημόσιων χώρων…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κασσελακιάδας το ανάγνωσμα και με τη ψεκασμένη ακροδεξιά να προελαύνει: Με τα ευρώ και τα δολάρια δεν λύνονται όλα τα προβλήματα και δεν εξαγοράζονται οι πάντες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: