Μετά την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα ισχυρότερη στις διαβουλεύσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης εκτιμούν Γερμανικά ΜΜΕ

Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. File photo: ΕPA. KENZO TRIBOUILLARD, POOL




Με αφορμή την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, αλλά και τις διαβουλεύσεις σε ενωσιακό επίπεδο για την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt φιλοξενεί συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως εξηγεί η HB, «με την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα εισέρχεται στην κρίσιμη φάση των διαβουλεύσεων για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ισχυρότερη από πριν. […] Η χώρα βρίσκεται στο στρατόπεδο των κρατών-μελών που θέλουν να καταστήσουν τους κανόνες για το έλλειμμα όσο το δυνατόν πιο ευέλικτους, ώστε ακόμη και οι υπερχρεωμένες χώρες να έχουν περιθώρια για κρατικές επενδύσεις.

Αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην Ε.Ε., τα τελευταία χρόνια έχει θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό της έλλειμμα και μειώνει το χρέος της με ταχείς ρυθμούς. […] Για την περαιτέρω μείωση του χρέους είναι σημαντική η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Χατζηδάκης τάσσεται υπέρ ενός πιο χαλαρού πλαισίου κανόνων: “Θέλουμε ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, όπως αυτές για το κλίμα ή τις υποδομές, να μην περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του ελλείμματος”, δηλώνει ο υπουργός. Το ίδιο προτείνει και για τις αμυντικές δαπάνες, κάτι που βρίσκει σύμφωνες και άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Εσθονία και η Λιθουανία».

Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, «η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη ομάδα των κρατών της Ε.Ε. Μετά την μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά 9,9% το 2020, η οικονομική παραγωγή αυξήθηκε σωρευτικά κατά 14% την επόμενη διετία και πλέον δεν φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο μίας ύφεσης. “Για φέτος αναμένουμε ανάπτυξη 2,4% και 3% για το 2024”, λέει ο Χατζηδάκης».

Πάντως, παρά την άνοδο της οικονομίας και την αύξηση στις ιδιωτικές επενδύσεις, η HB εκτιμά πως η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της. «Παρά την ταχεία ανάπτυξη των τελευταίων ετών, η οικονομική ισχύς της Ελλάδας απέχει ακόμη πολύ από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση δημόσιου χρέους. Σύμφωνα και με μελέτη της Eurobank, εάν η χώρα διατηρήσει έναν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία ακόμη για να φτάσει στα επίπεδα του 2007 – κατ’ αντιστοιχία και με τον πληθωρισμό».

Mε πληροφορίες από dw.com
Ελλάδα Αθήνα 

Συνεχίζονται οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια στα οικιακά τιμολόγια χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και στους αγρότες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: