Μεγαλώσανε οι βρώμικες δουλειές του Ερντογάν στον Καύκασο: Προκλητικά στρατιωτικά γυμνάσια Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν κοντά στην Αρμενία

FILE PHOTO: Έπαρση της Αζέρικης σημαίας στο κατακτημένο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο φίλος του Ερντογάν, Αλίεφ, προσκυνά και τη σημαία. EPA, STRINGER




Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη στρατιωτικών γυμνασίων με την Τουρκία κοντά στην Αρμενία, σε ένα πλαίσιο εντάσεων ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν μετά την ανακατάληψη από το Αζερμπαϊτζάν της περιφέρειας Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται στο Μπακού, στον αζερικό θύλακα Ναχιτσεβάν, που συνορεύει με την Αρμενία και το Ιράν, καθώς και στα “απελευθερωμένα εδάφη” η τοποθεσία των οποίων δεν διευκρινίστηκε και που μπορεί να περιλαμβάνουν το Καραμπάχ ή παρακείμενες αζερικές περιοχές.

  • Για τα γυμνάσια θα κινητοποιηθούν έως 3.000 στρατιώτες των δύο χωρών, δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και περίπου είκοσι αεροσκάφη, διευκρίνισε το υπουργείο.

Σκοπός τους είναι να “διασφαλίσουν τη συνοχή στη μάχη, “να βελτιώσουν τη διοίκηση” καθώς και τον “επαγγελματισμό των στρατιωτών”, σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν.

Οι στρατιώτες θα εξασκηθούν στη χρήση πυροβολικού και αεροπορίας, στην κατασκευή πλωτών γεφυρών και σε προσγειώσεις με αλεξίπτωτα σε εχθρικό έδαφος, ανέφερε ακόμη το υπουργείο.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία κορυφώθηκαν και πάλι στα τέλη Σεπτεμβρίου με την ανάκτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με μια στρατιωτική επιχείρηση αστραπή, από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η περιφέρεια τελούσε επί τριάντα χρόνια υπό αρμενικό έλεγχο.

Σχεδόν η πλειονότητα του πληθυσμού, πάνω από 100.000 άνθρωποι από τους 120.000 επίσημα καταχωρισμένους κατοίκους, διέφυγαν στην Αρμενία.

Το Γερεβάν φοβάται τώρα πως το Αζερμπαϊτζάν, που είναι πιο πλούσιο, καλύτερα εξοπλισμένο και υποστηρίζεται από την Τουρκία, θα επιδιώξει να ενισχύσει το πλεονέκτημά του, κυρίως δελεαζόμενο να συνδέσει με τη βία τον θύλακα του Ναχιτσεβάν στην επικράτειά του, εξαπολύοντας επίθεση στο νότιο τμήμα της Αρμενίας.

Διάφορα σχήματα συνομιλιών υφίστανται ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά μέχρι στιγμής καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν συναντώνται σήμερα στην Τεχεράνη.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μπακού, Azerbaijan

Η φράση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ τα λέει όλα: Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε στρατιωτικά σε περίπτωση διεύρυνσης της σύγκρουσης από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: