Κρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή: Το χειρόφρενο στη χερσαία επέμβαση, η θορύβηση του Ισραήλ για το ενδεχόμενο χημικών επιθέσεων και η αναβαθμισμένη σκαλέτα ασφαλείας των ΗΠΑ

Κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει ότι μόλις απελευθερωθούν οι όμηροι που έχουν διπλή υπηκοότητα, να ξεκινήσει η χερσαία επέμβαση ή τουλάχιστον ισχυρά πλήγματα από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Πηγή εικόνας: X IDF




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Το σχέδιο των Ισραηλινών προβλέπει να χτυπηθεί με κάθε μέσο κι όλες τις δυνάμεις η Γάζα, μόλις δοθεί η εντολή της επίθεσης.

Γνωρίζουν όμως στο Τελ Αβίβ πως, τόσο η αντίσταση των τρομοκρατών της Χαμάς, όσο και οι σύμμαχοι των Παλαιστινίων, θα επιχειρήσουν να πλήξουν το Ισραήλ. Και τα πλήγματα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Πλήγματα «γοήτρου», πλήγματα με υπόβαθρο, πλήγματα που θα προσπαθήσουν να επισκιάσουν τη δυναμική απάντηση προς την τρομοκρατία.

Άλλωστε και τα ευρήματα των ισραηλινών αρχών στα πτώματα τρομοκρατών της Χαμάς έχουν δώσει πολλά πληροφορίες. Αυτές στοιχειοθετούν τόσο τις σχέσεις της οργάνωσης με την Αλ Κάϊντα, όσο και την διαφορετικού τύπου τεχνογνωσία που έχει παρασχεθεί, για έναν πόλεμο «εφιάλτη». Οι οδηγίες που βρέθηκαν σε φυλλάδια πάνω σε τρομοκράτες, για την μίξη χημικών δημιουργούν την διαφορετική απειλή για έναν πόλεμο που ξεφεύγει σαφώς του συμβατικού.

Μέσα από τα ευρήματα αυτά γίνεται σαφές ότι λαμβάνονται και όλα εκείνα τα μέτρα στην περίπτωση που οι τρομοκράτες έχουν ήδη στα χέρια τους χημικές βόμβες, όπλα δηλαδή που απειλούν τον άμαχο πληθυσμό του Ισραήλ και που κυβέρνηση- στρατός καλούνται να παρέχουν προστασία από έναν τέτοιο εφιάλτη.

Όπλα από το Ουκρανικό μέτωπο;

Ένα επιπλέον κομμάτι που έχει προβληματίσει την ισραηλινή πλευρά, όπου θέλει η χερσαία επέμβαση να μην έχει ηχηρές απώλειες, είναι οι πληροφορίες που διαχέονται για ύπαρξη ισχυρότατου Δυτικού αντιαρματικού οπλοστασίου στα χέρια της Χαμάς.

  • Λέγεται έντονα τις τελευταίες ώρες πως οπλισμός που είχε σταλεί από την Δύση στην Ουκρανία, πέρασε- άγνωστο πως -μέσω υπόγειων διαδρομών, στην πυριτιδαποθήκη των τρομοκρατών της Χαμάς και φυλάσσεται στα δαιδαλώδη τούνελ.

Αν όντως επιβεβαιωθεί ότι αντιαρματικά Javelin και NLAW βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Χαμάς αυτό σημαίνει σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους απέναντι στον αρματικό στόλο του Ισραήλ Markava, τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης & μεταφοράς προσωπικού, που βρίσκονται παρατεταγμένα στην πρώτη γραμμή εξόρμησης προς την Γάζα.

Η «ομπρέλα» της CENTCOM

Στα κομμάτια του πολεμικού παζλ εξ αρχής έχει προστεθεί και αυτό της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η άμυνα του Ισραήλ «κουμπώνει» με αυτή των Αμερικανών, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή στην Μ. Ανατολή.

Η συγκέντρωση ισχυρών μονάδων κρούσης του αμερικανικού ναυτικού στη Μεσόγειο, μαρτυρά την ανησυχία αλλά και την προετοιμασία που υπάρχει στην περίπτωση που ξεφύγει των συνόρων του Ισραήλ η πολεμική σύγκρουση της Μ. Ανατολής.

Από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων της Ισραηλινής αεροπορίας στην Γάζα και ύστερα από τις δηλώσεις πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο Τελ Αβίβ, είχαμε επισημάνει στην σελίδα μας, ότι το Ισραήλ δείχνει πως δεν βιάζεται για την χερσαία επέμβαση.

Και αυτό, τότε που γράφτηκε, το μαρτυρούσαν πολλές εικόνες που έκαναν τον γύρο των ενημερωτικών δικτύων με την συγκέντρωση δυνάμεων. Τώρα που οι Ισραηλινοί βρίσκονται στην γραμμή «εξόρμησης» και οι περισσότερες δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις μάχης, η χερσαία επέμβαση έχει τραβήξει «χειρόφρενο» που το κρατούν δυο πυλώνες.

Το «χειρόφρενο» της χερσαίας επέμβασης

Από την μια πλευρά οι όμηροι που παραμένουν δέσμιοι στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς. Από την άλλη οι άμαχοι, που ορισμένοι από αυτούς απειλούνται από την Χαμάς αν μετακινηθούν προς το Νότο, εγκαταλείποντας την Βόρεια Γάζα. Και τέλος η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει με το σταγονόμετρο. Αν όντως απελευθερωθούν 50 όμηροι, όπως γράφεται ευρέως τις τελευταίες ώρες της Δευτέρας, αυτό είναι μια σημαντική κίνηση, υψηλού συμβολισμού διότι οι Αμερικανοί έχουν καταφέρει μια συμφωνία μέσω Κατάρ.

Αυτά βρίσκονται στον έναν πυλώνα που κρατά το «χειρόφρενο» της χερσαίας επέμβασης.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με όλες εκείνες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που γίνονται, είτε μέσα στο Ισραήλ για την ασφάλεια των πολιτών και των στρατιωτικών δυνάμεων που θα επέμβουν, είτε περιφερειακά, διότι ο κίνδυνος της επέκτασης του μετώπου της Γάζας σ’ ένα διευρυμένο μέτωπο στη Μ. Ανατολή είναι ορατός.

Την ίδια στιγμή το εσωτερικό του Ισραήλ είναι καζάνι που βράζει. Στη Δυτική όχθη καθημερινά υπάρχουν εστίες έντασης και επεισόδια, ειδικά μετά τον βομβαρδισμό της Ισραηλινής αεροπορίας το βράδυ της Κυριακής. Επιπλέον η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού εντείνεται από πολίτες του Ισραήλ για την συνεχιζόμενη κράτηση των ομήρων, αλλά και για το γεγονός ότι ως σήμερα οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφαλείς και το Τελ Αβίβ δεν έχει απαντήσει με τον τρόπο που είχε περιγράψει για την εξάλειψη του κινδύνου της τρομοκρατίας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το κομβικό «στρατηγείο» της Σούδας, η συγκέντρωση πληθώρας στρατιωτικών τμημάτων και το «κέντρο επιχειρήσεων» της Ελευσίνας που φιλοξενεί τους γιατρούς μάχης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: