Κοινή σύνοδος ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Ομάν: Στον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας αναφέρθηκε ο Κύπριος ΥΠΕΞ

O ΥΠΕΞ της Κύπρου στο Μουσκάτ του Ομάν. Φωτογραφία από το facebook του Κυπριακού ΥΠΕΞ




Στον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά τις συζητήσεις στο πλαίσιο του 27ου Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων.

Στη Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσκάτ, την πρωτεύουσα του Ομάν, στις 9-10 Οκτωβρίου 2023, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη στήριξη της Κύπρου για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του ΣΣΚ. Επίσης, είχε διμερείς επαφές με ηγέτες των κρατών του Αραβικού Κόλπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και η στρατηγική εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο Oργανισμών. Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα όπως η ανθρωπιστική βοήθεια, η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση ενόψει και της Συνόδου COP28, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ο κ. Κόμπος υπογράμμισε στη Σύνοδο ότι ο αποτελεσματικότερος και στενότερος συντονισμός θα αποβεί προς όφελος των δύο Oργανισμών.

  • Σημειώνεται ότι στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κόμπος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΣΣΚ, Jasem Mohamed Al Budaiwi, καθώς και με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για την περιοχή του Κόλπου, Luigi di Maio, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις τόσο σε σχέση με την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες του Κόλπου, όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, σειρά διμερών συναντήσεων με αξιωματούχους της περιοχής, κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ειδικότερα, o κ. Κόμπος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ομάν, Badr Albusaidi, τον Υπουργό του Βασιλικού Γραφείου του Ομάν Στρατηγό, Sultan Al Nu’ amani, τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, Sheikh Salem Abdullah Al-Jaber Al-Sabah, και τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Abdullatif bin Rashid al Zayani.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: