Η έρημος έγινε μία απέραντη λίμνη: Βούλιαξε το Ντουμπάι από τις καταιγίδες, χάος στο αεροδρόμιο,18 νεκροί στο Ομάν [βίντεο]

People walk in a flooded street during a heavy rainfall in Dubai, United Arab Emirates. EPA/ALI HAIDER




Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν την συνήθως άνυδρη αραβική χερσόνησο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να μην αναφέρουν νεκρούς, ενώ στο γειτονικό Ομάν ο απολογισμός ξεπερνάει τους 18.

Το Ντουμπάι εκπέμει σήμα κινδύνου με πλημμυρισμένους δρόμους όπου βουλιάζουν πανάκριβα αυτοκίνητα ενώ θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν μερική παράλυση στο Διεθνές Αεροδρόμιο.

Οι κεραυνοί έσκιζαν τον ουρανό, αγγίζοντας την άκρη του Burj Khalifa, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, έγραψαν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα σχολεία στα επτά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκλεισαν και πολλοί εργαζόμενοι δούλεψαν εκτάκτως από το σπίτι.

Ελλείψει αποχετευτικού δικτύου, επιστρατεύτηκαν βυτιοφόρα για να αντλήσουν το νερό που πλημμύρισε και αρκετά σπίτια.

Ανάλογες εικόνες απαθανατίστηκαν στο Μπαχρέιν, στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία.

Στο γειτονικό Ομάν, ένα σουλτανάτο που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Αραβικής Χερσονήσου, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της χώρας. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 10 μαθητές που παρασύρθηκαν μαζί με όχημα κι έναν ενήλικα.

Προβλήματα στις πτήσεις

Η Emirate Airlines ανέστειλε σήμερα έως τα μεσάνυχτα το τσεκ-ιν των επιβατών που αναχωρούν από το Ντουμπάι αφού βροχοπτώσεις ρεκόρ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εν λόγω αεροπορική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι ανακοίνωσε πως θα συνεχιστεί η διακίνηση των επιβατών που φθάνουν στο Ντουμπάι και αυτών που βρίσκονται ήδη σε τράνζιτ, αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αναμένονται καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις.

Το Dubai International, κόμβος για την Emirates Airlines, ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωσή του ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με καθυστερήσεις και εκτροπές πτήσεων εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων.

Οι αρχές του αεροδρομίου, το οποίο είναι το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο για διεθνείς πτήσεις και μείζων κόμβος διαμετακόμισης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβουλεύει τους επιβάτες στο Ντουμπάι να μην έρχονται στο αεροδρόμιο.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να επαναλάβουμε τις επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες», αναφέρεται στην ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Το αεροδρόμιο ανέστειλε για λίγο τις επιχειρήσεις χθες, Τρίτη, καθώς οι βροχές προκάλεσαν πλημμύρες σε όλο το Ντουμπάι και αλλού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας εβδομηντάχρονος πολίτης των Εμιράτων έχασε τη ζωή του χθες, Τρίτη, το πρωί, όταν το όχημά του παρασύρθηκε από αστραπιαία πλημμύρα στο εμιράτο Ρας Αλ Χάιμαχ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

 

Τα ΗΑΕ είχαν καταγράψει μέχρι χθες, Τρίτη, στις 9 μ.μ. (20:00 ώρα Ελλάδας) τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχής σε διάστημα 24 ωρών από το 1949 που άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας.

Το εν λόγω κέντρο ανακοίνωσε ότι 254 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες στο Αλ Άιν, τμήμα του εμιράτου του Αμπού Ντάμπι που συνορεύει με το Ομάν.

Τα ΗΑΕ, μια ομοσπονδία εμιράτων, ιδρύθηκαν το 1971.

Από τοπικά μέσα ενημέρωσης και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται αναφορές σε ζημιές σε διάφορα μέρη της χώρας, περιλαμβανομένων δρόμων που έχουν αποκλεισθεί.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τοπικές κυβερνήσεις έχουν δώσει εντολή σε εργαζομένους και σχολεία να λειτουργήσουν χθες και σήμερα με τηλεργασία.

Σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτοικοι αναφέρουν πως έμειναν αποκλεισμένοι επί ώρες στα αυτοκίνητά τους εξαιτίας των αποκλεισμένων δρόμων. Οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι

Στο Ντουμπάι, οι βροχές ξεκίνησαν από τη νύχτα, ενώ θυελλώδεις άνεμοι οδήγησαν σε ακυρώσεις πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το οποίο είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα παγκοσμίως και έδρα της αεροπορικής εταιρείας Emirates.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, το ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 30 χιλιοστά το πρωί στο Ντουμπάι, ενώ αναμένονται έως και 128 χιλιοστά βροχής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα και τις αρμόδιες Αρχές οι καταιγίδες και το χαλάζι θεωρούνται τα χειρότερα των τελευταίων 20 ετών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα Εμιράτα δεν είναι συνηθισμένα σε τέτοια φαινόμενα. Οι βροχές είναι ασυνήθιστες στην έρημο –όπου χτίστηκε το Ντουμπάι- και έτσι δεν υπάρχουν αποχετεύσεις στους δρόμους ή τα κτίρια για να τραβήξουν τα νερά της πλημμύρες.

ΠΗΓΗ: AFP, ertnews.gr

Πρωτόγνωρες εικόνες στο Ντουμπάι: Οι χειρότερες καταιγίδες των τελευταίων 20 ετών αναγκάζουν influencers να παρατούν τις Rolls Royce στους πλημμυρισμένους δρόμους και εναέρια ταξί να «κολυμπούν» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: