Καρκίνος μήτρας: Η μεγαλύτερη ανακάλυψη της 20ετίας από Βρετανούς επιστήμονες * Γνωστά, φθηνά φάρμακα μειώνουν κατά 35% τον κίνδυνο επανεμφάνισης & θανάτου

FILE PHOTO: O καρκίνος τραχήλου μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 45 ετών και αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως. Photo via pexels.com@ Ivan Samkov/




Bρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πιθανότατα να έχουν επιτύχει την μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων 20 χρόνων για την θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, χρησιμοποιώντας μια σειρά υπαρχόντων, φθηνών φαρμάκων πριν από την έναρξη της συνήθους ακτινοθεραπείας.

Τα ευρήματα των δοκιμών, που ανακοινώθηκαν στο ιατρικό συνέδριο της ESMO, δείχνουν ότι αυτή η θεραπευτική προσέγγιση μείωσε τον κίνδυνο θανάτου των γυναικών από τη νόσο κατά 35%.

Το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου [Cancer Research UK], το οποίο χρηματοδότησε την επιστημονική έρευνα,   χαρακτήρισε τα αποτελέσματα “αξιοσημείωτα” και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κλινικές θα  αρχίσουν σύντομα να εφαρμόζουν την πρακτική για τις ασθενείς τους.

  • O καρκίνος τραχήλου μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 45 ετών και αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως. Εξακολουθεί δυστυχώς να αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με 500.000 νέα περιστατικά και 300.000 θανάτους (54.000 & 25.000 στην Ευρώπη αντίστοιχα).

Παρά τις βελτιώσεις στην ακτινοθεραπεία, ο καρκίνος επιστρέφει έως και στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται πολύ νέες προσεγγίσεις.

Ο Δρ Iain Foulkes, από το Κέντρο Ερευνών Καρκίνου, είπε: «Ο χρόνος είναι το παν όταν θεραπεύεις τον καρκίνο. Ένας αυξανόμενος όγκος αποδεικτικών στοιχείων δείχνει την αξία πρόσθετων κύκλων χημειοθεραπείας πριν από άλλες θεραπείες όπως η χειρουργική επέμβαση και η ακτινοθεραπεία σε αρκετούς άλλους καρκίνους. Όχι μόνο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου, αλλά μπορεί να χορηγηθεί γρήγορα χρησιμοποιώντας φάρμακα που είναι ήδη διαθέσιμα παγκοσμίως.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις βελτιώσεις που θα μπορούσε να φέρει αυτή η δοκιμή στη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ».

Στη διάρκεια της μελέτης, 250 γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έλαβαν τη νέα θεραπεία – μια εντατική χημειοθεραπεία με καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη διάρκειας έξι εβδομάδων, ακολουθούμενη από τη «συνήθη» θεραπεία ακτινοθεραπείας συν εβδομαδιαία σισπλατίνη και βραχυθεραπεία, γνωστή ως χημειοακτινοβολία.

 Η καρβοπλατίνη είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται στις χημειοθεραπείες ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου

Η πακλιταξέλη είναι ουσία η οποία χρησιμοποιείται ως φάρμακο για τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου, όπως καρκίνο των ωοοθηκών, καρκίνο του μαστού, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σάρκωμα Καπόσι, καρκίνο του πνεύμονα και καρκίνο του παγκρέατος.

Η σισπλατίνη, γνωστή με τις εμπορικές ονομασίες Cisplatin και Platinol είναι φάρμακο χημειοθεραπείας, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων

Άλλες 250 γυναίκες – η ομάδα ελέγχου –  έλαβαν μόνο τη συνήθη χημειοακτινοβολία.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 80% όσων είχαν λάβει τη νέα θεραπεία ήταν εν ζωή και το 73% δεν είχαν δει τον καρκίνο να επανέρχεται ή να εξαπλώνεται.

Με την «συνήθη» ομάδα θεραπείας, το 72% ήταν εν ζωή και το 64% δεν είχε δει τον καρκίνο να επανέρχεται ή να εξαπλώνεται.

Η Δρ Μαίρη Μακόρμακ, από το UCL Cancer Institute και το UCLH,επικεφαλής ερευνήτρια στην επιστημονική  δοκιμή, δήλωσε:

  • «Η δοκιμή μας δείχνει ότι αυτή η σύντομη πορεία πρόσθετης χημειοθεραπείας που χορηγείται αμέσως πριν από την τυπική CRT μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου ή θανάτου κατά 35%.

    «Αυτή είναι η μεγαλύτερη βελτίωση στην έκβαση αυτής της ασθένειας τα τελευταία 20 χρόνια».

Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC, πρόσθεσε:

«Το σημαντικό εδώ είναι ότι εάν οι ασθενείς είναι ζωντανές και καλά, χωρίς ο καρκίνος να επανεμφανιστεί στα πέντε χρόνια, τότε είναι πολύ πιθανό να θεραπευτούν, οπότε αυτό είναι που το κάνει πολύ συναρπαστικό».

Επειδή τα δύο φάρμακα χημειοθεραπείας είναι φθηνά και προσβάσιμα και έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσαν να γίνουν ένα νέο πρότυπο αγωγής σχετικά γρήγορα.

Ωστόσο, προειδοποιούν ότι δεν μπορεί κάθε γυναίκα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα από τη θεραπεία.

Πολλές από τις γυναίκες στη μελέτη είχαν καρκίνους που δεν είχαν ακόμη αρχίσει να εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος.

Δεν είναι σαφές πόσο καλά θα λειτουργούσε η θεραπεία για γυναίκες με πιο προχωρημένη νόσο.

Τα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως αδιαθεσία ή ναυτία και απώλεια μαλλιών.

 

Με πληροφορίες από BBC

Κίνδυνος κώφωσης για παιδιά και εφήβους από τις ατομικές συσκευές ακρόασης αλλά και τους υπερβολικούς θόρυβους

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: