Είναι επίσημη η συμφωνία για την Πύλα: Διασφαλίστηκε η νεκρή ζώνη, δημιουργία προοπτικών επανέναρξης διαπραγματεύσεων “βλέπει” ο ΟΗΕ

FILE PHOTO: Εικόνα από την περιοχή της Πύλας, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, στην Κύπρο. Φωτογραφία via UN




Συμφωνία επήλθε για την περιοχή της Πύλας και συγκεκριμένα την κατασκευή του δρόμου που θα ενώνει το μικτό χωριό με το κατεχόμενο Άρσος.

Σε γραπτή του δήλωση ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναφέει ότι επετεύχθη συναντίληψη σχετικά με ρυθμίσεις που θα επιλύσουν την κατάσταση στην Πύλα.

Οπως αναφέρει, επετεύχθη συναντίληψη για ρυθμίσεις που θα επιλύσουν την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή της Πύλας και προσθέτει ότι “συζητούνται ακόμη λίγες λεπτομέρειες, αλλά η συμφωνία πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ σήμερα”.

Το ζήτημα προέκυψε τον Αύγουστο, όταν οι Αττίλες εισήλθαν στη νεκρή ζώνη προκειμένου να κατασκευάουνι δρόμο που θα ένωνε το μεικτό χωριό με το κατεχόμενο Αρσος.

Προσωπικό της κατοχικής δύναμης επιτέθηκε κατά μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που εμπόδισαν τη διεξαγωγή μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή και προκάλεσε ζημιές σε οχήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το επεισόδιο και την επίθεση είχε καταδικάσει η διεθνής κοινότητα, των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβανομένων. Αργότερα άρχισαν συζητήσεις για διευθέτηση του θέματος.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας, τη συμφωνία. Συγκεκριμένα:

  • Επετεύχθη συμφωνία για ρυθμίσεις που θα επιλύσουν τη συνεχιζόμενη κατάσταση στο οροπέδιο της Πύλας.
  • Εξακολουθούν να συζητούνται ορισμένες λεπτομέρειες, αλλά η συμφωνία-πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναντίληψη υπογράφτηκε στις 11.00 σήμερα ανάμεσα στα Ηνωμένα Έθνη και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο δρόμος θα κατασκευαστεί και θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Το σημείο διέλευσης θα κατασκευαστεί στη νεκρή ζώνη για πρώτη φορά.

Oι εργασίες αρχίζουν στις 23 του τρέχοντος μηνός.

  • Βασική προϋπόθεση για να κατασκευαστεί ο δρόμος, είναι να αποχωρήσει άμεσα ο τουρκικός στρατός από την νεκρή ζώνη.

Με την συναντίληψη η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί πως επιτεύχθηκαν οι πιο κάτω στόχοι:

1. Διασφαλίστηκε η νεκρή ζώνη

2. Αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στην περιοχή της Πύλας

3. Αποτρέπεται η απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος του τουρκικού κατοχικού στρατού

4. Δημιουργείται ενιαία περιοχή αστικής ανάπτυξης στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Πλάτης

5. Δημιουργία προοπτικών επανέναρξης διαπραγματεύσεων.

Στην συναντίληψη περιλαμβάνεται και η δημιουργία δεύτερου δρόμου, του λεγόμενου Apple Patrol Track (με πράσινο χρώμα), ο οποίος βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης και οδηγεί από την Πύλα προς τους Τρούλλους.

Με το λευκό χρώμα, στην πιο κάτω εικόνα, διακρίνεται ο δρόμος που θα κατασκευαστεί:

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: