Αμερικανική δύναμη ταχείας αντίδρασης 2.000 πεζοναυτών κατευθύνεται στο Ισραήλ: Ποιές είναι οι επίλεκτες δυνάμεις που έχει θέσει σε επιφυλακή το Πεντάγωνο [video]

FILE PHOTO: Αμερικανοί πεζοναύτες σε στρατιωτική άσκηση . EPA, FRANCIS R. MALASIG




Περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες τέθηκαν σε επιφυλακή για πιθανή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή προς υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο του εβραϊκού κράτους κατά της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο. Την ίδια στιγμή πάντως το Ισραήλ αφήνει να εννοηθεί ότι εξετάζει και άλλες επιλογές, πέραν της χερσαίας επίθεσης.

«Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έθεσε περίπου 2.000 στρατιώτες και διάφορες μονάδες σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας δίνοντας εντολή για προετοιμασία ανάπτυξης, αυξάνοντας την ικανότητα της αμυντικής δύναμης των ΗΠΑ να ανταποκρίνεται ταχέως στην εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου, διευκρινίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων».

Nωρίτερα, το CNN είχε μεταδώσει ότι “μια δύναμη ταχείας αντίδρασης Αμερικανών πεζοναυτών κατευθύνεται στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ και το Πεντάγωνο σε μια προετοιμασία πιθανής ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, κλιμακώνοντας την επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στην περιοχή καθώς εργάζονται για να αποτρέψουν τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και η Χαμάς από περαιτέρω διεύρυνση”.

Δύο αξιωματούχοι άμυνας που γνωρίζουν τον σχεδιασμό δήλωσαν στο CNN ότι η δύναμη ταχείας αντίδρασης, που αποτελείται από 2.000 πεζοναύτες και ναύτες, ήδη έχει αποσταλεί. Θα ενταχθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό πολεμικών πλοίων και δυνάμεων των ΗΠΑ που συγκλίνουν στο Ισραήλ, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να στείλουν ένα μήνυμα αποτροπής στο Ιράν και τη λιβανική τρομοκρατική ομάδα Χεζμπολάχ.

Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πού ακριβώς θα πάει τώρα η μονάδα Πεζοναυτών.  Ένας αξιωματούχος είπε ότι θα κατευθυνθεί προς τη νότια ακτή του Ισραήλ, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις να βρίσκονται κοντά και στις δύο ακτές της χώρας. Η μονάδα βρίσκεται στο USS Bataan, ένα αμφίβιο αποβατικό πλοίο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το USS Carter Hall, ένα αποβατικό πλοίο που επιχειρεί με το USS Bataan, πλέει επίσης προς το Ισραήλ.

Το USS Bataan και το 26th MEU επιχειρούν στη Μέση Ανατολή από τον Αύγουστο ως μέρος μιας προσπάθειας αποτροπής της ιρανικής επιθετικότητας στις κρίσιμες πλωτές οδούς γύρω από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Κόλπου του Ομάν και του Στενού του Ορμούζ.

Η εντολή του Όστιν να προετοιμάσει στρατεύματα για πιθανή ανάπτυξη, δεν σημαίνει ότι θα αναπτυχθούν οπωσδήποτε ή ότι θα υπηρετήσει σε μαχητικό ρόλο εάν πάει στο Ισραήλ, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ωστόσο, η απόφαση του υπουργού Άμυνας Όστιν, συντομεύει τον χρόνο που θα πρέπει να προετοιμαστούν για την αποστολή τα στρατεύματα, αν τους δοθεί εντολή να φύγουν, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η Wall Street Journal ήταν η πρώτη που ανέφερε σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ισραήλ. Ερωτηθείσα για την κίνηση, η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ είπε χθες:  «Δεν έχω περισσότερα να δώσω αυτή τη στιγμή. Ίσως μπορέσω να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι πιο συγκεκριμένο να προσθέσω.»

Εδώ και καιρό οι κινήσεις ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή

Η απόφαση αυτή έρχεται ο αμερικανικός στρατός ενισχύει σταθερά την παρουσία του στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο για να ενταχθεί στην ομάδα αεροπλανοφόρου USS Ford εκεί και στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πάντως επαναλάβει τις τελευταίες ημέρες ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να βάλουν τις “αμερικανικές μπότες” στο έδαφος για να πάρουν μέρος στον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ.

Αλλά ο σχεδιασμός και οι κινήσεις προσφέρουν ένα δείγμα για το είδος της βοήθειας που μπορεί να παρέχουν οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της επιμελητείας μακριά από τις πρώτες γραμμές και της προσφοράς ιατρικής υποστήριξης.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα πολύτιμο εάν το Ισραήλ ξεκινήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να είναι περίπλοκη και αιματηρή, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Ωστόσο, υπάρχουν προετοιμασίες σε εξέλιξη για μια σειρά απρόβλεπτων καταστάσεων, εάν τα πράγματα εξελιχθούν περαιτέρω.

Η 26η Ναυτική Εκστρατευτική Μονάδα (MEU), η οποία ειδικεύεται σε εργασίες όπως αμφίβιες επιχειρήσεις, αντιμετώπιση κρίσεων, ανθρωπιστική βοήθεια και ορισμένες ειδικές επιχειρήσεις, έχει σταθμεύσει κοντά στο Κουβέιτ τις τελευταίες εβδομάδες ως μέρος προγραμματισμένης άσκησης εκεί. Αλλά αναχώρησε νωρίς «ως αποτέλεσμα αναδυόμενων γεγονότων», είπε η  εκπρόσωπος της μονάδας, στους Marine Corps Times την περασμένη εβδομάδα. Δεν ανέφερε προς τα πού κατευθύνθηκε η δύναμη.

 

 

Με πληροφορίες από ΑFP/CNN

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εκτάκτως στην Ιερουσαλήμ και το Αμάν: Συναντήσεις με τον Νετανιάχου, τον Μαχμούντ Αμπάς, τον αλ Σίσι και τον βασιλιά Αμπντάλα τον Β’

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: