Οι κοριοί πέρασαν τη Μάγχη: Έχουμε και εμείς μεγάλο πρόβλημα, αλλά το κρύβουμε λένε οι Άγγλοι – Βρίσκονται παντού σε τρένα, μετρό, νοσοκομεία – Διπλασιάζονται κάθε 14 μέρες [videos]

Φωτογραφία από Pixabay: https://www.pexels.com/el-gr/photo/macro-35804/




Θα ταξιδέψουν οι κοριοί από το Παρίσι στο Ηνωμένο Βασίλειο; Οι άνθρωποι ανησυχούν μήπως φέρουν τους κοριούς πίσω από τις διακοπές τους – αλλά η πραγματικότητα είναι ότι βρίσκονται ήδη σε τρένα, κινηματογράφους και σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει ένας ειδικός κοριών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Josephine Franks στο Sky News

Το Παρίσι παλεύει με προσβολή από κοριούς – αλλά το πρόβλημα είναι πιθανότατα εξίσου σοβαρό στο Λονδίνο, λέει ένας ειδικός.

«Πιστεύω ότι υπάρχει πιθανώς ένα παρόμοιο επίπεδο ζητημάτων στο Λονδίνο με αυτό που υπάρχει στο Παρίσι αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο Sky News ο μικροβιολόγος και ιδρυτής της Bed Bugs Ltd Ντέιβιντ Κέιν.

«Βρίσκονται ήδη σε λεωφορεία, τρένα, μετρό, κινηματογράφους, ιατρεία, δημόσιους χώρους, νοσοκομεία».

Η διαφορά είναι ότι οι Παριζιάνοι μιλούν για το πρόβλημα, ενώ οι Βρετανοί «προσπαθούν να κρατήσουν το όλο θέμα ήσυχο», είπε.

Αυτή η κουλτούρα της σιωπής, όπου οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν, δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για να εξαπλωθούν οι κοριοί, είπε.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο Παρίσι και στο Ηνωμένο Βασίλειο και πώς μπορείτε να αποφύγετε να μαζέψετε κοριούς – ή να τους αντιμετωπίσετε εάν το κάνετε;

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε…

Τι συμβαίνει στο Παρίσι;

Οι κοριοί δεν είναι νέο πρόβλημα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας – αλλά τα πράγματα φαίνεται να έχουν χειροτερέψει πρόσφατα. Έχουν εντοπιστεί σε σπίτια, κινηματογράφους, νοσοκομεία και τρένα, σύμφωνα με αναφορές.

Ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, αντιδήμαρχος του Παρισιού, τους χαρακτήρισε «μάστιγα» και «πρόβλημα δημόσιας υγείας», καθώς κάλεσε τον πρωθυπουργό να δράσει.

Η πόλη κάνει πόλεμο με τα πλάσματα εδώ και χρόνια. Το 2020, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δημιουργώντας μια γραμμή βοήθειας έκτακτης ανάγκης όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να λάβουν συμβουλές από ειδικούς.

Περισσότερα από ένα στα 10 γαλλικά νοικοκυριά είχαν προσβολή από κοριούς μεταξύ 2017 και 2022, σύμφωνα με έκθεση της ANSES, της γαλλικής υπηρεσίας υγείας και ασφάλειας.

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα του κοριού στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αύξηση 65% στις προσβολές από κοριούς από το 2022 έως το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ελέγχου παρασίτων Rentokil τον Σεπτέμβριο. Αντιδρώντας στα ευρήματα, η Natalie Bungay από τη Βρετανική Ένωση Ελέγχου Παρασίτων (BPCA) είπε ότι δεν ήταν έκπληκτη.

«Οι αναφορές για δραστηριότητα κοριών τείνουν να αυξάνονται το καλοκαίρι καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο. «Η έλλειψη ταξιδιών κατά τη διάρκεια του COVID-19 σήμαινε ότι τα προβλήματα με κοριούς ήταν λίγα και δεν είναι περίεργο που βλέπουμε τώρα μια ταχεία αύξηση των κλήσεων».

Ο κ. Cain υπολόγισε ότι το 5% των νοικοκυριών στο Λονδίνο έχουν προσβληθεί από κοριούς τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν πάει διακοπές για χρόνια βρίσκουν τα ζωύφια στο σπίτι, είπε, επομένως δεν είναι τόσο απλό όσο οι άνθρωποι που ταξιδεύουν και τα φέρνουν πίσω. Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν επίσης το πρόβλημα, υποδεικνύοντας ότι είναι ενσωματωμένοι στα δίκτυα δημόσιων συγκοινωνιών, είπε.

Η αύξηση τα τελευταία χρόνια είναι μέρος μιας τάσης δεκαετιών. Οι κοριοί ήταν συνηθισμένοι πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η ανακάλυψη του DDT ως φθηνού και αποτελεσματικού εντομοκτόνου βοήθησε στην καταπολέμησή τους.

Αλλά τα έντομα ανέπτυξαν αντοχή στο DDT και στη συνέχεια στο επόμενο κύμα εντομοκτόνων.

Θα μπορούσαν οι κοριοί να ταξιδέψουν από το Παρίσι στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι κοριοί είναι γνωστοί για τις βόλτες με ωτοστόπ όταν οι άνθρωποι μένουν σε ξενοδοχεία με προσβολές και μπορούν να επιβιώσουν από ένα ταξίδι με αεροπλάνο ή Eurostar πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Eurostar είπε ότι είναι σε επιφυλακή και έτοιμη να εντείνει την «προληπτική θεραπεία» σε όλο το δίκτυο.

Ένας εκπρόσωπος είπε στο Sky News ότι τα έντομα όπως οι κοριοί στα τρένα ήταν «εξαιρετικά σπάνια».

«Οι υφασμάτινες επιφάνειες σε όλα τα τρένα μας καθαρίζονται σχολαστικά σε τακτική βάση και αυτό περιλαμβάνει καθαρισμό με έγχυση και εξαγωγή ζεστού νερού, που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξάλειψη των σφαλμάτων». Τα τρένα θα απολυμαίνονται «κατόπιν αιτήματος ή μόλις υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία» εάν υπάρξει αναφορά για θέμα υγιεινής, πρόσθεσαν.

Ο κ. Κέιν είπε ότι η συχνότητα θεραπείας θα πρέπει να είναι «ένα ταξίδι, ένα καθαρό» για να αντιμετωπιστεί πραγματικά το πρόβλημα.

“Διαφορετικά, χρησιμοποιείτε το ίδιο τρένο για να πηγαίνετε προς τα πίσω και προς τα εμπρός – και κάθε φορά που επιβιβάζεται ένα νέο σύνολο πελατών, τότε δυνητικά επιλέγουν τα προβλήματα που άφησε ο προηγούμενος.”

Αλλά επανέλαβε το μήνυμά του: οι προσβολές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα οφείλονται μόνο στους κοριούς που διασχίζουν τη Μάγχη, επειδή «είναι ήδη εδώ».

Τι πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε μια προσβολή;

Το να ελέγχετε τακτικά το στρώμα σας, να καθαρίζετε το πλαίσιο του κρεβατιού και να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα γύρω από αυτό θα σημαίνει ότι τυχόν κοριοί μπορούν να βρεθούν και να αντιμετωπιστούν γρήγορα.

Ο κ. Cain συμβούλεψε επίσης να εγκαταστήσετε μια συσκευή παρακολούθησης κοριών στο στρώμα σας, η οποία θα δείχνει εάν κάποιοι κοριοί έχουν διασχίσει το δρόμο της.

Ο κ. Κέιν είπε: «Αν δεν ακολουθήσετε αυτή την πειθαρχημένη πρακτική του ελέγχου μία φορά το μήνα, θα έρθει μια μέρα που θα ανατρέψετε το στρώμα σας και θα σας κοιτάξουν πίσω ίσως 5.000 ή 6.000 κοριοί.

«Από τη στιγμή που βρίσκονται στην ιδιοκτησία σας για περισσότερες από περίπου 60 ημέρες, ο πληθυσμός διπλασιάζεται κάθε 14 ημέρες».

Αν εντοπίσετε κοριούς, τι πρέπει να κάνετε;

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην πανικοβληθείτε, είπε ο κ. Κέιν, γιατί είναι πιο πιθανό να κάνετε λάθη σε κατάσταση αυξημένης ανησυχίας.

Ανέφερε τρία κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε: μην χρησιμοποιείτε εντομοκτόνο με βάση το αεροζόλ, μην χρησιμοποιείτε ομίχλη για κοριούς και μην πετάτε τα έπιπλα.

Εάν έχετε εντοπίσει το πρόβλημα νωρίς, μπορεί να είναι δυνατό να το εξαλείψετε πλένοντας τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα και σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα το συγκεκριμένο δωμάτιο.

Αλλά οι λύσεις DIY απαιτούν μεγάλη επένδυση χρόνου για έρευνα και για να τις κάνετε σωστά, είπε – και δεν έχει νόημα να απαλλαγείτε μόνο από το 90% των κοριών επειδή εξακολουθείτε να έχετε προσβολή.

Πώς εντοπίζετε τους κοριούς;

Οι κοριοί τείνουν να κρύβονται σε κουφώματα κρεβατιού, στρώματα, ρούχα και έπιπλα και κυρίως βγαίνουν τη νύχτα για να τραφούν με ανθρώπους που κοιμούνται.

Το πρώτο σας σημάδι κοριών μπορεί να είναι δαγκώματα σε μια σειρά που προκαλούν φαγούρα.

Οι κοριοί δεν είναι γνωστό ότι μεταφέρουν ασθένειες, αλλά τα τσιμπήματα μπορεί να είναι άβολα και το ψυχολογικό κόστος μιας προσβολής μπορεί να είναι οδυνηρό.

Δεν θα αντιδράσουν όλοι στα δαγκώματα, επομένως μπορεί να μοιράζεστε ένα κρεβάτι με τα ζωύφια χωρίς να το προσέξετε.

Άλλα ενδεικτικά σημάδια περιλαμβάνουν κηλίδες αίματος στα κλινοσκεπάσματα, είτε από τα δαγκώματα είτε από το τσάκισμα ενός κοριού που τράφηκε πρόσφατα, ή καφέ κηλίδες στα κλινοσκεπάσματα ή στα έπιπλα από τα κόπρανα κοριών.

Η επιβεβαίωση των κοριών περιλαμβάνει είτε την προβολή των πλασμάτων, το δέρμα τους που έχει φύγει, είτε τον έλεγχο των κηλίδων των κοπράνων.

Οι ενήλικοι κοριοί έχουν μήκος περίπου 5 χιλιοστά και μοιάζουν λίγο με κουκούτσι μήλου. Τα αυγά έχουν μήκος περίπου 1 mm και μαργαριταρένια λευκά – μπορούν να βρεθούν μόνα τους ή σε ομάδες.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τους κοριούς ενώ ταξιδεύετε;

Εάν μένετε σε ξενοδοχείο ή διαμέρισμα, ελέγξτε το κρεβάτι σας, κοιτάζοντας τις ραφές του στρώματος.

Αποφύγετε να βάζετε τη βαλίτσα σας κάτω από το κρεβάτι και κρατήστε τη κλειστή όσο το δυνατόν περισσότερο – απλώς βγάλτε τα ρούχα σας καθώς τα φοράτε και μην τα αφήνετε στο πάτωμα.

Κρατήστε τη βαλίτσα σας ψηλά σε μια σκληρή επιφάνεια αν είναι δυνατόν. Όταν ετοιμάζετε βαλίτσες για ένα ταξίδι, βάλτε ρούχα σε επανασφραγιζόμενες πλαστικές σακούλες και χρησιμοποιήστε μια θήκη με σκληρό κέλυφος εάν έχετε.

Πώς μπορείτε να απαλύνετε τη φαγούρα από τα δαγκώματα;

Το NHS συνιστά να βάζετε κάτι δροσερό στη μολυσμένη περιοχή, να προσπαθείτε να μην το ξύνετε για να αποφύγετε τη μόλυνση και να διατηρείτε την περιοχή καθαρή.

Εάν τα δαγκώματα είναι πολύ επώδυνα, ένας φαρμακοποιός μπορεί να είναι σε θέση να συστήσει μια στεροειδή κρέμα ή αντιισταμινικό.

Θα λυθεί το πρόβλημα των κοριών της Γαλλίας μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου καλοκαιριού;

Η Γαλλία ξεκίνησε τη διαχείριση κρίσης σχετικά με τους κοριούς την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου – λιγότερο από 10 μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024.

Στις 3 Οκτωβρίου, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι ένα διακομματικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Δεκέμβριο για την καταπολέμηση της «μάστιγας» των κοριών.

Ο επικεφαλής του κόμματος Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, Σιλβέν Μαγιάρ, δήλωσε ότι το κόμμα του προέδρου και οι σύμμαχοί του αποφάσισαν να θέσουν το θέμα σε «προτεραιότητα», ανέφερε η Le Monde.

Αλλά υπάρχει ένα «απίστευτα στενό χρονικό παράθυρο» για τις αρχές να θέσουν το πρόβλημα υπό έλεγχο, είπε ο κ. Κέιν.

Η λύση θα έγκειται στο «να προλάβουμε τον τόπο προσβολής» εγκαθιστώντας οθόνες και διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν αυστηρά προγράμματα ελέγχου σε όλα τα καταλύματα της πόλης, το δίκτυο μεταφορών και το Ολυμπιακό Χωριό.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι το Παρίσι έχει αρκετό χρόνο τώρα», είπε.

Με πληροφορίες από sky news

Εθνική ψύχωση οι κοριοί στη Γαλλία: Είναι παντού και σπέρνουν πανικό * Νόμο για την αντιμετώπιση της μάστιγας ετοιμάζει η κυβέρνηση [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: