Η κοινωνία πήρε στα χέρια της την αντιπολίτευση! Έστειλε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, τόσο δια της ψήφου όσο και δια της αποχής

File Photo Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις για τα αποτελέσματα των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών, έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο, Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η δεύτερη Κυριακή, πέρα από τα σίγουρα έκρυβε και κάποιες πραγματικές εκπλήξεις.

Στους σίγουρους θα βάζαμε την νίκη του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη, του Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία και των τεσσάρων πρώην νεοδημοκρατών και νυν «ανταρτών» στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας.

Η μεγάλη έκπληξη προήλθε στο Δήμο Αθηναίων με τη νίκη του Χάρη Δούκα που από το 14% του πρώτου γύρου εκτινάχθηκε στο 56%, με αποτέλεσμα ο περίπου σίγουρος Κώστας. Μπακογιάννης να απολέσει την εξουσία, από έναν ασήμαντο, κατά τους νεοδημοκράτες, αντίπαλο.

Όμως, παρά την παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά, εν τούτοις ζητούμενο είναι αν πήρε το μήνυμα μια και μέχρι χθες εθεωρείτο ότι έχει στα χέρια του, και το μαχαίρι και το πεπόνι.

Πέρα από την εκτεταμένη αποχή που στο δεύτερο γύρο πήρε διαστάσεις εκρηκτικές, η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δει τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου ως ένα ηχηρό μήνυμα, για τις πρώτες εκατό μέρες της δεύτερης θητείας του.

Σε ότι αφορά το κυβερνητικό σχήμα, αποδείχθηκε ότι το rotation των υπουργών σε συνδυασμό με το υπουργικό σχήμα των 64, αδυνάτισε την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι νέοι υπουργοί, είτε να βρεθούν έξω από τα νερά τους π.χ. Πιερρακάκης, είτε να αναβαθμιστούν άλλοι, που στην προηγούμενη κυβέρνηση είχαν αποτύχει παταγωδώς, όπως π.χ. η περίπτωση Αυγενάκη.

Ο τελευταίος έκανε ότι μπορούσε για να θάψει πολιτικά τον Κ;ώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία, με την δήλωσή του -απειλή- ότι αν δε ψηφιστεί ο μέχρι σήμερα Περιφερειάρχης, δεν θα εισπράξουν τα κονδύλια οι απελπισμένοι πλημμυροπαθείς του κάμπου.

Αλλά, παρά την δήλωση Μητσοτάκη, ότι πρέπει να προσγειωθεί το κυβερνητικό σχήμα, η αλαζονεία πέρα από κάποιους υπουργούς που έκαναν υπερφίαλες δηλώσεις, το θέμα αφορά και τον ίδιο που μιλούσε μέχρι χθες για 13 στα 13 στις Περιφέρειες, προσδίδοντας με αυτές τις δηλώσεις μια υπέρμετρη αμετροέπεια.

Μπορεί η αντιπολίτευση στο σύνολό της να θεωρεί ότι κατήγαγε στο δεύτερο γύρο μια επική νίκη, παίζοντας με κάποια μικρά κέρδη, εν τούτοις η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Κι αυτό, γιατί οι εφήμεροι συνασπισμοί του δευτέρου γύρου, δεν δημιουργούν προϋποθέσεις για στέρεες πολιτικές νίκες.

Το μήνυμα πάντως προς την κυβέρνηση που έχει μπροστά της μια μακρά θητεία, που μεταφράζεται σε τέσσερα χρόνια πλην τρεις μήνες είναι σαφές και καθαρό.

  • Πρώτον το επιτελικό κράτος δεν προχωράει. Οφείλει ο Κ. Μητσοτάκης να ξαναμοιράσει την τράπουλα και να μαζέψει τον τραχανά. Που σημαίνει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις δημιουργία ενός μικρότερου κυβερνητικού σχήματος, με κατάργηση του λεγόμενου ροτέισον και επαναφορά σε υπουργικούς θώκους πρόσωπα, που πέτυχαν στο έργο τους στην κυβερνητική θητεία 2019-2023.
  • Δεύτερον οι υπουργοί να αναλάβουν υπεύθυνα να υλοποιήσουν τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Να ελέγχονται σε τακτές περιόδους και να μην εξαρτώνται στο κατά πόσον στις δηλώσεις τους λιβανίζουν τον Μητσοτάκη.

Γιατί είδαμε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο να τους παραδίδεται ένας φάκελος με τι πρέπει να κάνουν, ευνουχίζοντας έτσι και την ελάχιστες προς την θετική βεβαίως κατεύθυνση πρωτοβουλίες τους. Να ελέγχονται για τις αυθαιρεσίες τους, μια και η ψήφος των πολιτών δόθηκε με σαφή εντολή, να υλοποιήσουν το πρόγραμμα για το οποίο τους εξέλεξαν.

  • Τρίτον να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις το μεταρρυθμιστικό έργο, για το οποίο τους ψήφισε ένα επιπλέον ποσοστό, που ως επί το πλείστον προέρχεται από την δεξαμενή των λεγόμενων κεντρώων. Αν απογοητευθούν αυτοί οι ψηφοφόροι, η ΝΔ θα βρεθεί λίαν συντόμως στο κενό.

Τέλος ένα συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι αυτό που αφορά το θέμα της αντιπολίτευσης. Ο δεύτερος γύρος αποδεικνύει ότι αυτή πέρασε στα χέρια της ίδιας της κοινωνίας, που με την ψήφο της, αλλά και την αποχή της, έστειλε πολλαπλά μηνύματα.

Γιατί τρία κόμματα ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ που αλληλοσπαράσσονται και κινούνται σε ποσοστό δέκα και κάτι τις εκατό, δεν συνιστούν σχήμα αντιπολίτευσης, που μπορεί να παρουσιάσει αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα και να διεκδικήσει την εξουσία.

Επειδή τα κενά τα απεχθάνεται η φύση, κι επειδή στις προηγμένες δημοκρατίες οι ισορροπίες είναι απαραίτητες, το πιο πιθανό είναι ότι από τα παρωχημένα αντιπολιτευτικά σχήματα θα προκύψει σύντομα κάτι νέο. Γι’ αυτό η κυβέρνηση καλό είναι να μην επαναπαύεται στις δάφνες της δεύτερης τετραετίας και να ανασκουμπωθεί, μια και ο χρόνος και τα προβλήματα δεν περιμένουν.

Το πάθημα του σίγουρου Κώστα Μπακογιάννη να γίνει μάθημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος: Κέρδισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και ολίγον το ΠΑΣΟΚ… Ο μεγάλος χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: