Η ηρωική αποστολή του Αpollo τo μακρινό 1972 στη Σελήνη βγάζει ακόμη ειδήσεις: Γηραιότερο κατά 40 εκατομμύρια χρόνια απ’ ό,τι νομίζαμε το Φεγγάρι

FILE PHOTO Photos of the moon (R) and Earth (L), taken by South Korea’s first lunar orbiter, Danuri, are displayed at the presidential office in Seoul, South Korea, 03 January 2023. Danuri was launched on 05 August 2022. EPA/YONHAP / POOL SOUTH KOREA OUT




Έχει λούσει με το φως του δεινοσαύρους, έχει εμπνεύσει τους μεγαλύτερους ποιητές και έχει εξερευνηθεί από ατρόμητους αστροναύτες.

Όμως, παρά τη σταθερή, διαρκή παρουσία του, το πότε δημιουργήθηκε το φεγγάρι παρέμεινε θέμα συζήτησης.

Τώρα οι ερευνητές λένε ότι έχουν την απάντηση, αποκαλύπτοντας ότι η δημιουργία του δορυφόρου της Γης είναι 40 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερη από ό,τι πιστεύαμε.

  • Οι επιστήμονες έφτασαν σ’ αυτή την ανακάλυψη μελετώντας κρυστάλλους μέσα στη σεληνιακή σκόνη που έφτασε στη Γη το 1972,  ως μέρος της αποστολής Apollo 17 – την τελευταία φορά που οι αστροναύτες πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι.

 

«Είναι εκπληκτικό να μπορείς να έχεις απόδειξη ότι ο βράχος που κρατάς είναι το παλαιότερο κομμάτι του φεγγαριού που έχουμε βρει μέχρι στιγμής. Είναι το σημείο αναφοράς για τόσα πολλά  ερωτήματα σχετικά με τη Γη. Όταν γνωρίζουμε πόσο παλαιό είναι κάτι, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τι του έχει συμβεί στην διάρκεια της ιστορίας του», δήλωσε η Δρ Τζένικα Γκριρ από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος, όταν οι πλανήτες είχαν ήδη μορφοποιηθεί, πιστεύεται ότι ένα ουράνιο σώμα στο μέγεθος του Άρη χτύπησε τη Γη, εκτοξεύοντας μια μεγάλη μάζα υλικού που τελικώς έγινε το φεγγάρι. Η ενέργεια που ενεπλάκη στην πρόσκρουση σημαίνει ότι η επιφάνειά του ήταν αρχικά λιωμένη, αλλά καθώς ο ωκεανός του σεληνιακού μάγματος ψύχθηκε, το υλικό στερεοποιήθηκε.

  • Κι είναι καθοριστικής σημασίας το γεγονός ότι οι κρύσταλλοι που εξετάστηκαν στη μελέτη πιστεύεται πως σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ψύξης, πράγμα που σημαίνει ότι η σύνθεσή τους προσφέρει στους ερευνητές την ευκαιρία να διερευνήσουν την ηλικία τους, και ως εκ τούτου την ηλικία της ίδιας της Σελήνης.

Ωστόσο, τέτοιου είδους χρονικοί προσδιορισμοί είναι δύσκολοι.

Κάποιες εργασίες σχετικά με τα σεληνιακά υλικά μαζί με υπολογιστικά μοντέλα, έδειξαν ότι το φεγγάρι είναι περίπου 4,42 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά πρόσφατη έρευνα στους κρυστάλλους δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη παλαιότερο .

  • Τώρα οι ερευνητές λένε ότι νέες αναλυτικές τεχνικές φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι οι κρύσταλλοι σχηματίστηκαν πιο πίσω στο χρόνο.

Η προσέγγιση, γνωστή ως τομογραφία ατομικού ανιχνευτή, περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ για την εξάτμιση ατόμων από τους κρυστάλλους οι οποίοι έχουν ακονιστεί σχηματίζοντας μια πολύ λεπτή «νανο – κορυφή ».

Η μάζα αυτών των ατόμων μπορεί στη συνέχεια να ανιχνευθεί και να μετρηθεί η αναλογία διαφορετικών τύπων ατόμων ουρανίου και μολύβδου –  που είναι γνωστά ως ισότοπα.

Επειδή το ουράνιο μετατρέπεται σε μόλυβδο με την πάροδο του χρόνου μέσω της ραδιενεργής αποσύνθεσης, αυτή η αναλογία μπορεί να ρίξει φως στο πόσο παλαιοί είναι οι κρύσταλλοι.

  • Το αποτέλεσμα, έγραψε η ομάδα στο περιοδικό Geochemical Perspectives Letters, είναι ότι οι κρύσταλλοι, και ως εκ τούτου η Σελήνη, φαίνεται να είναι ηλικίας τουλάχιστον 4,46 δισεκατομμυρίων ετών.

«Αυτή η ηλικία μετατοπίζει προς πίσω την ηλικία του πρώτου διατηρημένου σεληνιακού φλοιού κατά ~40 [εκατομμύρια χρόνια] και μας παρέχει ως ελάχιστη ηλικία σχηματισμού του φεγγαριού τα 110 [εκατομμύρια έτη] μετά το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος», γράφει η ομάδα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δείγματα κρυστάλλων που οδηγούν στο συμπέρασμα μιας νεότερης ηλικίας της Σελήνης μπορεί να έχουν χάσει μόλυβδο από το υλικό τους μετά την κρυστάλλωση, και κατ’ αυτό τον τρόπο να προκύπτει παραποιημένη χρονολόγηση.

Ο Δρ Romain Tartèse του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, δήλωσε:

«Αυτό δείχνει ότι το φεγγάρι είναι τουλάχιστον 4,46 [δισεκατομμυρίων ετών], κάτι που έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες από τις πρόσφατες υποθέσεις για το πότε σχηματίστηκε το φεγγάρι».

  • Η ανακάλυψη, πρόσθεσε, υποδηλώνει ότι η γιγαντιαία πρόσκρουση με τη Γη από την οποία σχηματίστηκε το φεγγάρι πιθανότατα συνέβη μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν από αυτό το σημείο.

Ωστόσο, ο Tartèse σημείωσε ότι η μελέτη θεωρεί ότι τα ευρήματα από τα δείγματα του Apollo ισχύουν για ολόκληρο το φεγγάρι, κάτι που μπορεί να μην ισχύει.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης περαιτέρω δειγμάτων από διαφορετικές περιοχές της Σελήνης μέσω μελλοντικών αποστολών», πρόσθεσε.

«Αυτή η μελέτη δείχνει επίσης το μεγάλο όφελος των αποστολών για μεταφορά δειγμάτων», πρόσθεσε ο Tartèse. «Περισσότερα από 50 χρόνια μετά την επιστροφή αυτών των δειγμάτων, εξακολουθούμε να κάνουμε βασικές ανακαλύψεις σχετικά με το φεγγάρι και το εσωτερικό ηλιακό σύστημα καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται».

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Μέτρησαν τη μάζα του Σύμπαντος από μια στιγμιαία έκρηξη ραδιοκυμάτων που έφτασε σε εμάς μετά από 8 δισεκ. χρόνια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: