Οι ΗΠΑ ζητούν επιπλέον βάσεις πέραν της Σούδας για την μετακίνηση δυνάμεών τους κοντά στη Μεσόγειο: Ποιές είναι οι υποψήφιες να εξυπηρετήσουν το αμερικανικό αίτημα

Η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα είναι μια από τις υποψήφιες να υποστηρίξει την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων κοντά στην Μεσόγειο. Το Ελληνικό επιτελείο συνομιλεί διαρκώς με τους Αμερικανούς ώστε να οριστικοποιηθεί η λίστα με τις ανάγκες που έχουν οι Αμερικανοί. Πηγή: Hellas Journal




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Η Αθήνα και συγκεκριμένα το ελληνικό επιτελείο περιμένει τις επόμενες ώρες από τους Αμερικανούς συγκεντρωτική λίστα με όλα εκείνα που χρειάζονται ώστε να υποστηρίξουν μια μεγάλη και ισχυρή μεταστάθμευση δυνάμεων στην χώρα μας, η οποία σαφώς έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο πλευρές τις τελευταίες ώρες συνομιλούν διαρκώς ώστε να αποσαφηνιστεί τι είδους υποστήριξη μπορεί να παρασχεθεί-εφόσον χρειαστεί- στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας των κρατών.

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας μας, στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες καθώς και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν διαχρονικά οι Αμερικανοί για την βάση της Σούδας.

Βεβαίως τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί πέραν του γεγονότος ότι «ξεχειμωνιάζουν» στην Ελλάδα κάνοντας πολλές ασκήσεις με τις ελληνικές δυνάμεις, έχουν αναδείξει την γεωστρατηγική αξία της Β. Ελλάδας, ιδίως του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της διόδου μέσω του Νομού Έβρου προς την Ευρώπη.

Όμως η μετακίνηση Αμερικανικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στη Γηραιά Ήπειρο, από την Γερμανία κι άλλες χώρες, στα νοτιότερα σύνορα της Ευρώπης, μαρτυρά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τα τεκταινόμενα στο Ισραήλ.

Άλλωστε η παρουσία ισχυρότατων μονάδων επιφανείας και αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο δείχνει την ετοιμότητα που υπάρχει από την Ουάσιγκτον στην περίπτωση που πάρει φωτιά ολόκληρη η Μ. Ανατολή.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνικές βάσεις, δεν αποκλείεται η αμερικανική της Σούδας να έχει ίσως κορεστεί από δυνάμεις που έχουν σπεύσει κοντά στη Μεσόγειο και αναμένουν τις πιθανές εξελίξεις, μετά την έναρξη της χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ εντός της Γάζας.

112 Πτέρυγα Μάχης κι όχι μόνο…

Η προετοιμασία για διασπορά αμερικανικών δυνάμεων σε βάσεις της Ελλάδας, εφόσον αυτή απαιτηθεί, έχει ξεκινήσει. Ήδη οι ερωτήσεις από τους Αμερικανούς για την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, τις τελευταίες ώρες δίνουν και παίρνουν.

Τι τύπους αεροσκαφών και τι ποσότητα μπορεί να υποστηρίξει η ελληνική βάση, αν υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας Αμερικανών στις εγκαταστάσεις, μέχρι αν ο διάδρομος προσγείωσης είναι κατάλληλος για την προσγείωση μεγάλων μεταφορικών, όπως για παράδειγμα το C-17, KC-135, Poseidon, είναι μόνο ορισμένα από τα ερωτήματα που καλούνται ν’ απαντήσουν οι αξιωματικοί του επιτελείου.

Πάντως στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι δεν αποκλείεται, εφόσον χρειαστεί, να μην είναι μόνο η Σούδα και η 112 Πτέρυγα Μάχης υποψήφιες βάσεις προς φιλοξενία δυνάμεων. Και αυτό εξαρτάται από τις μετασταθμεύσεις που θα κάνουν οι Αμερικανοί και τους τύπους των αεροσκαφών.

Παράλληλα επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές ότι γίνεται κι ένας αγώνας δρόμου για τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να ληφθούν, πριν καν προσγειωθούν αμερικανικά αεροσκάφη και δυνάμεις. Βεβαίως από την 7η Οκτωβρίου και την διεξαγωγή του ΚΥΣΕΑ, τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί όχι μόνο στην Ελληνική αστυνομία, αλλά και πέριξ στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

  • Την ίδια ώρα το παγκόσμιο ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στα ελάχιστα μέτρα που χωρίζουν τις δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας. Το Τελ Αβίβ συγκεντρώνει όλο και περισσότερες δυνάμεις σε σημεία «εξόρμησης» την στιγμή που η διεθνής κοινότητα αναζητά το «κλειδί» της αποκλιμάκωσης.

Η Αίγυπτος που είναι και η μοναδική χώρα από την οποία μπορεί να φτάσει στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια, διοργανώνει το Σάββατο διεθνή διάσκεψη στην οποία μετέχουν αραβικά κράτη, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ηγέτες κρατών της Ευρώπης, ανάμεσά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την Κύπρο.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το «Σιδερένιο ξίφος» του Ισραήλ βγήκε από την φαρέτρα και δεν στοχεύει μόνο την Χαμάς: Ύψιστη ετοιμότητα σε τρία μέτωπα πριν από την καταιγίδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: