Γιατί ο Ερντογάν επέλεξε “χαμηλούς τόνους” για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη δημιουργία της “σύγχρονης Τουρκίας”; Άβυσσος η ψυχή του “Σουλτάνου”

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan and his wife Emine, addressed the nation on 100th anniversary of the Republic. Photo via Turkish Presidency




Στο ίδιο μήκος κύματος με το πρακτορείο Reuters, και το –Associated Press, (κείμενο Suzan Fraser), παρατηρεί κι αυτό ότι η  κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν Recep Tayyip Erdogan επέλεξε έναν χαμηλών τόνων εορτασμό για την εκατονταετηρίδα από τη δημιουργία της σύγχρονης, κοσμικής δημοκρατίας της Τουρκίας.

Σημειώνει παράλληλα, ότι οι σχετικές εκδηλώσεις έρχονται λίγους μόνο μήνες  μετά τον καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 50.000 ανθρώπους και συμπίπτουν με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που συγκλονίζει τη Μέση Ανατολή.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι υποτονικοί εορτασμοί έχουν προκαλέσει απογοήτευση σε πολλούς στην Τουρκία που πιστεύουν ότι η κληρονομιά του ιδρυτή της δημοκρατίας Mustafa Kemal Ataturk, δέχεται επίθεση από την κυβέρνηση του Erdogan. Βλέπουν την έλλειψη μεγαλοπρέπειας και φαντασμαγορικών τελετών ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία έχει τις ρίζες της στο ισλαμικό κίνημα της Τουρκίας, να σβήσει τη μνήμη του Ataturk.

Ο Erdogan θα τηρήσει το παραδοσιακό πρωτόκολλο κατάθεσης στεφάνου στο μαυσωλείο του Ataturk στην πρωτεύουσα και θα έχει χειραψία με μια σειρά από πρεσβευτές και υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο παλάτι του.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσει μια πομπή με στρατιωτικά πλοία στον Βόσπορο, ακολουθούμενη από drones και επίδειξη πυροτεχνημάτων. Στην ομιλία του για την περίσταση, ο Erdogan αναμένεται να τονίσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του τα τελευταία 20 χρόνια.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, προσθέτει το AP,  ότι ενώ νωρίτερα φέτος ο Erdogan είχε καλέσει μια σειρά ξένων ηγετών να γιορτάσουν την επανεκλογή του, δεν σκοπεύει να  διοργανώσει μια δεξίωση για να γιορτάσει το σημαντικό ορόσημο της δημοκρατίας. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TRT ανακοίνωσε μάλιστα ότι ακυρώνει τα ειδικά προγράμματα για την εκατονταετηρίδα λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Πολλοί στην Τουρκία θα κάνουν πάντως τις δικές τους ιδιωτικές γιορτές ή πάρτι σε εστιατόρια ή σπίτια. Οι δήμοι που διοικούνται από κόμματα της αντιπολίτευσης διοργανώνουν συναυλίες και παρελάσεις.

Ο αστέρας της ποπ Tarkan και ο κλασικός πιανίστας Fazil Say είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στις δηλώσεις για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας.

«Υπάρχουν αυτοί που εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα με τη δημοκρατία μας 100 χρόνια μετά», δήλωσε η ηγέτιδα του κεντροδεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος IyiMeral Aksener,.

Τόσο εκείνη όσο και άλλοι πιστεύουν ότι η μαζική συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων στην οποία παρευρέθηκε ο Erdogan το Σάββατο οργανώθηκε ειδικά για να επισκιάσει τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας.

Ωστόσο, ο Ahmet Hakan, αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet, λέει ότι ο περιορισμένος εορτασμός έγινε «αναπόφευκτος» λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών, ιδιαίτερα σε χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Από την πλευρά του ο Soner Cagaptay , ειδικός για την Τουρκία στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον και συγγραφέας βιβλίων για τον Erdogan , εκτιμά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο Τούρκος πρόεδρος «θέλει να δει την Τουρκία να γίνεται (μια χώρα) που ασπάζεται τις αξίες του, που είναι κοινωνικά συντηρητική, όχι απαραίτητα μέρος της Δύσης, και η οποία επιφυλάσσει ένα σημαντικό ρόλο για το Ισλάμ, από την εκπαίδευση μέχρι τη δημόσια πολιτική».

ΠΗΓΗ: –Associated Press, Suzan Fraser – Erdogan opts for a low-key celebration of Turkey’s 100th anniversary as a secular republic

Κλιμακώνεται η σύγκρουση της Τουρκίας και του Ισραήλ μετά και τις νέες δηλώσεις του Ερντογάν: Κατάπτυστο “κατηγορώ” του μικρού “Σουλτάνου” εναντίον του Εβραϊκού Κράτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: