Γιατί ο αριθμός 64 προκαλεί ακόμη αλλεργία στο Πεκίνο: Απίστευτη λογοκρισία σε φωτογραφία δύο αθλητριών επειδή… θύμιζε τη σφαγή της Τιενανμέν [photo, video]

FILE PHOTO: People watch a video showing ‘Tank Man’ (also known as the unknown protester) standing in front of a column of tanks in Tiananmen Square in 1989, part of the commemorations of the 30th anniversary of the 1989 Tiananmen Massacre, in Taipei, Taiwan, 04 June 2019. EPA/RITCHIE B. TONGO




Μια αθώα φωτογραφία δύο Κινέζων αθλητριών που ωστόσο σχημάτιζε τυχαία το απαγορευμένο νούμερο «64» για την κινεζική λογοκρισία εξαφανίστηκε, δια μαγείας, από τα κινεζικά social media.

Οι αριθμοί με τους οποίους αγωνίζονταν οι Lin Yuwei και οι Wu Yanni στους Ασιατικούς Αγώνες σχημάτιζαν το «64» που εδώ και χρόνια για το κινεζικό σύστημα, θεωρείται μια «υπόγεια» νύξη για το περιστατικό της 4ης ημέρας του 6ου μήνα του 1989. Με πιο απλά λόγια της ημερομηνίας της σφαγής της Τιενανμέν.

Κάθε συζήτηση για το εμβληματικό αυτό ιστορικό γεγονός παραμένει ταμπού στην Κίνα, με τις αρχές να καθαρίζουν συστηματικά οποιαδήποτε αναφορά του θέματος από το Διαδίκτυο.

H σφαγή της Τιενανμέν αναφέρεται συνήθως στους κινεζικούς αντικαθεστωτικούς κύκλους ως «Σφαγή της τέταρτης Ιουνίου» ή «Καταστολή της τέταρτης Ιουνίου».

Για να παρακαμφθεί όμως η λογοκρισία, έχουν εμφανιστεί εναλλακτικά ονόματα που χρησιμοποιύνται κυρίως στο Διαδίκτυο:
Μερικά από αυτά:

  • 35η Μαΐου (προφανώς σαρκαστικό)
  • VIIV (οι Ρωμαϊκοί αριθμοί για το 6 και το 4)
  • Οκτώ στο τετράγωνο (=64) και
  • 8964 (δηλ. 1989/06/04

 

Οι αθλήτριες είχαν ανύποπτες αγκαλιάσει η μία την άλλη μετά από έναν αγώνα των 100 μέτρων μετ’ εμποδίων στους Ασιατικούς Αγώνες.

Η Λιν (και νικήτρια του αγωνίσματος), έφερε τον αριθμό 6 στο σορτσάκι της που αντιστοιχεί και στον διάδρομο του αγώνα.

Και η Γου το νούμερο 4.

Ξαφνικά, χρήστες του διαδικτύου που έσπευσαν να δημοσιεύσουν τα συγχαρητήριά τους στις αθλήτριες στο Weibo, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, συμπεριλαμβάνοντας την επινίκιο φωτογραφία, διεπίστωσαν ότι αυτή είχε αντικατασταθεί από κάτι… γκρι τετραγωνάκια.

Η κινεζική πλατφόρμα Weibo αφαίρεσε τη φωτογραφία των αθλητριών. Screenshot via ΒΒC

Η φωτογραφία δεν φαίνεται να έχει διαγραφεί εντελώς από το διαδίκτυο, με ορισμένα κινεζικά άρθρα ειδήσεων να εμφανίζουν ακόμα την φωτογραφία των δύο αθλητριών.

Η συζήτηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην πλατεία Τιεν Αν Μεν το 1989 παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη στην Κίνα.

Γενιές νεότερων Κινέζων μεγαλώνουν με ελάχιστη έως καθόλου γνώση για τη σφαγή της πλατείας.

Αναρτήσεις που σχετίζονται με τις σφαγές αφαιρούνται τακτικά από το διαδίκτυο, το οποίο ελέγχεται αυστηρά από την κυβέρνηση.

Πέρυσι, η ζωντανή ροή ενός δημοφιλούς Κινέζου influencer,  παραμονή της 33ης επετείου της σφαγής, διεκόπη απότομα όταν ο influencer είχε την ατυχή έμπνευση να δείξει στο κοινό του ένα κέικ βανίλιας που έμοιαζε με τανκ.

Αυτό θεωρήθηκε έμμεση αναφορά στην εμβληματική εικόνα του λεγόμενου Tank Man, του πολίτη που -κρατώντας δύο τσάντες ψώνια- στάθηκε μπροστά στα τανκς.

Η τύχη του έκτοτε αγνοείται.

Με πληροφορίες από BBC

Η στιγμή που το λεωφορείο πέφτει από γέφυρα στη Βενετία: Άγνωστη η αιτία – Κάτι έπαθε ο οδηγός ή του έκλεισε το δρόμο προπορευόμενο όχημα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: