Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ βάζουν πρόστιμο σε πάροχο δορυφόρου για εγκατάλειψη «σκουπιδιών» στο διάστημα: 14 χιλιάδες σε τροχιά και άλλοι 100.000 ετοιμάζονται [videos]

Satellite, Spacecraft, Space pixabay WikiImages




Οι αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμο – το πρώτο στο είδος του – σε πάροχο τηλεοπτικών δορυφόρων για εγκατάλειψη απορριμμάτων στο διάστημα, ανακοίνωσε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών.

Στον πάροχο Dish επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 δολαρίων (142.440 ευρώ) επειδή δεν «απέστρεψε σωστά» έναν δορυφόρο που ονομάζεται EchoStar-7, σε τροχιά από το 2002, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (Federal Communications Commission, FCC). «Αυτό αποτελεί μια πρώτη φορά στη ρύθμιση των αποβλήτων στο διάστημα από την Επιτροπή, η οποία έχει αναπτύξει τιυς ελέγχους προς τους δορυφόρους», προσθέτει η FCC.

Χαμηλό υψόμετρο

Σύμφωνα με την FCC, ο Dish δεν είχε σεβαστεί το υψόμετρο που είχε συμφωνηθεί με την Επιτροπή να τοποθετήσει τον γεωστατικό δορυφόρο του που έφτανε στο τέλος της ζωής του. Αυτό το υψόμετρο, χαμηλότερο από το συμφωνημένο, «ήταν πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα με τα τροχιακά συντρίμμια».

Ο Dish δεσμεύτηκε το 2012 να αυξήσει το υψόμετρο του δορυφόρου στα 300 km πάνω από την επιχειρησιακή του τροχιά, εξηγεί η FCC. Όμως, με την πτώση των επιπέδων καυσίμου, η εταιρεία περιορίστηκε στο να φέρει τον δορυφόρο της σε υψόμετρο λίγο περισσότερο από 120 km πάνω από την τροχιά της.

«Καθώς η χρήση των δορυφόρων γίνεται πιο κοινή και η οικονομία του διαστήματος επιταχύνεται, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης τηρούν τις δεσμεύσεις τους», λέει ο επικεφαλής του FCC Enforcement Bureau Loyaan A. Equal. Χαρακτήρισε αυτή την απόφαση μια «πρεμιέρα», στην οποία η FCC δείχνει «πολύ ξεκάθαρα» την εξουσία της και «την ικανότητά της να εφαρμόζει τους ζωτικούς κανόνες της για τα διαστημικά απόβλητα».

Ο διακανονισμός που επιτεύχθηκε από την FCC και την εταιρεία “περιλαμβάνει την αποδοχή της ευθύνης από την εταιρεία και μια συμφωνία για την παρακολούθηση ενός σχεδίου συμμόρφωσης καθώς και την πληρωμή προστίμου 150.000 $.” Ο Dish δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Περισσότερα από εκατό εκατομμύρια κομμάτια συντριμμιών σε τροχιά

Υπάρχουν μισό εκατομμύριο κομμάτια συντριμμιών στο μέγεθος ενός μαρμάρου και εκατό εκατομμύρια μεγέθους περίπου ενός χιλιοστού σε τροχιά, σύμφωνα με μια εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ. Αυτά τα συντρίμμια είναι δυνητικά επικίνδυνα για διαστημόπλοια.

Τον Δεκέμβριο του 2022, μια κάψουλα Soyuz MS-22 που ήταν προσδεδεμένη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) υπέστη ζημιά από την πρόσκρουση ενός μικρού μετεωρίτη. Ένας κινεζικός δορυφόρος χτυπήθηκε στις αρχές του 2022 από συντρίμμια ενός ρωσικού δορυφόρου που καταστράφηκε το προηγούμενο έτος κατά τη διάρκεια ενός «εξαιρετικά επικίνδυνου» περιστατικού σύμφωνα με το Πεκίνο.

Από τους 14.000 δορυφόρους σε τροχιά, περίπου το 35% έχει εκτοξευθεί τα τελευταία τρία χρόνια και άλλοι 100.000 αναμένονται την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Νόμπελ Ιατρικής: Στους δυο επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία για τα εμβόλια mRNA κατά του κορωναϊού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: