Φόβος στο Ισραήλ και για το εσωτερικό «μέτωπο»: Δημιουργία ένοπλων πολιτοφυλακών για να αντιμετωπιστούν αντιδράσεις των Αράβων πολιτών της χώρας

epa10923260 Israeli soldiers blocking the road leading to the Israeli-Lebanon border, 17 October 2023. EPA/AYAL MARGOLIN ISRAEL OUT




Στο Ισραήλ έχουν σχηματιστεί εκατοντάδες εθελοντικές ομάδες ασφάλειας οι οποίες έχουν εξοπλιστεί από τις κρατικές αρχές, υπό των φόβο ταραχών που ενδεχομένως να ξεσπάσουν στο εσωτερικό από τον αραβικό πληθυσμό της χώρας, που ανέρχεται σε περισσότερο από 21% του συνολικού πληθυσμού του Ισραήλ.

Αν και η αστυνομία διαβεβαιώνει ότι μέχρι τώρα, δύο εβδομάδες μετά των ξέσπασμα των συγκρούσεων, η συμπεριφορά των αραβο-ισραηλινών είναι «υποδειγματική», οι ισραηλινές αρχές δεν ξεχνούν τις βίαιες διαδηλώσεις των Αράβων πολιτών της χώρας υπέρ των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου πολέμου στη Γάζα το 2021.

Ήδη οι ισραηλινές αστυνομικές αρχές έχουν συλλάβει προληπτικά δεκάδες Άραβες πολίτες, ύποπτους για υποστήριξη της Χαμάς, βάσει αναρτήσεων που έχουν κάνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, στρατηγός Κόμπι Σαμπτάι, δήλωσε ότι αυτές οι προληπτικές δράσεις βοήθησαν αρκετά στο να μην ξεσπάσουν βίαια περιστατικά όλο αυτό το διάστημα και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε περίπτωση αναταραχών, απειλώντας ότι οι υπεύθυνοι των επεισοδίων θα στέλνονται με συνοπτικές διαδικασίες στην πολιορκημένη Γάζα.

Από την άλλη πλευρά, δικηγόροι των συλληφθέντων καταγγέλλουν ότι τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα είναι παράνομα και λαμβάνονται με σκοπό να καταπνίξουν οποιαδήποτε αντίθετη φωνή.

Από τη στιγμή της έναρξης των συγκρούσεων, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ έδωσε διαταγή να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης της οπλοφορίας για τους πολίτες, από τις οποίες εξαιρούνται κατά συντριπτική πλειοψηφία οι Άραβες πολίτες.

Επιπροσθέτως, έδωσε άδεια για τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων ασφαλείας, οι οποίες θα περιπολούν στους δρόμους υποβοηθώντας το έργο της αστυνομίας.

Από την 7η Οκτωβρίου έχουν δημιουργηθεί 527 τέτοιες ομάδες πολιτοφυλακής ανέφερε ο Κόμπι Σαμπτάι, οι οποίες έχουν εξοπλιστεί μέχρι στιγμής με 20.000 πυροβόλα όπλα, καθώς και με αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

O «Γκρίζος Λύκος» καραδοκεί: Ο Μπαχτσελί ζητά εμπλοκή του Τουρκικού στρατού στη Μέση Ανατολή και η Άγκυρα ονειρεύεται «μοντέλο Κύπρου» για την Παλαιστίνη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: