Επί 30 χρόνια «κρύβεται» πίσω από το Banksy: Ήρθε η ώρα της αποκάλυψης; Στο High Court μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση – Είναι ο Ρόμπιν Γκάνιγκχαμ;

Women look at the graffiti ‘Venice Migrant Child’ that forms part of the exhibition ‘The Mystery of Banksy’ on dislpay at the Halle 622 in Zurich, Switzerland, 23 February 2023. EPA, MICHAEL BUHOLZER




Ο Banksy επιτέλους θα αποκαλυφθεί; Ο καλλιτέχνης γκράφιτι κατονομάζεται ως κατηγορούμενος σε νομική αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση.

Όπως αναφέρεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα των RICHARD EDEN και ELEANOR DYE στην dailymail

Ονομάστηκε ο «πιο απίθανος εθνικός θησαυρός» της Βρετανίας. Αλλά τώρα, φαίνεται, ο παγκοσμίως διάσημος καλλιτέχνης γκράφιτι Banksy, του οποίου τα έργα, τα οποία συχνά παρουσιάζουν αρουραίους και πιθήκους και πωλούνται για εκατομμύρια, πρόκειται να περιγραφεί με μάλλον λιγότερο κολακευτικούς όρους στο High Court του Λονδίνου.

Ο Banksy -ψευδώνυμο του γεννημένου στο Μπρίστολ, 53 ετών, Robin Gunningham- αναφέρεται ως ο πρώτος κατηγορούμενος σε μια νομική αγωγή που τον κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση.

Στο εδώλιο καλείται και η εταιρεία που ίδρυσε ο Banksy και ονομάστηκε Pest Control Ltd. Σε αντίθεση με τον τίτλο της, η εταιρεία πουλά την τέχνη του, η οποία παράγεται πάντα, εν μία νυκτί και αόρατη, με τη χρήση ενός στένσιλ, και που τώρα κοσμεί τα πλαϊνά από σπίτια και γκρεμισμένους τοίχους όχι μόνο στο Μπρίστολ και το Λονδίνο, αλλά παντού από τη Δυτική Όχθη μέχρι το Ντιτρόιτ.

Ο άνδρας που ξεκίνησε τη νομική αντιπαράθεση είναι ο Andrew Gallagher, 56, ένας εικονομάχος επιχειρηματίας που ξεκίνησε στη μουσική βιομηχανία, κάνοντας ρέιβ τη δεκαετία του 1990, πριν εκμεταλλευτεί τις εμπορικές δυνατότητες του γκράφιτι.

«Δεν το είχα συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή, αλλά οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που τράβηξα ήταν από ένα νέο παιδί στο μπλοκ που ονομαζόταν Banksy», εξήγησε σε συνέντευξή του πέρυσι, προσθέτοντας ότι οι κάρτες και άλλα εμπορεύματα πουλάει «προϊόντα σε προσιτές τιμές για θαυμαστές – και υπάρχουν εκατομμύρια θαυμαστές».

Αρνείται να συζητήσει την επικείμενη αντιπαράθεση με το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ ο δικηγόρος του, ο Aaron Wood of Brandsmiths, επισημαίνει ότι οι λεπτομέρειες είναι προς το παρόν «εμπιστευτικές και θα παραμείνουν έτσι έως ότου ο Banksy ή η Pest Control δηλώσουν ότι θα παραβρεθούν στη δίκη. Για αυτόν τον λόγο», προσθέτει ο Wood, «δεν έχω την ελευθερία να πω περισσότερα για τον ισχυρισμό».

Οι Banksy και η Pest Control παραμένουν σιωπηλοί. Αφού υπέβαλαν επιτυχώς αίτηση για εμπορικό σήμα της ΕΕ το 2014, είδαν ότι η απόφαση ανατράπηκε όταν ο Gallagher άσκησε έφεση το 2021.

Οι δικαστές σημείωσαν ότι ο Banksy, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «τα πνευματικά δικαιώματα είναι για τους ηττημένους», είχε εκφράσει εδώ και καιρό περιφρόνηση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και πρόσθεσε ότι ήταν δύσκολο για αυτόν να επιμείνει στα πνευματικά δικαιώματα ενώ έμεινε ανώνυμος.

Πέρυσι, ωστόσο, ο Banksy κέρδισε μια ξεχωριστή δράση που επιβεβαίωσε το δικαίωμά του να σηματοδοτήσει τη σειρά εικόνων του που δείχνει χιμπατζήδες με σανίδες σάντουιτς στο λαιμό τους.

Αλλά ήρθε τελικά η ώρα να αναγκαστεί από τον Gallagher να δείξει δημόσια το πρόσωπό του στο Ανώτατο Δικαστήριο;

Η πραγματική ταυτότητα του Banksy δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ πλήρως – και οι εικασίες συνεχίζουν να περιβάλλουν τον μυστηριώδη καλλιτέχνη.

Ωστόσο, το 2008 η Mail On Sunday έφτασε όσο πιο κοντά μπορούσε να υποδείξει την ταυτότητά του – χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στη Τζαμάικα που δείχνει έναν άνδρα με μπλε πουκάμισο και τζιν.

Οι δημοσιογράφοι της Mail επισκέφτηκαν το Μπρίστολ, που λέγεται ότι ήταν η πατρίδα του Banksy, όπου ένας άνδρας ισχυρίστηκε ότι η ταυτότητα του άνδρα στη φωτογραφία ήταν ο Robin Gunningham.

Ο Banksy αρνήθηκε ότι είναι η φωτογραφία του.

Το χρονοδιάγραμμα καριέρας του Banksy

  • Αρχές της δεκαετίας του 1990: Η δουλειά του αρχίζει να εμφανίζεται στο Μπρίστολ
  • Τέλη δεκαετίας του 1990: Μετακομίζει στο Λονδίνο και κερδίζει τη δημόσια αναγνώριση
  • Δεκαετία 2000: Ο Banksy γίνεται ο πιο διάσημος καλλιτέχνης γκράφιτι στο Ηνωμένο Βασίλειο και αρχίζει να φιλοξενεί εκθέσεις σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό
  • 2003: Μεταμφιέζεται σε συνταξιούχο και εγκαθιστά ένα από τα έργα του σε μια κενή θέση στο Tate Britain, Λονδίνο
  • 2004: Μπαίνει κρυφά στο Λούβρο στο Παρίσι και κρεμάει τη δική του εκδοχή της Μόνα Λίζα
  • 2010: Σκηνοθετεί το Exit Through the Gift Shop: A Banksy Film μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και είναι πλέον ο πιο διάσημος καλλιτέχνης γκράφιτι στον κόσμο

Με πληροφορίες από dailymail

Λευκάδιος Χερν: Απ΄τη Λευκάδα στη Νέα Ορλεάνη κι απο κεί στην Ιαπωνία για να γίνει το «λογοτεχνικό είδωλο»της – Η περιπετειώδης ζωή ενός εξόριστου Λευκαδίτη [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: