Ένα αριστούργημα του Θεού: Νέες λήψεις στο νεφέλωμα του Ωρίωνα αποκάλυψαν επιπλέοντες κατά ζεύγη, εξόριστους πλανήτες!

Οι νέες φωτογραφίες από το νεφέλωμα του Ωρίωνα. Πηγή: ESA




«Πλανήτες» στο μέγεθος του Δία που «πλέουν» ελεύθερα στο διάστημα, χωρίς να συνδέονται με κάποιο αστέρι, εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST).

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι ότι τα διαστημικά αυτά ατικείμενα φαίνεται να κινούνται σε ζευγάρια και οι αστρονόμοι προσπαθούν επί του παρόντος να βρουν την εξήγηση.

Το τηλεσκόπιο παρατήρησε περίπου 40 τέτοια ζεύγη σε μια -εκπληκτικά λεπτομερή- νέα καταγραφή του νεφελώματος του Ωρίωνα.

Και οι πλανήτες αυτοί ονομάστηκαν Jupiter Mass Binary Objects, για συντομία «JuMBOs». (Δυαδικά Αντικείμενα Μάζας του Δία). 

 

Για τη δημιουργία τους, μία πιθανότητα είναι ότι αναπτύχθηκαν από περιοχές του νεφελώματος όπου η πυκνότητα του υλικού ήταν ανεπαρκής για να δημιουργήσει πλήρη άστρα.

 

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι δημιουργήθηκαν γύρω από αστέρια και στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν στο διαστρικό διάστημα μέσω διαφόρων, άγνωστων ακόμη αλληλεπιδράσεων.

«Η υπόθεση της εκτίναξης είναι η πιθανότερη αυτήν τη στιγμή», δηλώνει ο καθηγητής Μαρκ Μακόχριν (Mark McCaughrean).

Οι αρχές της Φυσικής λένε ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί πλανήτης με μάζα ανάλογη του Δία από μόνος του. Γνωρίζουμε επίσης ότι μεμονωμένοι πλανήτες μπορούν να εκδιωχθούν από αστρικά συστήματα. Αλλά πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι οι πλανήτες αυτοί εξεδιώχθησαν κατα ζεύγη; Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε απάντηση» δήλωσε στο BBC ο ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Orion Molecular Cloud NASA/ESA https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Webb/Webb_s_wide-angle_view_of_the_Orion_Nebula_is_released_in_ESASky

Tα μεγάλα, καυτά, και γεμάτα αέριο αυτά διαστημικά αντικείμενα -κατα σύμβασιν πλανήτες- φαίνεται όντως να είναι πλανήτες στη σύνθεσή τους, αφού η ανάλυσή τους αποκαλύπτει ατμό και μεθάνιο στην ατμόσφαιρά τους. Τεχνικά όμως δεν είναι πλανήτες.

 

Ετσι οι ερευνητές συμφώνησαν σο όνομα δυαδικά αντικείμενα μάζας του Δία επειδή, από τα εκατοντάδες αντικείμενα που μοιάζουν με πλανήτη που εντοπίστηκαν, δεκάδες ήρθαν σε ζευγάρια.

Τα Jumbos έχουν ηλικία περίπου ενός 1 εκατομμυρίου ετών –υπό αστρονομικούς όρους είναι δηλαδή βρέφη– και έχουν κολασμένες επιφανειακές θερμοκρασίες περίπου 1.000 βαθμών C.

Χωρίς άστρο που τα θερμάνει όμως, θα κρυώσουν γρήγορα. Θα εμφανίσουν για λίγο θερμοκρασίες στο εύρος της κατοικησιμότητας πριν γίνουν απίστευτα παγβμένοι. Ωστόσο, ως γίγαντες αερίου, οι επιφάνειές τους δεν φιλοξενούν υγρό νερό, ακόμη και κατά τη διάρκεια της σύντομης εύκρατης φάση του, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να είναι υποψήφιοι για τη φιλοξενία εξωγήινης ζωής.

  • Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, μπορεί να φανεί και με γυμνό μάτι ως το ασαφές μεσαίο «αστέρι» στο «σπαθί» του αστερισμού του Ωρίωνα. Σε απόσταση 1.344 ετών φωτός μακριά μας, είναι η πλησιέστερη περιοχή σχηματισμού τεράστιων άστρων. Πρόκειται  για ένα ουράνιο αριστούργημα, με νέφη σκόνης και αερίου, εκρήξεις και δέσμες αστέρων.

Ο καθηγητής Μάθιου Μπέιτς, επικεφαλής της αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, (ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα) δήλωσε στον Guardian: «Δεν ξέρω πώς να εξηγήσω τον μεγάλο αριθμό των «πλανητών» αυτών. Φαίνεται ότι κάτι μας λείπει σε όλες τις θεωρίες που έχουμε μέχρι τώρα. Φαίνεται ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που σχηματίζει αυτά τα διαστημικά αντικείμενα, τον οποίο δεν έχουμε καταλάβει ακόμη».

«Είναι πολύ σπάνιο να γίνει αυτό το είδος ανακάλυψης», πρόσθεσε ο Μπέιτς. «Την τελευταία δεκαετία, πολλοί από εμάς πιστεύαμε ότι κατανοούσαμε πολύ καλά τον σχηματισμό άστρων. Οπότε πρόκεται για ένα πραγματικά πολύ, μα πάρα πολύ εκπληκτικό αποτέλεσμα. Και θα μάθουμε πολλά από αυτό».

 

Με πληροφορίες από Guardian, ΒΒC

Εξωγήινη ζωή στο Σύμπαν: Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πλέον ζήτημα χρόνου να την ανακαλύψουμε* Πλανήτες στη «ζώνη της Χρυσομαλλούσας» ίσως κρύβουν το μεγάλο μυστικό [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: