Εν αρχή ην, ντα Βίντσι με τη Μόνα Λίζα, αιώνες μετά Ρέμπραντ και βαν Γκογκ: Οι ακτίνες Χ έδειξαν ότι χρησιμοποιούσαν τις ίδιες μυστικές ενώσεις μετάλλων με λάδι στα χρώματα τους [videos]

Mona Lisa color restoration2 wikimedia.org




Ένα άλλο από τα μυστικά της Μόνα Λίζα αποκαλύφθηκε, είναι ο μολυβδονακρίτης μια πολύ σπάνια και ασταθής ένωση ορυκτών που ανακαλύφθηκε στο στρώμα φόντου του διάσημου πορτρέτου που σώζεται στο Λούβρο καθώς και στον Μυστικό Δείπνο που ζωγραφίστηκε στο Μιλάνο.

Παράγεται με ανάμειξη λαδιού και οξειδίου του μολύβδου, καταδεικνύει την προθυμία του Λεονάρντο να πειραματιστεί, προβλέποντας πριν από αιώνες αυτό που έκαναν άλλοι καλλιτέχνες όπως ο Ρέμπραντ και ο Βίνσεντ βαν Γκογκ αργότερα. Αυτό αποκαλύφθηκε από τις αναλύσεις που διεξήγαγε μια ομάδα ειδικών από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (Cnrs) χάρη στο ευρωπαϊκό σούπερ μικροσκόπιο Esrf (European Synchrotron Radiation Facility)

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Journal of the American Chemical Society (Jacs). Αναλύοντας ένα μικροσκοπικό δείγμα του προπαρασκευαστικού στρώματος της Μόνα Λίζα κάτω από ακτίνες Χ, «βρήκαμε μια σχετικά υψηλή ποσότητα μολυβδονακρίτης, μια ένωση που πιστεύουμε ότι οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο μείγμα ελαίου και οξειδίου του μολύβδου», εξηγεί ο ερευνητής Victor Gonzalez.

Η παρουσία μολυβδονακρίτη βρέθηκε επίσης σε θραύσματα του Μυστικού Δείπνου του Leonardo, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία του Leonardo να καινοτομήσει, μέσω της παρασκευής παχύρρευστων και αδιαφανών υλικών επεξεργασμένων με μεγάλες ποσότητες οξειδίου του μολύβδου. Οι ερευνητές εξέτασαν τα χειρόγραφα του Λεονάρντο, αναζητώντας κάποιες ενδείξεις σχετικά με αυτήν την ασυνήθιστη τεχνική ζωγραφικής.

«Ήταν απίστευτα δύσκολο – παραδέχεται η Marine Cotte του ESRF – επειδή οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο Leonardo είναι πολύ διαφορετικές από την τρέχουσα ορολογία και λόγω του χάσματος μεταξύ των όρων που χρησιμοποιούνται στους πίνακες και στη χημεία». Βρήκαν τελικά μια αναφορά σε μια χημική ένωση ειδικά στο πλαίσιο μιας φαρμακευτικής πρακτικής, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να τη χρησιμοποιούσε και σε πίνακες ζωγραφικής.

Με πληροφορίες από ansa.it 
Ελλάδα Αθήνα 

Περιθωριακοί από άποψη ή εξαναγκασμό: Στην παράσταση-ντοκιμαντέρ «Romáland» Ελληνες Ρομά δίνουν απαντήσεις εξιστορούν βιώματα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: