Διαδηλωτές πέταξαν σούπα στη Μόνα Λίζα μέσα στο Λούβρο: Ολες οι επιθέσεις που έχει δεχθεί το πολύπαθο έργο τέχνης [video]

Η στιγμή της επίθεσης Screenshot via X




Ένα νέο «πληγμα» δέχτηκε το πρωί της Κυριακής ο χιλιοταλαιπωρημένος πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσιόταν ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής πέταξαν σούπα στον προστατευμένο με γυαλί πίνακα της Μόνα Λίζα στο Παρίσι.

Ο πίνακας του 16ου αιώνα, ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης στον κόσμο, βρίσκεται προστατευμένος σε γυάλινη, αλεξίσφαιρη προθήκη στο μουσείο του Λούβρου, οπότε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι απίθανο να έχει υποστεί ζημιά.

 

Βίντεο στο X (πρώην twitter) δείχνει τις δύο διαδηλώτριες να αξιώνουν «υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα», καταγγέλοντας «το γεωργικό μας σύστημα είναι άρρωστο» και να πετούν το υγρό.

Η Μόνα Λίζα βρίσκεται πίσω από γυαλί ασφαλείας από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν υπέστη ζημιά από έναν επισκέπτη που εκτόξευσε οξύ στον πίνακα.

Το 2019, το μουσείο γνωστοποίησε πως εγκατέστησε μια πιο διάφανο είδος αλεξίσφαιρου γυαλιού για την προστασία του έργου τέχνης.

Πέτρες, οξύ και κίτρινη μπογιά

Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν το διάσημο έργο τέχνης κάθε χρόνο πίσω από ένα αλεξίσφαιρο τζάμι, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που το επισκέφτηκαν χωρίς τις καλύτερες προθέσεις, καθώς ο πίνακας έχει κακοποιηθεί ποικιλοτρόπως.

Το 1956 ένας άνδρας του πέταξε οξύ, για άγνωστους λόγους. Λίγους μήνες μετά το οξύ, ένας άλλος άντρας πέταξε μια μεγάλη πέτρα στον πίνακα, σπάζοντας το τζάμι του, με συνέπεια να γρατζουνιστεί ελαφρώς και το έργο, το οποίο αργότερα αποκαταστάθηκε.

Δέκα χρόνια αργότερα ο πίνακας ταξιδεύει στο Τόκιο, όπου οι Ιάπωνες κάνουν ατελείωτες ουρές για να τον δουν από κοντά. Μια γυναίκα αυτήν τη φορά επιτίθεται στη Μόνα Λίζα με κόκκινο σπρέι. Η γυναίκα είχε κινητικές δυσκολίες και ήθελε με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη φροντίδας από το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο για τους ανθρώπους με αναπηρίες. Ο πίνακας προστατεύτηκε, λόγω του τζαμιού.

Το 2009 ο πίνακας δέχεται ξανά επίθεση από μια Ρωσίδα που του πέταξε μια κούπα με καφέ, επειδή οι γαλλικές αρχές δεν της έδιναν υπηκοότητα. Ο άντρας που πέταξε την τούρτα προχθές, διαμαρτυρόταν υποτίθεται για το κλίμα. Στατιστικά αυτές οι πράξεις θα συνεχίσουν να γίνονται και κάθε φορά θα γίνονται είδηση κι εμείς θα γελάμε και θα απορούμε γιατί να θέλει κάποιος να γιαουρτώσει έναν πίνακα.

Με πληροφορίες από BBC, The Week

 

«Καρυάτιδες που Κλαίνε»: Εντυπωσιακή τεράστια τοιχογραφία στο Μοναστηράκι * Ασπρόμαυρα αγάλματα και γαλάζια δάκρυα [photos, video]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: