ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ στηρίζουν το Προεδρικό Μέγαρο: Ορθή η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επί του ψηφίσματος για τη Γάζα, όχι λέει το ΑΚΕΛ

epa10947880 Photographs and teddy bears are placed during demonstration demanding the release of Israeli minors held hostage by Hamas in Gaza, at the Independence Park in Sao Paulo, Brazil, 29 October 2023. EPA, Isaac Fontana




Ως Δημοκρατικό Κόμμα ΔΗΚΟ) επικροτούμε τους διπλωματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη επί του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Γάζα και χαιρετίζουμε ως ορθή τη στάση που, τελικά, τήρησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ σχετικά με την απόφαση του Προεδρικού Μεγάρου της Λευκωσίας να τηρήσει αποχή στη ψηφοφορία της Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών. Προσθέτει τα εξής:

Καλούμε ταυτόχρονα όσους έσπευσαν να επικρίνουν την κυβέρνηση να εστιάζουν στους λόγους για τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία απείχε από την ψηφοφορία για έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά με ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς επιπροσθέτως της ανθρωπιστικής εκεχειρίας και της άμεσης απελευθέρωσης των ομήρων. Τροπολογία που, δυστυχώς, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δυο τρίτων. Συνεπώς, η αποχή σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με καταψήφιση της όποιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας και της όποιας στήριξης του άμαχου πληθυσμού.

Η θέση που τήρησε η ΚΔ, ήταν ευθυγραμμισμένη με την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Ανακοίνωση ΔΗΣΥ σε σχέση με τη συζήτηση για το ψήφισμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Τα όσα φρικτά συμβαίνουν από την 7η Οκτωβρίου και μετά στο Ισραήλ και στη Γάζα είναι πολύ τραγικά για να τυγχάνουν κομματικής εκμετάλλευσης. Ο διχασμός της κοινωνίας είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την περιοχή μας.

Ως ΔΗΣΥ πήραμε σαφή θέση εξαρχής, καταδικάζοντας ανεπιφύλακτα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, σε αντίθεση με άλλους που προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν.

Παραμένουμε σε πλήρη ευθυγράμμιση με το ΕΛΚ και την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και η απρόσκοπτη παροχή βοήθειας στη Γάζα.

Η Κύπρος και η Ελλάδα στήριξαν την πρόταση του Καναδά, η οποία, επιπρόσθετα με την ανθρωπιστική εκεχειρία, κατονόμαζε την τρομοκρατική δράση της Χαμάς και ζητούσε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία της ΓΣ του ΟΗΕ η καναδική πρόταση;

Οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να αποφασίσουμε σε ποια μεριά της ιστορίας θέλουμε να είμαστε.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την ανθρωπότητα, οι αγκυλώσεις του ΑΚΕΛ καθίστανται επικίνδυνες για τον τόπο μας.

  • Γραπτή Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά

Από πότε έγινε τόσο δύσκολο για κυβέρνηση και ΔΗΣΥ να στηρίξουν τον τερματισμό του πολέμου και της κατοχής;

Ο ΔΗΣΥ έσπευσε σήμερα να υπερασπιστεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνηση που απείχε στο ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση των ομήρων. Αν το ζήτημα δεν αφορούσε την δραματική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θα περιοριζόμασταν να υποδείξουμε ότι απλώς συνεχίζεται το διπλοπόρτι της Πινδάρου με την κυβέρνηση.

Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια αιματοχυσία, μια γενοκτονία που συντελείται στη γειτονιά μας με πρώτα θύματα τα παιδιά και τους αμάχους. Νίκος Χριστοδουλίδης και ΔΗΣΥ θα έπρεπε να αντιλαμβάνονταν ότι η Κύπρος -χώρα θύμα κατοχής και εισβολής- όχι μόνο δεν έπρεπε να απέχει αλλά έπρεπε να ήταν η πρώτη που υπερασπίζεται θέσεις αρχών, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και το πιο αυτονόητο: εκεχειρία και ειρήνη. Αντί τουτού, έθεσαν την Κύπρο απέναντι από την μεγάλη πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη συμπεριλαμβανομένων οκτώ κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και απέναντι από τις σαφείς τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ που κατά τα άλλα καταγγέλλει διεθνώς την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, τώρα την υπερασπίζεται και την πρεσβεύει. Ο δε κ. Χριστοδουλίδης επιμένει να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών λέγοντας ότι δεν διαφωνεί πουθενά με το Ψήφισμα, την ώρα που αρνήθηκε να το στηρίξει.

Η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού και των λαών του κόσμου δεν θέλουν την κυβέρνηση της χώρας να κάνει τον συνήγορο του Νετανιάχου στην εξελισσόμενη εθνοκάθαρση σε βάρος των Παλαιστινίων. Δεν θέλει να συνεχιστεί η αιματοχυσία και ο ανείπωτος ανθρώπινος πόνος.

Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας ενώνει τη φωνή της με όλους στον κόσμο που ζητούν άμεση εκεχειρία, τερματισμό του πολέμου και της κατοχής.

Από πότε έγινε τόσο δύσκολο για την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να στηρίξουν τον τερματισμό του πολέμου και της κατοχής;

ΚΥΠΕ – Λευκωσία, Κύπρος

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βλέπει αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου και ενίσχυση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: