Διασπάστηκε η Αριστερά της Γερμανίας: Αποχώρησαν 10 βουλευτές από το Die Linke – Νέο κόμμα τον Ιανουάριο

Το εξέχον πρώην στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ [Δ] μαζί με την αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke, Αμίρα Μοχάμεντ Άλι [Α] στην παρουσίαση του σχεδίου τους για την ίδρυση νέου κόμματος, στο Βερολίνο. EPA/Filip Singer




Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού σκληροπυρηνικού αριστερού κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) Ντίτμαρ Μπαρτς επιβεβαίωσε ότι 10 από τους 38 βουλευτές αποχώρησαν από το κόμμα.

Η είδηση ακολουθεί την επίσημη ανακοίνωση από την εξέχουσα πρώην πολιτικό της Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ ότι ξεκινά την ίδρυση νέου κόμματος.

Οι 10 πολιτικοί θέλουν ωστόσο να παραμείνουν προς το παρόν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Die Linke στην Μπούντεσταγκ, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, δήλωσε ο Μπαρτς.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα μας θα αποφασίσει γι’ αυτό με κυρίαρχο και ήρεμο τρόπο», δήλωσε ο Μπαρτς, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο Βερολίνο. Πρόσθεσε πως η απόφαση των μελών να αποχωρήσουν είναι «ανεύθυνη και απαράδεκτη».

  • Αν περισσότερα από δύο από τα 38 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Die Linke αποχωρήσουν ή διαγραφούν, οι εναπομείναντες βουλευτές χάνουν το καθεστώς τους ως κοινοβουλευτική ομάδα.

Η Βάγκενκνεχτ ανακοίνωσε σήμερα πως σχημάτισε συμμαχία ενόψει της ίδρυσης του δικού της κόμματος στις αρχές του 2024.

Μέλη της Die Linke, περιλαμβανομένης της συμπροέδρου Αμίρα Μοχάμεντ Άλι, έχουν ενταχθεί στη συμμαχία της Βάγκενκνεχτ.

«Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε ένα νέο κόμμα επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχίσουν να πηγαίνουν όπως πηγαίνουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο η Βάγκενκνεχτ.

«Διαφορετικά πιθανόν σε 10 χρόνια να μην αναγνωρίζουμε τη χώρα μας», πρόσθεσε.

  • Το κόμμα πρόκειται να ιδρυθεί στις αρχές του 2024 και να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Η ένωση «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ – Για Λογική και Δικαιοσύνη ιδρύθηκε για να προετοιμάσει ένα νέο κόμμα», αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί στο Βερολίνο.

Τα τελευταία χρόνια, η Βάγκενκνεχτ είχε αποστασιοποιηθεί σημαντικά από συναδέλφους της στο κόμμα για τις απερίφραστα λαϊκιστικές θέσεις της, περιλαμβανομένων των σφοδρών επικρίσεών της εναντίον των μέτρων που είχε λάβει η Γερμανία για την πανδημία, των εκκλήσεών της για πιο περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές και των επικρίσεών της για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από DPA μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βερολίνο, Germany

Η αποκλιμάκωση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υπόθέσεων της ΕΕ: Εφαρμογή αμοιβαίων υποχρεώσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: