Bloomberg: Τον επόμενο μήνα θα πωληθεί το 20% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδοςγια λογαριασμό των δανειστών – Δεν σχολιάζει το ΤΧΣ

File Photo Κτήριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος via nbg.fr




To Βloomberg δημοσιεύει ανταπόκριση του Sotiris Nikas με τίτλο Greece Said to Ready 20% Stake Sale in National Bank Next Month που αναφέρει ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να πουλήσει το 20% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του σχεδίου εκποιήσεων για λογαριασμό των δανειστών της χώρας.

Άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, ζητώντας να μην κατονομαστούν, καθώς οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου και ότι στόχος της είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ήταν σχεδόν 5 δισ. ευρώ την Τετάρτη. Ωστόσο, αποφάσισε να μην εκχωρήσει όλο το ποσοστό. Το σχέδιο είναι να πουλήσει το 15% και να προσφέρει το υπόλοιπο 5% σε ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε ένας από τους γνώστες του θέματος. Εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΧΣ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα με το σχέδιο, για να δώσει το μήνυμα ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας επιστρέφει στην κανονικότητα. Η κρίση χρέους που ξεκίνησε το 2010 μείωσε το ΑΕΠ της χώρας σχεδόν κατά το ένα τέταρτο και επιβάρυνε τις τράπεζές της με περισσότερα από 100 δις ευρώ σε επισφαλή δάνεια. Οι δανειστές κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάτω από το 10% και η οικονομία των 219 δις δολαρίων αναπτύσσεται τώρα ταχύτερα από τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, το ΤΧΣ ολοκλήρωσε την πρώτη του εκποίηση, όταν η Eurobank Ergasias Services and Holdings SA εξαγόρασε όλες τις μετοχές που κατείχε το Ταμείο. Το ΤΧΣ κατέχει επίσης το 27% της Τράπεζας Πειραιώς ΑΕ και το 9% της Alpha Bank ΑΕ.

Με πληροφορίες από bloomberg / Σωτήρης Νίκας

«Λαϊκά» έντοκα γραμμάτια σε σταθερή βάση: Το σχέδιο του ΥΠΕΘΟ για ενίσχυση των εισοδημάτων των μικρο-αποταμιευτών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: