Θέμα χρόνου η χερσαία εισβολή στη Γάζα λέει ο Νετανιάχου και προειδοποιεί: Ολα τα μέλη της Χαμάς πρέπει να θεωρούνται «μελλοθάνατοι»

Κατεστραμμένη περιοχή στην πόλη της Γάζας έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό. EPA/MOHAMMED SABER




Το Ισραήλ προετοιμάζει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχουκατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς πάντως να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ή άλλες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση.

Ο Νετανιάχου είπε ακόμη ότι η απόφαση για το πότε οι δυνάμεις θα εισέλθουν στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα θα ληφθεί από το ειδικό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου είπε ακόμη ότι οι προτεραιότητες του Ιρσαήλ είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η διάλυση της Χαμάς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως όλα τα μέλη της παλαιστινιακή ισλαμιστικής οργάνωσης πρέπει να θεωρούνται «μελλοθάνατοι».

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να αποτρέψουν την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου δεν έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών.

«Οι αστοχίες θα εξεταστούν και όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν μετά τον πόλεμο», ανέφερε.

 

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, έτσι ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή.

Την είδηση μετέδωσε η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το Πεντάγωνο προσπαθεί να αναπτύξει σχεδόν δώδεκα συστήματα αεράμυνας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων των ΗΠΑ που υπηρετούν στο Ιράκ, τη Συρία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να τα προστατεύσει από πυραύλους και ρουκέτες.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής πείσει τους Ισραηλινούς να αναστείλουν την επίθεση μέχρι να τοποθετηθούν αυτά τα συστήματα. Η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε λογικά κανείς μπορεί να σκεφθεί ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη στον σχεδιασμό του την προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους εντός της Γάζας, καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων από τους ομήρους της Χαμάς.

  • Βασική ανησυχία είναι η ασφάλεια των αμερικανικών στρατευμάτων, ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας. Ο αμερικανικός στρατός και άλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπουν στο στόχαστρο ενόπλων οργανώσεων όταν ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ επισπεύδουν την ανάπτυξη σχεδόν 12 αντιαεροπορικών συστημάτων στην περιοχή.

«Λάθος» μια μαζική επιχείρηση λέει ο Μακρόν

Μια «μαζική» χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «λάθος», εκτίμησε σήμερα από το Κάιρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αυτή θα μπορούσε να θέσει σε «κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό» χωρίς «να προστατέψει σε μακροχρόνια βάση το Ισραήλ».

«Εάν πρόκειται για μια μαζική επέμβαση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άμαχου πληθυσμού, τότε νομίζω ότι αυτό είναι λάθος (…) για το Ισραήλ επίσης γιατί αυτό δεν προστατεύει σε μακροχρόνια βάση το Ισραήλ και γιατί δεν συνάδει με τον σεβασμό του άμαχου πληθυσμού, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ακόμη με τους κανόνες του πολέμου», δήλωσε ο Μακρόν πριν αναχωρήσει από το Κάιρο όπου συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα: Έως ότου οι ΗΠΑ στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: