Ανάλυση Reuters: Το θολό σχέδιο του Ισραήλ για την «επόμενη μέρα», η Χαμάς που δεν νικιέται με τανκς και η υπόγεια πόλη των τούνελ που κάνουν τις σήραγγες των Βιετκόνγκ να μοιάζουν παιδικό παιχνίδι

Israeli soldiers stationed near the Gaza border, 19 October 2023. EPA/ABIR SULTAN




Το Ισραήλ υπόσχεται να εξαλείψει τη Χαμάς αλλά δεν έχει δείχνει να διαθέτει ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα κυβερνήσει τον κατεστραμμένο παλαιστινιακό θύλακα ακόμα κι αν θριαμβεύσει στο πεδίο της μάχης, γράφει σε ανάλυσή του το Reuters, υπογεγραμμένη από τους Samia Nakhoul, Matt Spetalnick και Alexander Cornwell.

Υπό την κωδική ονομασία «Operation Swords of Iron», η στρατιωτική εκστρατεία θα είναι απαράμιλλη στη θηριωδία της ξεπερνώντας οτιδήποτε έχει πραγματοποιήσει το Ισραήλ στη Γάζα στο παρελθόν, σύμφωνα με οκτώ περιφερειακούς και δυτικούς αξιωματούχους με γνώση της σύγκρουσης που αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Η άμεση στρατηγική του Ισραήλ, είπαν συγκεκριμένα τρεις περιφερειακοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ των ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μέσης Ανατολής, είναι να καταστρέψει την υποδομή της Γάζας, ακόμη και με το κόστος μεγάλων απωλειών αμάχων, να σπρώξουν τον λαό του θύλακα προς τα αιγυπτιακά σύνορα και να κυνηγήσουν τη Χαμάς ανατινάζοντας το λαβύρινθο των υπόγειων σηράγγων που έχει κατασκευάσει η οργάνωση για να υλοποιήσει τα σχέδιά της.

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν έχουν ξεκάθαρη ιδέα για το πώς μπορεί να μοιάζει το μεταπολεμικό μέλλον. Μερικοί από τους βοηθούς του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden ανησυχούν ότι ενώ το Ισραήλ μπορεί να καταστρώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στη Χαμάς, δεν έχει ακόμη διαμορφώσει μια στρατηγική εξόδου, δήλωσε πηγή στην Ουάσιγκτον που γνωρίζει το θέμα.

Η ισραηλινή εισβολή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αλλά οι αρχές της Γάζας λένε ότι 3.500 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη σκοτωθεί από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, περίπου το ένα τρίτο από αυτούς παιδιά – αριθμός νεκρών μεγαλύτερος από οποιαδήποτε προηγούμενη σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ την Τετάρτη, ο Joe Biden είπε στους Ισραηλινούς ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στη Χαμάς, αν και προειδοποίησε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, οι ΗΠΑ έκαναν λάθη. «Η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν είναι η Χαμάς», είπε. «Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό», συμπλήρωσε. Ο Aaron David Miller, ειδικός στη Μέση Ανατολή στο Carnegie Endowment for International Peace, είπε ότι η επίσκεψη του Biden θα του έδινε την ευκαιρία να πιέσει τον ισραηλινό ηγέτη Benjamin Netanyahu να σκεφτεί θέματα όπως η συμμετρική χρήση βίας και τα μακροπρόθεσμα σχέδια για τη Γάζα πριν από οποιαδήποτε εισβολή.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Netanyahu έχουν πει ότι θα εξαφανίσουν τη Χαμάς ως αντίποινα για την επίθεση, την πιο θανατηφόρα στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ. Το τι θα ακολουθήσει όμως είναι λιγότερο σαφές. «Φυσικά το σκεφτόμαστε και το αντιμετωπίζουμε, και αυτό περιλαμβάνει αξιολογήσεις και διαβουλεύσεις από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, τον στρατό και άλλους σχετικά με την τελική κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Tzachi Hanegbi στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Δεν ξέρουμε τι θα είναι αυτό με βεβαιότητα», πρόσθεσε. «Αλλά αυτό που ξέρουμε είναι τι δεν θα υπάρξει», είπε, αναφερόμενος στον δεδηλωμένο στόχο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς.

  • Αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, παρατηρούν οι αρθρογράφοι. «Είναι μια υπόγεια πόλη με τούνελ που κάνουν τις σήραγγες των Βιετκόνγκ να μοιάζουν με παιδικό παιχνίδι», είπε η πρώτη περιφερειακή πηγή, αναφερόμενη στην κομμουνιστική αντάρτικη δύναμη που αψήφησε τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. «Δεν πρόκειται να τερματίσουν τη Χαμάς με τανκς και δύναμη πυρός», υπογράμμισε. Δύο ακόμη στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν στο Reuters ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam, έχουν κινητοποιηθεί για την επικείμενη εισβολή, εγκαθιστώντας αντιαρματικές νάρκες και παγιδευμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς για να στήσουν ενέδρα στα στρατεύματα που θα εισβάλλουν.

Το Ισραήλ έχει διεξαγάγει τρεις προηγούμενες συγκρούσεις με τη Χαμάς, το 2008-9, το 2012 και το 2014, και εξαπέλυσε περιορισμένες χερσαίες εισβολές κατά τη διάρκεια δύο από αυτές τις εκστρατείες, αλλά σε αντίθεση με τώρα, οι ηγέτες του Ισραήλ δεν ορκίστηκαν ποτέ να καταστρέψουν τη Χαμάς μια για πάντα. Σε αυτές τις τρεις συγκρούσεις, πέθαναν λίγο λιγότεροι από 4.000 Παλαιστίνιοι και λιγότεροι από 100 Ισραηλινοί.

Ωστόσο, υπάρχει λιγότερη αισιοδοξία στην Ουάσιγκτον ότι το Ισραήλ θα μπορέσει να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Χαμάς και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν ελάχιστες πιθανότητες το Ισραήλ να θελήσει να κρατήσει κάποιο έδαφος της Γάζας ή να το ανακαταλάβει, είπε η αμερικανική πηγή. Ένα πιο πιθανό σενάριο, εκτιμά η πηγή, θα ήταν οι ισραηλινές δυνάμεις να σκοτώσουν ή να συλλάβουν όσο περισσότερα μέλη της Χαμάς μπορούν, να ανατινάξουν σήραγγες και εργαστήρια πυραύλων και στη συνέχεια, αφού αυξηθούν οι ισραηλινές απώλειες, να αναζητήσουν τρόπο να κηρύξουν εαυτόν νικητή και να αποχωρήσουν.

Ο φόβος σε όλη την περιοχή είναι ότι ο πόλεμος θα διαχυθεί πέρα από τα όρια της Γάζας, με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και το Ιράν να ανοίγουν μεγάλα νέα μέτωπα για την υποστήριξη της Χαμάς. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian προειδοποίησε για πιθανή «προληπτική» ενέργεια κατά του Ισραήλ εάν πραγματοποιήσει την εισβολή του στη Γάζα. Είπε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι το Ιράν δεν θα παρακολουθούσε από το περιθώριο εάν οι ΗΠΑ αποτύχουν να συγκρατήσουν το Ισραήλ.Οι Άραβες ηγέτες είπαν στον Blinken, ο οποίος περιόδευσε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, ότι ενώ καταδικάζουν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αντιτίθενται στη συλλογική τιμωρία των απλών Παλαιστινίων, η οποία φοβούνται ότι θα προκαλέσει περιφερειακή αναταραχή. Ο λαϊκός θυμός θα κλιμακωθεί σε όλη την περιοχή όταν αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών, είπαν. Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον έστειλε μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο και ανησυχεί ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να συμμετάσχει στη μάχη από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα μετακινηθεί στη συνέχεια από μια αποτρεπτική στάση στην άμεση εμπλοκή.

Οι περιφερειακές πηγές ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον πρότεινε την αναζωογόνηση της Παλαιστινιακής Αρχής (PA), η οποία έχασε τον έλεγχο της Γάζας από τη Χαμάς το 2007, αν και υπάρχει τεράστια αμφιβολία εάν η Παλαιστινιακή Αρχή ή οποιαδήποτε άλλη αρχή θα είναι σε θέση να κυβερνήσει τον παράκτιο θύλακα εάν η Χαμάς εκδιωχθεί. Ο Miller, πρώην διαπραγματευτής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε βαθύ σκεπτικισμό σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κυβέρνησης μετά τη Χαμάς για να διοικήσει τη Γάζα. Τα ταξίδια στο Ισραήλ του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken και του υπουργού Άμυνας Lloyd Austin την περασμένη εβδομάδα είχαν τονίσει την ανάγκη για εστίαση στο μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα, πρόσθεσε η πηγή.

Εν τω μεταξύ, οι εκκλήσεις για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων εντός της Γάζας και οδών διαφυγής για τους Παλαιστίνιους αμάχους έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Αράβων γειτόνων. Φοβούνται ότι μια ισραηλινή εισβολή θα πυροδοτήσει ένα νέο μόνιμο μαζικό κύμα εκτοπισμού, μια επανάληψη του ισραηλινού πολέμου για την ανεξαρτησία του 1948 και του αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1967.

Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που αναγκάστηκαν να φύγουν τότε παρέμειναν εγκλωβισμένοι ως πρόσφυγες στις χώρες που τους φιλοξένησαν. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, που κατελήφθη από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και στη συνέχεια προσαρτήθηκε, και η επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη αποτελούν τον πυρήνα της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους. Ο Netanyahu ασπάστηκε ανοιχτά τη θρησκευτική και ριζοσπαστική ακροδεξιά, υποσχόμενος να προσαρτήσει περισσότερη γη που θα εποικιστεί από Εβραίους. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από την αρχή του έτους σε επανειλημμένες συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους, και υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία ότι η βία μπορεί να κατακλύσει το έδαφος καθώς καίγεται η κοντινή Γάζα. «Ό,τι χειρότερο σενάριο κι αν έχετε, η πραγματικότητα θα είναι ακόμα χειρότερη», συνόψισε μια δεύτερη πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα σχετικά με την πιθανότητα επέκτασης της σύγκρουσης πέρα από τη Γάζα.

Πηγή: Reuters, What is Israel’s endgame in Gaza invasion?

Η ανεξάρτητη αυτοψία του BBC για το φονικό χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας: Τα υπολείμματα του πυραύλου / ρουκέτας θα δείξουν και τον δράστη [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: