Αμερικανοί και Ισραηλινοί, στο πιο κορυφαίο επίπεδο, συζητούν για την απάντηση στη Χαμάς: Θα συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο νέο πόλεμο της Μέσης Ανατολής;

epa10911937 US President Joe Biden (C), with Vice President Kamala Harris (L) and Secretary of State Antony Blinken (R), delivers remarks on the Hamas attacks in Israel from the State Dining Room of the White House in Washington, DC, USA, 10 October 2023. EPA, SHAWN THEW




Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τρίτη σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε με τον ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, τον οποίο διαβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί», δυο μέρες προτού επισκεφθεί το Ισραήλ (αύριο Πέμπτη), ανέφερε λακωνικό ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η Ουάσιγκτον διεξάγει συνομιλίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο όσον αφορά την ιδέα να προσφερθεί ασφαλής διέλευση για τους αμάχους ώστε να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός πιστεύεται πως ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας.

«Επικεντρωνόμαστε σε αυτό το ζήτημα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις γι’ αυτό», εξήγησε ο κ. Σάλιβαν, σπεύδοντας να προσθέσει πως δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ούτε να αποκαλύψει υπερβολικά πολλά «αυτή τη στιγμή».

Το ερώτημα που αναμένεται συντομα να απαντηθεί ειναι αυτό: Θα συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο νέο πόλεμο;

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 900 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί και άλλοι περίπου 4.600 έχουν τραυματιστεί στο ισραηλινό αεροπορικό σφυροκόπημα στον μικροσκοπικό παραθαλάσσιο θύλακα (40 χιλιόμετρα μήκος x 10 χιλιόμετρα πλάτος) όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από το Σάββατο. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως έχουν μείνει άστεγοι μέσα σε πέντε ημέρες πάνω από 180.000 Παλαιστίνιοι.

«Δεν βάζουμε στο στόχαστρο άμαχους εσκεμμένα», ανέφερε ο κ. Σάλιβαν, ερωτηθείς σχετικά με τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. «Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις διεξάγονται βάσει των κανόνων του πολέμου και των νόμων για τους πολέμους», πρόσθεσε, χωρίς να ξεκαθαρίσει γιατί εκφράστηκε στο πρώτο πληθυντικό.

  • Οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ αντιπροσωπεύουν το “απόλυτο κακό”, δηλώνει ο Μπάιντεν – Τουλάχιστον 14 Αμερικανοί νεκροί, 20 αγνοούμενοι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν μια “πράξη απόλυτου κακού”.

“Αυτό είμαι μια πράξη απόλυτου κακού”, δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 14 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς. Αμερικανοί πολίτες είναι μεταξύ αυτών που κρατούνται από τη Χαμάς μετά την επίθεσή της, πρόσθεσε.

“Τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί και ξέρουμε πλέον ότι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που κρατούνται από τη Χαμάς”.

Οι επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ είναι το “απόλυτο κακό”, επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος κάνοντας λόγο για ειδήσεις που “συγκλονίζουν”, για “σκοτωμένα βρέφη, ολόκληρες οικογένειες που σφαγιάστηκαν”.

“Αυτή την ώρα πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ”, τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να αναπτύξει “πρόσθετους πόρους” για να υποστηρίξει το Ισραήλ μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν επίσης τη στρατιωτική (τους) παρουσία στην περιοχή για να ενισχύσουν την αποτρεπτική προσπάθειά (τους)”.

“Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε πρόσθετους πόρους, αν καταστεί αναγκαίο”.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε εσωτερική απειλή που μπορεί να προκύψει μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Το FBI ανακοίνωσε νωρίτερα ότι “παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις” αλλά πρόσθεσε ότι “δεν έχει συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες που να υποδεικνύουν μια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ”.

Παράλληλα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι 20 ή και περισσότεροι Αμερικανοί αγνοούνται μετά την επίθεση της Χαμάς. Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς που φέρονται ως αγνοούμενοι, κρατούνται όμηροι.

“Πιστεύουμε ότι είναι 20 ή περισσότεροι Αμερικανοί, οι οποίοι επί τους παρόντος αγνοούνται, αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι 20 ή περισσότεροι Αμερικανοί που κρατούνται όμηροι. Απλώς αυτός είναι ο αριθμός των αγνοουμένων αυτήν τη στιγμή”.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσιγκτον, United States

Τα νέα από το Ισραήλ είναι άσχημα, προετοιμάζεται για την απόλυτη εκδίκηση: Πάνω από 1.000 οι νεκροί… Ο Μπάιντεν στέλνει σκληρό μήνυμα στη Χαμάς για τους Αμερικανούς ομήρους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: