Ακύρωση των διαγραφών ζήτησε από τον Κασσελάκη ο Τσακαλώτος: Συνάντηση στην Κουμουνδούρου «σε καλό κλίμα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου, παρίστανται στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα γραφεία του κόμματος, Αθήνα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Να άρει τις δρομολογηθείσες διαγραφές ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, με τον οποίο είχε συνάντηση στα γραφεία τού κόμματος στην Κουμουνδούρου

Μετά την συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Είχαμε μια συνάντηση σε καλό κλίμα. Του εξήγησα όμως ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, για τα σχέδια που έχει, για τα σχέδια που έχω, δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Να το λύσει αυτό. Με άκουσε με θετικό τρόπο. Θα δούμε τι θα κάνει αν το λύσει αυτό θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιθανόν ή όχι είναι η ενότητα». Σε ερώτηση για το αν αυτά είναι προϋπόθεση για να παραμείνει στο κόμμα απάντησε: «Δεν έβαλα τέτοιο θέμα».

Στιο μεταξύ, λίγο μετά τις 6:30 ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος

Στην συνεδρίαση μετείχαν η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας Θεοδώρα Τζάκρη, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, καθώς και τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας η Έφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Ρένα Δούρου .

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στον απόηχο της απόφασης του προέδρου να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ πριν από δύο ημέρες η κ. Αχτσιόγλου σε κοινή δήλωση με τους Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο ζήτησαν σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και επίσπευσή του Συνεδρίου που έχει οριστεί για τις 23-25 Φεβρουαρίου.

 




Δώρα Αυγέρη: Ο Κασσελάκης δεν μίλησε για διαγραφές

Το πρωί της Πέμπτης, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, μιλώτας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενη σε όσους ασκούν κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ενώ «όλοι είναι προς κρίση και προς αξιολόγηση, ο κ. Κασσελάκης αντιμετωπίστηκε, τον ένα μήνα που είναι στη θέση του προέδρου, λες και είναι σε αυτή τη θέση τα τελευταία 8 χρόνια».

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «αποδεικνύεται τελικά ότι υπάρχει αμφισβήτηση της ίδιας της διαδικασίας εκλογής προέδρου από τη βάση», σημειώνοντας ότι «η εκλογή προέδρου από τα μέλη του κόμματος είναι μια καταστατική πρόβλεψη που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Αν υπάρχει μία υποχρέωση των μελών και των στελεχών είναι να σέβονται τις καταστατικές διατάξεις». Και επανέλαβε ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν προχώρησε σε διαγραφές», αλλά «προχώρησε σε μια δήλωση για να εκφράσει την πολιτική του απαρέσκεια και καταδίκη για συγκεκριμένη συμπεριφορά, που υπερέβη κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές και της καλοπροαίρετης και της κακοπροαίρετης κριτικής. Και παρέπεμψε –έχει το δικαίωμα να το κάνει- στα αρμόδια καταστατικά όργανα του κόμματος για να επιληφθούν επί του θέματος».

Τι προβλέπει το καταστατικό

Όσον αφορά στις διαγραφές από το κόμμα, όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος και έχει εξηγήσει αναλυτικά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, κανένα μέλος του κόμματος δεν μπορεί να διαγραφεί με μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter).

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος. Κατά συνέπεια η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο και θέλω αυτό να είναι σαφές», είπε ο Αντώνης Κοτσακάς, που εξήγησε τη διαδικασία:

«Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον οποιουδήποτε είναι οργανικά ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος. Ορίζεται ένα τριμελές γραφείο το οποίο κάνει προδικασία, δηλαδή μιλάει με τον καταγγέλλοντα, με τον καταγγελλόμενο, ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο ή τρεις μάρτυρες και όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδικασία, το τριμελές γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής».

Συνέντευξη Τσακαλώτου με βολές: «Δεν θες την ενότητα όταν βάζεις τον Πολάκη συντονιστή, ο Τσίπρας έπρεπε να δηλώσει ότι δεν τον υπονόμευσε κανείς»[βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: