Η Ελλάδα και η Κύπρος ξεπερνούν την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, την έχουν αφήσει πίσω: Συνάντηση Χατζηδάκη και Κεραυνού στη Λευκωσία

Ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάκης Κεραυνός (Δ) υποδέχεται τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Κωστή Χατζηδάκη (Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στη Λευκωσία, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΤΠ, PIO, Σταύρος Ιωαννίδης




Την κοινή δέσμευση για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, εξέφρασαν οι Υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών Μάκης Κεραυνός και Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι οι δύο οικονομίες έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση της περασμένης δεκαετίας.

«Ελλάδα και Κύπρος ξεπερνούν την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Οι δυο χώρες έχουν κοινή συνισταμένη στο πεδίο της οικονομίας και αυτή είναι ο συνδυασμός δημοσιονομικής σοβαρότητας και φιλοεπενδυτικής πολιτικής. Αυτή είναι και η προϋπόθεση για μια σταθερή ανάπτυξη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης .

Κατά την συνάντηση τους, έγινε μια επισκόπηση της πορείας της οικονομίας των δύο χωρών και συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ενώ επιβεβαιώθηκε και το άριστο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις των δύο κρατών.

«Στόχος της Ελλάδας και της Κύπρου παραμένει η συνέχιση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην οικονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικά για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, τόνισε πως «και οι δυο χώρες είναι – επί της αρχής – υπέρ της κατασκευής του μεγάλου αυτού έργου, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία το έχει εντάξει άλλωστε σε καθεστώς ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Το έργο αυτό έχει πολλές και διαφορετικές τεχνικές παραμέτρους τις οποίες διαχειρίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

  • Great Sea Interconnector: Το θέμα χειρίζονται τα Υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, Great Sea Interconnector, και το αίτημα του φορέα υλοποίησης, του ελληνικού ΑΔΜΗΕ, για έναρξη της χρέωσης στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού, προκειμένου να ξεκινήσει η ανάκτηση της κεφαλαιακών δαπανών, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως και οι δύο χώρες είναι επί της αρχής υπέρ της κατασκευής αυτού του έργου, για λόγους που έχουν εξηγηθεί, προσθέτοντας πως υπέρ του έργου αυτού είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το έχει εντάξει στα έργα προτεραιότητας.

Το έργο, πρόσθεσε, είναι πολύ μεγάλο, έχει διαφορετικές τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους, τις οποίες συζητούν αυτή την περίοδο βασικά, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός είπε πως δεν έχει να προσθέσει τίποτα, καθώς τον κάλυψαν οι αναφορές του κ. Χατζηδακη και συμπλήρωσε: «Ακριβώς είναι ένα έργο όχι απλό με πάρα πολλές πτυχές, τις οποίες χειρίζονται οι Υπουργοί Ενέργειας».

Απαντώντας σε ερώτηση τι επενδύσεις βλέπει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως οι οικονομίες δεν είναι σοβιετικού τύπου. «Δεν είναι διευθυνόμενες οικονομίες, ο καθένας μπορεί να επενδύσει όπου νομίζει», είπε για να προσθέσει πως «βασική επιδίωξη των Κυβερνήσεων πρέπει να είναι, και είναι στη δική μας περίπτωση, να διαμορφώνουν το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον».

Αναφέρθηκε στο ύψος των φόρων στις ασφαλιστικές εισφορές και στο περιβάλλον των αδειοδοτήσεων.

«Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε εμείς στην Ελλάδα», είπε υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια ρεκόρ εικοσαετίας όσον αφορά τις ξένες άμεσες επενδύσεις.

  • Εξετάζονται οι συνθήκες για έκδοση ομολόγου

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση για έκδοση εγχώριου ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το όλο θέμα, ο κ. Κεραυνός είπε πως αυτό είναι θέμα το οποίο παρακολουθούμε σε συνεχή βάση και όταν οι συνθήκες στη διεθνή αγορά είναι ευνοϊκές τότε προχωρούμε και σε εκδόσεις.

«Επομένως δεν είναι κάτι στατικό αν θα γίνει τώρα ή μετά και είναι κάτι που παρακολουθείται συνεχή βάση», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο κατοχικός ηγέτης με την αδιαλλαξία του “έκλεισε” την πόρτα στην κ. Ολγκίν Κουγιαέρ, αλλά αυτή δεν είδε, δεν άκουσε: Το ίδιο παραμύθι από τον Ερσίν Τατάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: