Αγριεύουν τα πράγματα: Η Βρετανία στέλνει αεροσκάφη και δύο πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξει το Ισραήλ

FILE PHOTO: HMS Diamond, UK Royal Navy air-defence destroyer, arrives in London for the Coronation of Britain’s Charles III and Camilla, in London, Britain, 02 May 2023. ΕPA/TOLGA AKMEN




Με σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Γάζα το Ισραήλ συνέχιζε έως αργά το βράδυ της Πέμπτης τα αντίποινά του στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

Οι εικόνες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία απεικονίζουν ισοπεδωμένα τοπία, ενώ  ο ΟΗΕ μιλά για μία τρομακτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας.,

Νεότερα στοιχεία από την UNFPA, την υπηρεσία αναπαραγωγικής υγείας του ΟΗΕ, αναφέρει ότι 50.000 έγκυες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας ή ακόμα και καθαρό νερό, και 5.500 από αυτές τις γυναίκες πρόκειται να γεννήσουν τον επόμενο μήνα.

Στη Γάζα δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανησυχεί για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών εκεί.

Μέλος του προσωπικού της UNFPA λέει ότι στη Γάζα ο μόνος στόχος τώρα των ανθρώπων είναι να αναπνεύσουν, να παραμείνουν ζωντανοί.

Στο μεταξύ το Ισραήλ συνεχίζει  να σφυροκοπά ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας έχοντας ορκισθεί να «συντρίψει» και να «καταστρέψει» τη Χαμάς, υπεύθυνη για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Ο ρυθμός είναι αδιάλειπτος, η συχνότητα των ριπών μοιάζει ρυθμισμένη με το ρολόι: κάθε 30 δευτερόλεπτα, το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει εναντίον κάποιου στόχου που μόλις και μετά βίας διακρίνεται, κάπου στη Λωρίδα της Γάζας.

21:30 Προετοιμάζαμε μήνες την επίθεση ομολογεί αξιωματούχος της Γάζα 

Κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) πως προετοιμαζόταν επί μήνες η αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ. «Την “ώρα μηδέν” γνώριζαν ελάχιστοι ηγέτες της Χαμάς», λέει ο Αλί Μπαράκα από τη Βηρυτό.

Υποστηρίζει ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι της επιχείρησης: «Το κίνημα της Χαμάς θεωρεί ότι κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του, υποχρεώνοντας τον εχθρό (Ισραήλ) να αποδεχθεί μελλοντικά συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων». Διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνον εφόσον προηγηθεί κατάπαυση του πυρός, διευκρινίζει.

Μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν σε περισσότερες από 50 τοποθεσίες το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, λέει ο Μπαράκα: «Οι αντιστασιακές ομάδες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου διοίκησης της Μεραρχίας της Γάζας του σιωνιστικού στρατού, καταφέρνοντας να αιχμαλωτίσουν μεγάλο αριθμό αξιωματικών και οπλιτών».

Κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι εκδικείται τον παλαιστινιακό λαό εξαπολύοντας πόλεμο με στόχο την εξόντωση του πληθυσμού της Γάζας.

Η απειλή χερσαίας επέμβασης του ισραηλινού στρατού δεν τρομάζει τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Αλί Μπαράκα ορκίζεται πως η Γάζα θα γίνει «το νεκροταφείο του ισραηλινού στρατού».

Χαρακτηρίζει τη Χαμάς «εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα» το οποίο επιδιώκει την απελευθέρωση εδαφών και ιερών τόπων, καθώς και την επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων στην πατρίδα τους.

Προειδοποιεί ότι σε τυχόν απόπειρα εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, η Χαμάς δεν θα πολεμήσει μόνη, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υποστηριχθεί από συμμάχους της – όπως το Ιράν και η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

«Έχουμε αρκετά όπλα και εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουμε τη δύναμη κατοχής, η οποία ηττήθηκε από τη Χαμάς και αποδείχθηκε πως ήταν μια χάρτινη τίγρη», ισχυρίζεται ο Αλί Μπαράκα.

Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

20: 30: Σάλος με δηλώσεις Τραμπ περί έξυπνης Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ και ο Λευκός Οίκος καταδίκασαν τις δηλώσεις που έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επαίνεσε την «εξυπνάδα» της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και επέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Τραμπ, το φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, χαρακτήρισε «πολύ έξυπνη» την οργάνωση Χεζμπολάχ, που είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ και κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι ήταν «απροετοίμαστος» για την επίθεση της Χαμάς.

Δείτε περισσότερα εδώ 

20:00 Πρόκριμα αμερικανικής επέμβασης η βρετανική αποστολή;

FILE PHOTO: HMS Diamond, UK Royal Navy air-defence destroyer, arrives in London for the Coronation of Britain’s Charles III and Camilla, in London, Britain, 02 May 2023. ΕPA/TOLGA AKMEN

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι πρόκειται να αποστείλει αεροσκάφη περιπολίας και επιτήρησης καθώς και δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να υποστηρίξει το Ισραήλ.

 

19:23: Παραδέχεται λάθη για πρώτη φορά μετά τις επιθέσεις της Χαμάς  ο στρατός του Ισραήλ

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί παραδέχθηκε σήμερα για πρώτη φορά λάθη του στρατού της χώρας του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια το περασμένο Σάββατο, επιθέσεις που αιφνιδίασαν τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες.

«Οι IDF (οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) έχουν καθήκον τους την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών αυτής και το πρωί του Σαββάτου δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον», τόνισε ο Χαλεβί, ζητώντας να γίνει μετά τον πόλεμο η αξιολόγηση των λαθών.

Η σφαγή παιδιών και γυναικών είναι απάνθρωπη, ανέφερε ο ίδιος, στην πρώτη δημόσια δήλωση που έκανε μετά τις επιθέσεις.

18: 00: Μη λογοκριμένο, φρικιαστικό βίντεο με τις θηριωδίες της Χαμάς στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Oι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ στην έδρα του οργανισμού στις Βρυξέλλες παρακολούθησαν συγκλονισμένοι ένα “σοκαριστικό” και “φρικιαστικό” βίντεο που τους έδειξε ο Ισραηλινός ομόλογός τους Γιόαβ Γκάλαντ από την επίθεση της Χαμάς σε Ισραηλινούς αμάχους.

Ο Γκάλαντ που παρακολούθησε εξ αποστάσεως τη διάρκειας μιας ώρας σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε τους υπουργούς για την επίθεση και τους έδειξε αυτό που, οι Times of Israel, που ήταν οι πρώτοι που αναφέρθηκαν σε αυτό, αποκάλεσαν “μη λογοκριμένο βίντεο των θηριωδιών της Χαμάς”.

Χτυπηθήκαμε σκληρά. Ωστόσο, μη γελιέστε, το 2023 δεν είναι 1943. Είμαστε οι ίδιοι Εβραίοι, αλλά έχουμε διαφορετικές δυνατότητες. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, είμαστε ενωμένοι και δυνατοί”, είπε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:10: Ο Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ -«Βρίκομαι εδώ όχι μόνο ως Αμερικανός υπουργός αλλά και ως Εβραίος» 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δεσμεύτηκε σήμερα από το Τελ Αβίβ ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίζουν «πάντα» το Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι «θεμιτές φιλοδοξίες» των Παλαιστινίων δεν εκπροσωπούνται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Μπορεί να είστε αρκετά ισχυροί για να υπερασπιστείτε μόνοι σας τον εαυτό σας, αλλά όσο υφίστανται οι ΗΠΑ, δεν θα χρειαστεί ποτέ να το κάνετε μόνοι σας. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

17:00: Συγγενείς ομήρων κάνουν έκκληση για απελευθέρωση των ομήρων

Οικογένειες Ισραηλινών που πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα έκαναν έκκληση σήμερα για την απελευθέρωση των δικών τους ανθρώπων, σε μια συνέντευξη Τύπου με έντονη συναισθηματική φόρτιση, στο Λονδίνο.

Υπολογίζεται ότι 150 όμηροι μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τους μαχητές της Χαμάς μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση αυτή, η οποία οδήγησε σε πόλεμο με το Ισραήλ και σε χιλιάδες νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, από το περασμένο Σάββατο.

Συγγενείς ορισμένων ομήρων ή αγνοουμένων συμμετείχαν στη συνέντευξη αυτή, κρατώντας φωτογραφίες τους με το μήνυμα «Φέρτε τους στο σπίτι». Μεταξύ των ομήρων, ένα μωρό έξι μηνών και ένα αγοράκι τριών ετών. «Πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους τώρα αμέσως», είπε ο Νόαμ Σάγκι, δηλώνοντας ότι η μητέρα του, η Άντα Σάγκι, απήχθη όταν οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο κιμπούτς Νιρ Οζ. «Αιμορραγούμε, υποφέρουμε», πρόσθεσε.

Ο Νόαμ Σάγκι αφηγήθηκε ότι σήμερα επρόκειτο να παραλάβει τη μητέρα του από το αεροδρόμιο του Χίθροου για να γιορτάσουν μαζί τα γενέθλιά της – κλείνει τα 75 – στο Λονδίνο. «Δεν θα έπρεπε να κάθομαι εδώ τώρα», είπε ο 53χρονος ψυχοθεραπευτής που μεγάλωσε στο κιμπούτς αλλά ζει μόνιμα στη βρετανική πρωτεύουσα. «Βρίσκομαι εδώ για να ζητήσω βοήθεια για την απελευθέρωση των μωρών, αυτών των παιδιών, αυτών των μητέρων, των ηλικιωμένων ανθρώπων», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας «απόλυτο κακό» την επίθεση της Χαμάς.

Από την επίθεση της Χαμάς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.200 Ισραηλινοί και αλλοδαποί ενώ από τα ισραηλινά αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους 1.417 Παλαιστίνιοι και άλλοι 6.268 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Υγείας.

 

Οι γονείς της Σάρον Λίφσιτς, δυο ακτιβιστές για την ειρήνη, ηλικίας περίπου 80 χρονών, ζούσαν επίσης στο κιμπούτς Νιρ Οζ και πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς. Η 52χρονη καλλιτέχνιδα και πανεπιστημιακός αισθάνεται ένα «κενό» με τις ωμότητες που διαπράχθησαν στο Ισραήλ αλλά είπε ότι θα πρέπει «να δώσει φωνή» στους δεκάδες ομήρους. «Αυτό το μέρος δεν υπάρχει πια, οι νεκροί με τους νεκρούς. Όμως κάπου στη Γάζα υπάρχουν παιδιά και μητέρες (σ.σ. ζωντανοί όμηροι) και αυτός είναι ο αγώνας μας», είπε, συγκρατώντας με κόπο τα δάκρυά της.

Η Λίφσιτς ελπίζει, όπως είπε, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την κατάσταση των ομήρων στην απάντησή της για την επίθεση της Χαμάς.

14:54: Ένας Τούρκος νεκρός κι ένας αγνοούμενος

Ένας Τούρκος πολίτης με διπλή υπηκοότητα σκοτώθηκε στις συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Χαμάς, δήλωσαν σήμερα τουρκικές διπλωματικές πηγές, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα σήμερα, η ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα ανέφερε ότι ένας Τούρκος υπήκοος σκοτώθηκε και ένας ακόμη αγνοείται μετά την αιφνιδιαστική χερσαία επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση στην ισραηλινή επικράτεια.

14: 45: Τουλάχιστον 25 Αμερικανοί νεκροί από την επίθεση της Χαμάς

Τουλάχιστον 25 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Ισραήλ .

Σε κοινή ανακοίνωση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται στενά με το Ισραήλ για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς.

14: 40: Ισραηλινή επίθεση και στη Συρία

Μια «ισραηλινή επίθεση» εξαπολύθηκε σήμερα με στόχο τα αεροδρόμια της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού, και της βόρειας συριακής πόλης του Χαλεπίου, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση. Συριακά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι συριακή αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:34: Εκατοντάδες Ισραηλινοί στην Κύπρο κάθε μέρα – 24 πτήσεις μόνο σήμερα

Αρκετές εκατοντάδες άτομα συνεχίζουν να φθάνουν καθημερινά στην Κύπρο με εμπορικές πτήσεις από το Ισραήλ, μετά την κρίση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή λόγω της μαζικής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν 24 συνολικά πτήσεις από το Ισραήλ στην Κύπρο (23 στο αεροδρόμιο Λάρνακας και μια στο αεροδρόμιο Πάφου) και 18 από την Κύπρο στο Ισραήλ.

Δείτε περισσότερα εδώ

12:25: Έφτασε στο Ισραήλ ο επικεφαλής  του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν για μια επίσκεψη υποστήριξης προς το σύμμαχο των ΗΠΑ.

Συναντάται αυτή την ώρα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Δείτε περισσότεραεδώ

11:55 Ο Σολτς καταδίκασε την υποστήριξη του Ιράν προς τη Χαμάς –  Αναστέλλεται η βοήθεια προς τους Παλαιστινίους 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σήμερα μέτρα σε βάρος οργανώσεων που υποστήριξαν τη Χαμάς και δήλωσε στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ πως το Ιράν φέρει ευθύνη επειδή επέτρεψε στην οργάνωση αυτή να αναπτυχθεί σε σημείο που να εξαπολύσει την επίθεση του Σαββάτου εναντίον του Ισραήλ.

Ο καγκελάριος πρόσθεσε πως στο έδαφός της, η Γερμανία θα απαγορεύσει κάθε συγκέντρωση χρημάτων και άλλες δραστηριότητες υποστήριξης της Χαμάς και θα θέσει επίσης υπό απαγόρευση τη Σαμιντούν, τη διεθνή ακτιβιστική οργάνωση η οποία υποστηρίζει τους Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, αλλά για την οποία οι γερμανικές αρχές λένε πως προωθεί ομιλίες μίσους και απευθύνει εκκλήσεις για την καταστροφή του Ισραήλ.

«Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει μια απαγόρευση δραστηριοτήτων για τη Χαμάς στη Γερμανία», δήλωσε ο Σολτς ενώπιον των Γερμανών βουλευτών.

Η Γερμανία θα αναστείλει επίσης κάθε αναπτυξιακή βοήθεια προς τα Παλαιστινιακά Εδάφη έως ότου ολοκληρωθεί μια επανεξέταση της βοήθειας αυτής ώστε να εξασφαλισθεί πως εξυπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ, δήλωσε επίσης ο Σολτς.

«Το μέτρο μας θα είναι αν και πώς τα προγράμματα αυτά εξυπηρετούν την ειρήνη στην περιοχή και την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε.

«Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η επανεξέταση, δεν θα διαθέσουμε νέους πόρους αναπτυξιακής συνεργασίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δυστυχώς, μπορούμε να προβλέψουμε ότι τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω – όμως αυτό είναι σφάλμα της Χαμάς και της επίθεσής της στο Ισραήλ».

Ο Σολτς δήλωσε ακόμα πως είναι σημαντικό να καταβληθούν προσπάθειες για να αποφευχθεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση της βίας και προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ, μια άλλη υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση στο Λίβανο, χώρα που συνορεύει με το Ισραήλ, να μην διακινδυνεύσει μια επίθεση στο εβραϊκό κράτος.

«Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου, ο οποίος έχει διαύλους με τη Γάζα. Θα μιλήσω σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και θα υποδεχθώ τον Εμίρη του Κατάρ», πρόσθεσε.

«Και οι τρεις τους μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Ο καγκελάριος κάλεσε επίσης τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να καταδικάσει ξεκάθαρα την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και χαρακτήρισε «επαίσχυντη» τη σιωπή του.

«Αναρωτιέμαι, πού είναι η ξεκάθαρη καταδίκη της τρομοκρατικής βίας (της Χαμάς) από την Παλαιστινιακή Αρχή και από τον πρόεδρό της Μαχμούντ Αμπάς; Η σιωπή τους είναι επαίσχυντη!», δήλωσε ο Σολτς.

11:40 Περιοδεία στην περιοχή ξεκινά και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν αρχίζει σήμερα περιφερειακή περιοδεία, κατά την οποία θα μεταβεί στο Ιράκ και στον Λίβανο, για να συζητήσει για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ο Αμιραμπντολαχιάν θα συναντηθεί σήμερα με Ιρακινούς αξιωματούχους, πρόσθεσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

“Υπό το φως των τρεχουσών παλαιστινιακών γεγονότων, των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά της Γάζας και των επικίνδυνων επακολούθων τους, η περιφερειακή περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών θα αρχίσει σήμερα”, μετέδωσε το Tasnim, επικαλούμενο δηλώσεις του πρεσβευτή του Ιράν στον Λίβανο.

Απειλές Νετανιάχου

«Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός άνθρωπος», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια της πρώτης επίσημης ομιλίας του στο πλαίσιο της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που σχημάτισε επίσης χθες με τον Μπένι Γκαντζ, έναν από τους κύριους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Η Χαμάς είναι ο Νταές (σ.σ.: η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος) και θα τη συντρίψουμε και θα την καταστρέψουμε όπως ο κόσμος κατέστρεψε το Νταές», πρόσθεσε αφού χαρακτήρισε την επίθεση «αγριότητα πρωτοφανή μετά το Ολοκαύτωμα».

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανάπαυσης για τους εβραίους, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ με οχήματα, αλλά και από τον αέρα και τη θάλασσα, και σκότωσαν περισσότερους από 1.000 αμάχους μέσα στο δρόμο, στα σπίτια τους ή σε ένα ρέιβ πάρτυ, σπέρνοντας τον τρόμο κάτω από μια βροχή ρουκετών.

Σωρός πτωμάτων

Στη είσοδο του κιμπούτζ Μπέερι, σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα, ένας σωρός πτωμάτων δείχνει την έκταση της επίθεσης μέσα στο χωριό, περισσότεροι από εκατό κάτοικοι του οποίου σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το στρατό.

«Η καταστροφή εδώ είναι τεράστια», λέει ο Ντορόν Σπίλμαν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Και αυτό χωρίς να μετρήσουμε τα πολυάριθμα μέλη του κιμπούτζ που συνελήφθησαν ως όμηροι και οδηγήθηκαν μέσα στη Γάζα», πρόσθεσε ένας άλλος εκπρόσωπος του στρατού, ο Τζόναθαν Κόρνικους.

Στη διάρκεια αυτής της ακραία βίαιης επίθεσης που έχει συγκλονίσει τη χώρα, μέλη της Χαμάς απήγαγαν δεκάδες ισραηλινούς και ξένους ομήρους, τους οποίους οι τρομοκράτες απειλούν να εκτελέσουν.

Μεταξύ των ομήρων περιλαμβάνονται νέοι που συνελήφθησαν όμηροι στη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ στο οποίο επιτέθηκαν το Σάββατο, σκοτώνοντας 270 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο στρατός έκανε λόγο για 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ, οι περισσότεροι άμαχοι. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 220 στρατιώτες. Μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν από τις καταστροφικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται ως αντίποινα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου πως περισυνέλεξε τα πτώματα 1.500 μελών της Χαμάς που είχαν διεισδύσει το Σάββατο σε τοποθεσίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Γάζα σε κατάσταση πολιορκίας

Κοντά στα σύνορα της Γάζας, οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες, Τετάρτη, πτώματα σε αποσύνθεση που παρουσιάσθηκαν ως τα πτώματα επιτιθέμενων της Χαμάς.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε σήμερα πως είναι σε επαφή με τη Χαμάς για να εργασθεί για την απελευθέρωση ομήρων.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε κι αυτός μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με την ισλαμιστική οργάνωση, ανέφερε χθες, Τετάρτη, το βράδυ μια επίσημη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 150 ομήρους, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι και πτώματα δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα και στα βόρεια σύνορά του με το Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις με ρουκέτες.

Η Λωρίδα της Γάζας, ένας φτωχός θύλακας όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι που από το 2006 υφίστανται χερσαίο, αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πολιορκίας, καθώς το Ισραήλ έχει σταματήσει την παροχή ύδατος, ηλεκτρικού και τροφίμων.

Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του θύλακα σταμάτησε να λειτουργεί χθες το απόγευμα, ελλείψει καυσίμων, και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και έχουν ελλείψεις σε υλικά.

Ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιφέρεια της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, ζήτησε από τα δύο στρατόπεδα «να μειώσουν τα δεινά των αμάχων» και κυρίως αυτών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Χωρίς ηλεκτρικό, τα νοσοκομεία υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε νεκροτομεία», ανέφερε σε ανακοίνωση, λέγοντας πως φοβάται κυρίως για τα νεογέννητα στις θερμοκοιτίδες και για τους ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη ή σε αιμοκάρθαρση.

Λιγότερες ρουκέτες

«Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια. Πλήξαμε μεγάλο αριθμό στόχων», δήλωσε σήμερα τα χαράματα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόρνικους.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, «λιγότερες ρουκέτες» εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ και «αυτό είναι πάντα καλό σημάδι», επισήμανε.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν δεκάδες πολυκατοικίες, εργοστάσια, τζαμιά και καταστήματα, σύμφωνα με τη Χαμάς. Γυναίκες, με τα παιδιά τους στα χέρια, περπατούσαν ανάμεσα στα συντρίμμια.

«Είναι σαν εικόνα Αποκάλυψης ή ενός σεισμού (…) (Οι Ισραηλινοί) ήρθαν για να καταστρέψουν, σαν οι άνθρωποι αυτοί να μην αξίζουν να ζουν. Σαν να μην είναι άνθρωποι», λέει ανάμεσα στα ερείπια ένας κάτοικος της συνοικίας Καράμα στη Γάζα, ο οποίος δεν θέλησε να πει το όνομά του.

Περισσότεροι από 338.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εξάλλου από το Σάββατο 29 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε βιαιότητες στη Δυτική Όχθη.

Οι συγκεντρώσεις στρατευμάτων στα σύνορα δημιουργουν φόβους για μια χερσαία επίθεση εναντίον του θύλακα, από τον οποίο το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς το 2005 και ο οποίος από το 2007 κυβερνάται από τη Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ για μια επίσκεψη αλληλεγγύης. «Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε πως το Ισραήλ θα έχει όλα όσα χρειάζεται για να αμυνθεί», δήλωσε πριν από την αναχώρησή του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε πάντως από το Ισραήλ να σεβαστεί «το δίκαιο του πολέμου» στην απάντησή του εναντίον της Γάζας.

Ο σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν και ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου χειροκρότησε την επίθεση της Χαμάς, επικοινώνησαν από την πλευρά τους τηλεφωνικά χθες, Τετάρτη.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στον ιρανό πρόεδρο πως το Ριάντ «επικοινωνεί με όλα τα διεθνή και περιφερειακά μέρη για να βάλει τέλος στην τρέχουσα κλιμάκωση», σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Υπογράμμισε επίσης «τη σταθερή στάση του βασιλείου υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Η Βραζιλία, η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκάλεσε για αύριο, Παρασκευή, νέα συνεδρίαση του οργάνου αυτού. Κατά την προηγούμενη έκτακτη σύνοδό τους στις 8 Οκτωβρίου, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είχαν καταφέρει να συναινέσουν σε μια ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς.

Δεκάδες αλλοδαποί, θύματα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ

Δεκάδες αλλοδαποί σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή κρατούνται όμηροι μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, από την ισραηλινή πλευρά.

Στη Λωρίδα της Γάζας οι αρχές έκαναν λόγο για 1.200 νεκρούς και περίπου 5.600 τραυματίες.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής, οι χώρες που έχουν θύματα ή αγνοούμενους είναι οι εξής:

Με πληροφορίες από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΑ
Ελλάδα Αθήνα 

Η τελική φονική μάχη για τη Γάζα θα δοθεί στις κατακόμβες, 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια: Το σχέδιο της Χαμάς και τα τρία όπλα του Ισραήλ [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: