Η τελική φονική μάχη για τη Γάζα θα δοθεί στις κατακόμβες, 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια: Το σχέδιο της Χαμάς και τα τρία όπλα του Ισραήλ [videos]

epa10913855 Bodies of Hamas militants lie on the ground in Be’eri, Israel, 11 October 2023. According to Israeli officials, 108 Israeli bodies were found in the Be’eri kibbutz, near the Gaza border, following Hamas attack on 07 October. EPA/ATEF SAFADI




Ο τελικός, ολοκληρωτικός, πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μόλις ξεκίνησε και ο νικητής θα είναι μόνον ένας.

Και οι δυο πλευρές είναι σαφές ότι προετοιμάζονται επί πολλά χρόνια γι’ αυτό. Στον πόλεμο αυτό απολύτως καθοριστικές θα είναι οι κατακόμβες της Γάζας. Κανείς δεν γνωρίζει πόσα χιλιόμετρα έχει σκάψει -ακόμη και 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια- η Χαμάς.

Γνωρίζουμε όμως πως η καθοριστική μάχη θα γίνει εκεί.

Οι κατακόμβες αυτές εκτός του ότι ενώνουν τη Γάζα με την Αίγυπτο και τη Δυτική Όχθη χρησιμεύουν ως καταφύγια, αποθήκες οπλισμού και οδούς μεταφοράς ανθρώπων, όπλων αλλά και αγαθών. Επί χρόνια μάλιστα διεξάγεται και όλο το λαθρεμπόριο από τη φορολόγηση του οποίου προέρχεται μεγάλο μέρος των εσόδων της Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει στο «οπλοστάσιό» του τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες:

  • Τις έξυπνες βόμβες όπως σημείωσε ήδη στο δικό του ρεπορτάζ στην HJ ο Γιώργος Σιδέρης που εισέρχονται στα τούνελ και τα καταστρέφουν. Βόμβες που πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν στις σπηλιές και τα οχυρωματικά έργα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.
  • Τα drone και τα ρομπότ που μπαίνουν στις στοές και εξολοθρεύουν τον εχθρό.
  • Τις ειδικές δυνάμεις που στο τέλος μπαίνουν να αναζητούν επιζώντες ή και αρχηγικά στελέχη ενώ ταυτόχρομα βεβαιώνονται για την καταστροφή της ίδιας της σήραγγας αλλά και των όπλων που είναι αποθηκευμένα σε αυτή.

Πολύχρονη προετοιμασία

Μπορεί αν ακούγεται εύκολο, αλλά σίγουρα είναι ακριβώς το αντίθετο. Η Χαμάς είναι κάθε άλλο παρά εύκολος αντίπαλος. Οι στρατιώτες της έχουν πλήρη γνώση της χαρτογράφησης των στοών αλλά και των εξόδων τους στην επιφάνεια. Προετοιμάζεται επί χρόνια και έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα.

Και αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο «αποκοίμισε» όλες τις υπηρεσίες του Ισραήλ ετοιμάζοντας επί μήνες το μεγαλύτερό της χτύπημα.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας timesofisrael

Η Χαμάς διεξήγαγε μια πολυετή εκστρατεία για να κοροϊδέψει το Ισραήλ πιστεύοντας ότι η οργάνωση δεν επιθυμούσε ένοπλες συγκρούσεις και ότι θα μπορούσε να εξευμενιστεί με οικονομικά κίνητρα για να διατηρήσει σχετική ηρεμία, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή κοντά στην τρομοκρατική οργάνωση τη Δευτέρα.

«Η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ την εντύπωση ότι δεν ήταν έτοιμο για μάχη», είπε η πηγή στο πρακτορείο.

«Η Χαμάς χρησιμοποίησε μια άνευ προηγουμένου τακτική πληροφοριών για να παραπλανήσει το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, δίνοντας τη δημόσια εντύπωση ότι δεν ήταν διατεθειμένη να μπει σε μάχη ή αντιπαράθεση με το Ισραήλ ενώ προετοιμαζόταν για αυτή τη μαζική επιχείρηση», είπε η πηγή.

Η πηγή είπε ότι ως μέρος των προετοιμασιών της, η τρομοκρατική οργάνωση έχτισε μια παρωδία ισραηλινής κοινότητας για να εκπαιδεύσει για την επίθεση κατά την οποία ένοπλοι πήγαν σπίτι σε σπίτι σε παραμεθόριες πόλεις το Σάββατο, σκοτώνοντας κατοίκους.

«Το Ισραήλ σίγουρα τους είδε, αλλά ήταν πεπεισμένοι ότι η Χαμάς δεν ήθελε να μπει σε αντιπαράθεση», είπε η πηγή.

Η πηγή είπε ότι η Χαμάς έπεισε το Ισραήλ ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι της Γάζας είχαν άδειες εργασίας που τους επέτρεπαν να εισέλθουν στο Ισραήλ, όπου κέρδιζαν υψηλότερους μισθούς από ό,τι στον θύλακα.

Στρατολογώντας από μια δεξαμενή 2,2 εκατ. ψυχών

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, με περισσότερα από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε μια περιοχή περίπου 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περίπου 15.500 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ο πληθυσμός σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2000 και 2020 από 1,1 σε 2 εκατομμύρια. Σήμερα ζουν εκεί πάνω από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γάζα ζει στη φτώχεια. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το 63% είναι σε επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο πληθυσμός είναι συντριπτικά νέος. Η διάμεση ηλικία τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες είναι τα 18 έτη και περίπου το 65% του πληθυσμού είναι κάτω των 24 ετών.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο η Χαμάς όχι μόνο να επιστρατεύσει τους στρατιώτες της αλλά και να φανατίσει μέρος του πληθυσμού.

Σήμερα, ο στρατός της Χαμάς υπολογίζεται ότι αριθμεί περισσότερους από 20.000 άτομα, πλήρως εκπαιδευμένα και ετοιμοπόλεμα.

Το Ισραήλ γνώριζε, αλλά αδρανούσε

Το Ισραήλ γνωρίζει επί πολλά χρόνια τόσο την ύπαρξη, όσο και τη χρήση των κατακομβών της Γάζας. Ενδεικτικό και μόνο είναι το κείμενο στην ιστοσελίδα της Ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το 2008 οι επιθέσεις της Χαμάς εναντίον πόλεων στο Ισραήλ με χιλιάδες ρίψεις ρουκετών εντάθηκαν σε σημείο που η ισραηλινή κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα με την ονομασία Συμπαγές Μολύβι. Η επιχείρηση προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην υποδομή της Χαμάς. Έκτοτε η Χαμάς προσπαθεί να ξαναχτίσει την στρατιωτική της υποδομή με την εισαγωγή ρουκετών και όπλων μέσω παράνομων σηράγγων που υπάρχου στα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας καθώς και μέσω διόδων στην έρημο του Σινά.»

Το γιατί φυσικά όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε προχωρήσει σε μια συστηματική επιχείρηση είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το απαντήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι κυβερνήτες του Ισραήλ.

Παρόλα αυτά, εδώ και πολλά χρόνια προετοιμάζονται γι’ αυτό.

Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα του 2018 στους timesofisrael. Σε αυτό, ο JUDAH ARI GROSS αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας μάλιστα και με έναν βαθμοφόρο του ισραηλινού στρατού:

Υπάρχει μια ενεργή σήραγγα επίθεσης της Χαμάς βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος, περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από τη Λωρίδα της Γάζας, που εκτείνεται δεκάδες μέτρα και είναι γεμάτη κρυψώνες, παραφυάδες και αποθήκες. Υπάρχουν και άλλες σαν κι αυτή.

Αλλά σε αντίθεση με τις τρεις σήραγγες επίθεσης που διέσχισαν τα σύνορα που κατέστρεψαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις τους τελευταίους τρεις μήνες, αυτές δεν είναι τίποτα ανησυχητικό.

Από τον πόλεμο της Γάζας το 2014, γνωστό και ως Operation Protective Edge, ο ισραηλινός στρατός έχει κατασκευάσει πολλαπλά αντίγραφα των σηράγγων της Χαμάς στους χώρους κάτω από στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων δύο από τις μεγαλύτερες κάτω από την Εκπαιδευτική Βάση Νότιας Διοίκησης, γνωστές στον στρατό από το εβραϊκό ακρωνύμιο Baf Darom.

Κάποτε οι σήραγγες είχαν γίνει τόσο διαδεδομένες στη Λωρίδα της Γάζας που τώρα κάθε στρατιώτης πεζικού του IDF πρέπει να μάθει πώς να πολεμά σε αυτές, είπε ο αντισυνταγματάρχης Liron Aroch, διοικητής του Baf Darom, στους Times of Israel κατά τη διάρκεια μιας ξενάγησης στη βάση αυτόν τον μήνα.

Η εγκατάσταση βρίσκεται απέναντι από τον αυτοκινητόδρομο Route 222 από την πιο γνωστή βάση Tzeelim, η οποία περιέχει μια ψευδή παλαιστινιακή πόλη που χρησιμοποιείται για εκπαίδευση αστικής μάχης. Μαζί, οι δύο βάσεις αντιπροσωπεύουν μια κεντρική πηγή πληροφοριών σχετικά με τις καλύτερες τεχνικές μάχης στη Λωρίδα της Γάζας και στη χερσόνησο του Σινά.

Απόσπασμα χάρτη του Ισραήλ όπου σημειώνεται η θέση της βάσης tzeelem
πηγή Google Maps

Εκτός από τις πολλαπλές σήραγγες επίθεσης που εισέρχονται στο ισραηλινό έδαφος από τη Γάζα, ένας εκτεταμένος λαβύρινθος από υπόγεια περάσματα – τα οποία ορισμένοι αξιωματικοί του Ισραηλινού Στρατού αναφέρουν αστειευόμενα ως το «μετρό» του θύλακα – πιστεύεται ότι κινείται με ζιγκ-ζαγκ στο αμμώδες έδαφος κάτω από τη Λωρίδα.

Είναι με αυτές τις σήραγγες και τις αποθήκες που η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, οι δύο πιο ισχυρές τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας, θα έμπαιναν σε πόλεμο με τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις, χρησιμοποιώντας τις για να διεξάγουν κρυφές επιθέσεις και, όπως έκαναν στο παρελθόν, να απαγάγουν στρατιώτες.

Έσχατη λύση η μάχη σε σήραγγες

Ο Aroch, είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση στρατιωτών στη Νότια Διοίκηση για περίπου δύο χρόνια. Πριν από αυτό, ο πατέρας τριών παιδιών ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του τάγματος πεζικού Rotem της Ταξιαρχίας Givati, του οποίου βοήθησε να ηγηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014, μεταξύ άλλων κατά την ανακάλυψη και την κατεδάφιση δύο σηράγγων της Γάζας, είπε.

Η Βάση Εκπαίδευσης της Νότιας Διοίκησης περιλαμβάνει δύο τύπους τούνελ της Χαμάς.

  • Το ένα είναι έντονα κλειστοφοβικό, περίπου πέντε πόδια (1,5 μέτρα) ψηλό και δυόμισι πόδια (0,8 μέτρα) πλάτος, με θολωτή οροφή. Ένας στρατιώτης με κράνος, μπότες μάχης, σακίδιο πλάτης και τουφέκι δεν μπορούσε παρά να ελπίζει ότι θα κινηθεί σε ένα τέτοιο τούνελ ενώ σκυμμένος και ξύνει συνεχώς στους τοίχους και την οροφή.
  • Το άλλο είναι πολύ πιο φαρδύ και πιο ψηλό, πάνω από δύο μέτρα (έξι πόδια) ψηλό και σχεδόν το ίδιο πλάτος. Αυτός ήταν ο τύπος σήραγγας που χρησιμοποίησε η Χαμάς κατά τον πόλεμο του 2014 για να φέρει τρομοκράτες με μοτοσικλέτες στο Ισραήλ.

Για να μιμηθεί τον πραγματικό κόσμο, η είσοδος αυτού του τούνελ είναι κρυμμένη μέσα σε μια ανεπιτήδευτη παράγκα.

Σε αυτές τις σήραγγες, οι στρατιώτες μαθαίνουν ότι οι κατασκευές μπορούν να ξεγελάσουν τα μάτια τους, τραβώντας το βλέμμα τους προς το τέλος της διόδου, ώστε να χάσουν την εσοχή προς την πλευρά όπου μπορεί να κρυφτεί ένας τρομοκράτης.

Τούτου λεχθέντος, ανεξάρτητα από το πόσο καλά εκπαιδευμένος είναι ένας στρατιώτης στον υπόγειο πόλεμο ή πόσο καλή είναι η νοημοσύνη στη διάταξη, η μάχη σε μια σήραγγα της Χαμάς είναι μια χαμένη πρόταση για τον ισραηλινό στρατό. Θα σήμαινε να εγκαταλείψουμε σχεδόν κάθε στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει στη διάθεση του Ισραηλινού Στρατού και να πολεμήσουμε στο χλοοτάπητα του εχθρού.

«Δεν μπορείτε να φέρετε ένα τανκ σε μια σήραγγα ή να χρησιμοποιήσετε την αεροπορία σε μια σήραγγα», σημείωσε ο Aroch.

«Στόχος μας δεν είναι να πολεμήσουμε σε τούνελ, αλλά να το αντιμετωπίσουμε από ψηλά. Να σφραγίσουν τη σήραγγα, να την ανατινάξουν, να την καταστρέψουν, από την επιφάνεια του εδάφους», είπε.

«Αλλά θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου οι IDF θα πρέπει να μπουν σε σήραγγες, να συγκεντρώσουν πληροφορίες ή να βγάλουν ανώτερους διοικητές. Πρέπει λοιπόν να προετοιμάσουμε τους στρατιώτες για αυτήν την πρόκληση», είπε.

Αλλά η Βάση Εκπαίδευσης Νότιας Διοίκησης δεν είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην εκπαίδευση στρατιωτών για πόλεμο σε σήραγγες.

Η εγκατάσταση προετοιμάζει στρατιώτες για κάθε είδους αποστολές και απειλές στη Νότια Διοίκηση. Ως εκ τούτου, περιέχει μοντέλα των περιφράξεων ασφαλείας της Αιγύπτου και της Γάζας για την εκπαίδευση στρατιωτών για αποστολές κατά μήκος των συνόρων.

Η βάση εκπαίδευσης περιλαμβάνει επίσης μια τάξη όπου οι στρατιώτες διδάσκονται να αναγνωρίζουν, να αποφεύγουν και να αφοπλίζουν μερικούς από τους πιο διαδεδομένους τύπους όπλων που χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας – νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Το δωμάτιο περιέχει μια σειρά από ποικιλίες εκρηκτικών που έχουν ανακτηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τη Λωρίδα της Γάζας όλα αυτά τα χρόνια: ιρανικές νάρκες μαζικής παραγωγής που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν τα πέλματα των τανκς, νάρκες κατά προσωπικού Gazan Claymore τοπικής κατασκευής που εκτοξεύουν μικροσκοπικές μεταλλικές μπάλες στα ανυποψίαστα στρατεύματα, πλάκες ευαίσθητες που εκρήγνυνται όταν τις πατούν.

«Αυτή είναι μια απειλή που αυξάνεται συνεχώς. Αυτό είναι το καλύτερο «value for money» για την άλλη πλευρά. Μπορούν να καταβάλουν πολύ λίγη προσπάθεια και να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές, χωρίς θύματα από την πλευρά τους», είπε ο Aroch.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2014, στρατιώτες του IDF αντιμετώπισαν αυτούς τους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε σήραγγες, πολυκατοικίες και ανοιχτά χωράφια και κατά μήκος των δρόμων.

Οι Μονάδες Yahalom 

Σημερα, όλα αυτά εντάσσονται στις Μονάδες Yahalom (Διαμάντι) των Ειδικών Δυνάμεων του ισραηλινού Μηχανικού και είναι εκπαιδευμένες να δρουν σε υπόγειες εγκαταστάσεις.

Είναι γνωστές και ως οι «Κατεδαφιστές».

Διαθέτουν εξοπλισμό που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας και χρησιμοποιούν τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ και UAV για να «καθαρίζουν» στοές από εχθρικές δυνάμεις. Με εξειδίκευση στο σαμποτάζ, την τοποθέτηση εκρηκτικών για την καταστροφή υποδομών και τη μάχη σώμα με σώμα, οι Yahalom συγκαταλέγονται στις επίλεκτες Μονάδες Ανορθόδοξου Πολέμου και αναμένεται να έχουν κομβικό ρόλο στην εξουδετέρωση των υπόγειων δικτύων της Χαμάς.

Ποια είναι η ηγεσία της Χαμάς

Όπως καταγράφεται, μεταξύ άλλων σε ένα εκτενέστατο άρθρο για την ίδρυση και την ιστορία της Χαμάς, στο pbs.org

Η Χαμάς έχει μια σειρά από ηγετικά όργανα που εκτελούν διάφορες πολιτικές, στρατιωτικές και κοινωνικές λειτουργίες.

Η γενική πολιτική καθορίζεται από ένα γενικό συμβουλευτικό όργανο, που συχνά ονομάζεται πολιτικό γραφείο, το οποίο λειτουργεί στην εξορία. Οι τοπικές επιτροπές διαχειρίζονται ζητήματα βάσης στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Ο Ismail Haniyeh υπηρετεί επί του παρόντος ως πολιτικός αρχηγός, έχοντας αντικαταστήσει τον μακροχρόνιο ηγέτη Khaled Meshaal το 2017. Ο Haniyeh δραστηριοποιείται από τη Ντόχα του Κατάρ από το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες επειδή η Αίγυπτος περιορίζει τη μετακίνησή του προς και από τη Γάζα.

Οι ηγέτες της Χαμάς εδραίωσαν την παρουσία τους στο Κατάρ μετά τη διαμάχη με τον προηγούμενο οικοδεσπότη τους, τη Συρία, όταν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες συμμετείχαν στην εξέγερση του 2011 που προηγήθηκε του συριακού εμφυλίου πολέμου. Ορισμένα ανώτερα στελέχη της Χαμάς φέρονται να λειτουργούν από τα γραφεία της οργάνωσης στην Τουρκία.

Οι καθημερινές υποθέσεις στη Γάζα επιβλέπονται από τον Yahya Sinwar, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και εξέτισε είκοσι δύο χρόνια σε ισραηλινή φυλακή ως εγκέφαλος της απαγωγής και της δολοφονίας δύο Ισραηλινών στρατιωτών. Ήταν ανάμεσα στους περισσότερους από χίλιους Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν το 2011 με αντάλλαγμα έναν Ισραηλινό στρατιώτη που κρατούσε η Χαμάς. Από τον Ιούνιο του 2021, de facto πρωθυπουργός της Γάζας είναι ο Issam al-Da’alis.

Ο Marwan Issa και ο Mohammed Deif διοικούν τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam. Οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν τον ιδρυτή της πολιτοφυλακής, Salah Shehadeh, σε αεροπορική επιδρομή το 2002. Δεκαπέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στην επίθεση, εστιάζοντας τον ισραηλινό και διεθνή έλεγχο σε τέτοιες τακτικές. Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον Γιασίν, τον ιδρυτή της Χαμάς, το 2004.

Ο Saleh al-Arouri φέρεται να είναι επικεφαλής του κλάδου της Χαμάς στο Λίβανο. Ανέλαβε επίσης την ηγεσία της ομάδας στη Δυτική Όχθη μετά τις εσωτερικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν το 2021, ενώ ο Meshaal επιλέχθηκε να ηγηθεί του γραφείου της διασποράς και ο Salameh Katawi εξελέγη για να διαχειριστεί τις υποθέσεις των φυλακισμένων μελών της Χαμάς.

Πώς χρηματοδοτείται η Χαμάς;

Ως χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οντότητα, η Χαμάς έχει αποκοπεί από την επίσημη βοήθεια που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στην PLO στη Δυτική Όχθη. Ιστορικά, Παλαιστίνιοι ομογενείς και ιδιώτες δωρητές στον Περσικό Κόλπο παρείχαν μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του κινήματος. Επιπλέον, ορισμένες ισλαμικές φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Δύση έχουν διοχετεύσει χρήματα σε ομάδες κοινωνικών υπηρεσιών που υποστηρίζονται από τη Χαμάς, προκαλώντας πάγωμα περιουσιακών στοιχείων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η οικονομική κατάσταση της Γάζας ήταν ήδη δεινή πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το 2023 και ο πόλεμος που ακολούθησε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδεινώσει την ακραία φτώχεια των κατοίκων της. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ έκλεισαν σε μεγάλο βαθμό τα σύνορά τους μαζί της το 2006–07, περιορίζοντας την κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων προς και από την επικράτεια.

Οι δύο χώρες διατηρούν έναν αποκλεισμό σήμερα, αποκόπτοντας το έδαφος από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και αναγκάζοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους της Γάζας να βασίζονται στη διεθνή βοήθεια. Το Ισραήλ επέτρεψε στο Κατάρ να παράσχει βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της Χαμάς. Άλλη ξένη βοήθεια φθάνει γενικά στη Γάζα μέσω της ΠΑ και των υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Για χρόνια μετά την έναρξη του αποκλεισμού, η Χαμάς εισέπραττε έσοδα φορολογώντας τα αγαθά που διακινούνταν μέσα από ένα εξελιγμένο δίκτυο σηράγγων που παρέκαμπτε το πέρασμα των Αιγυπτίων στη Γάζα. Αυτό έφερε βασικά είδη όπως τρόφιμα, φάρμακα και φθηνό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, καθώς και δομικά υλικά, μετρητά και όπλα.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι το 2013, το Κάιρο έγινε εχθρικό προς τη Χαμάς, την οποία έβλεπε ως προέκταση του κύριου εγχώριου αντιπάλου της, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο αιγυπτιακός στρατός έκλεισε τις περισσότερες από τις σήραγγες παραβιάζοντας το έδαφός του, ενώ διεξήγαγε μια αντιτρομοκρατική εκστρατεία εναντίον ενός κλάδου του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στην πλευρά του στα σύνορά του, στη χερσόνησο του Σινά. Η Αίγυπτος άρχισε να επιτρέπει σε ορισμένα εμπορικά αγαθά να εισέρχονται στη Γάζα μέσω της συνοριακής της διέλευσης Salah al-Din το 2018. Από το 2021, η Χαμάς φέρεται να εισέπραττε πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια το μήνα από φόρους σε αιγυπτιακά αγαθά που εισάγονταν στη Γάζα.

Σήμερα, το Ιράν είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Χαμάς, συνεισφέροντας κεφάλαια, όπλα και εκπαίδευση. Αν και το Ιράν και η Χαμάς διέκοψαν για λίγο αφού υποστήριξαν αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας , το Ιράν παρέχει επί του παρόντος περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως [PDF] στη Χαμάς, την PIJ και άλλες παλαιστινιακές ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ιράν έσπευσε να επαινέσει την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στα τέλη του 2023 και να υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την παλαιστινιακή ομάδα.

Η Τουρκία υπήρξε ένας άλλος σθεναρός υποστηρικτής της Χαμάς —και επικριτής του Ισραήλ— μετά την άνοδο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία το 2002. Αν και η Άγκυρα επιμένει ότι υποστηρίζει μόνο πολιτικά τη Χαμάς, έχει κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία της Χαμάς , μεταξύ άλλων μέσω της βοήθειας που εκτρέπεται από το Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού.

Πώς κυβερνά τη Γάζα;

Η Χαμάς είναι η de facto αρχή στη Γάζα από λίγο μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από το έδαφος το 2005. Το επόμενο έτος, η Χαμάς κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στο νομοθετικό σώμα της Παλαιστινιακής Αρχής και σχημάτισε κυβέρνηση.

Κέρδισε ψήφους για τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρείχε και ως απόρριψη της υφιστάμενης Φατάχ, την οποία πολλοί ψηφοφόροι αντιλήφθηκαν ως διεφθαρμένη στο τιμόνι της PLO και ότι παρείχε ελάχιστα στους Παλαιστίνιους μέσω των διαπραγματεύσεών της με το Ισραήλ.

Το αποτέλεσμα ήταν απαράδεκτο για τη Φατάχ και τους δυτικούς υποστηρικτές της και το κόμμα έδιωξε τη Χαμάς από την εξουσία στη Δυτική Όχθη. Στη Γάζα, η Χαμάς κατατρόπωσε τις πολιτοφυλακές της Φατάχ μέσα σε μια εβδομάδα μαχών, με αποτέλεσμα ένα πολιτικό σχίσμα μεταξύ των δύο παλαιστινιακών εδαφών. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ψηφίσει για νομοθετικό σώμα από το 2006, ούτε για πρόεδρο από το 2008.

Καθώς η Χαμάς ανέλαβε τα απομεινάρια των θεσμών της Παλαιστινιακής Αρχής στη λωρίδα, ίδρυσε ένα δικαστικό σώμα και δημιούργησε αυταρχικούς θεσμούς. Θεωρητικά, η Χαμάς κυβερνά σύμφωνα με τον παλαιστινιακό βασικό νόμο που βασίζεται στη σαρία , όπως και η Παλαιστινιακή Αρχή. αλλά γενικά ήταν πιο περιοριστικό από ό,τι απαιτεί ο νόμος, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του πώς ντύνονται οι γυναίκες και της επιβολής του διαχωρισμού των φύλων στο κοινό κατά τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Η ομάδα επιτήρησης Freedom House διαπίστωσε το 2020 ότι «η κυβέρνηση που ελέγχεται από τη Χαμάς δεν διαθέτει αποτελεσματικούς ή ανεξάρτητους μηχανισμούς για τη διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση, τις προμήθειες ή τις λειτουργίες της». Η Χαμάς καταστέλλει επίσης τα μέσα ενημέρωσης της Γάζας, τον ακτιβισμό των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την πολιτική αντιπολίτευση και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), αφήνοντάς την χωρίς μηχανισμούς λογοδοσίας.

Hellas Journal με πληροφορίες από timesof israel και pbs.org

Ανοχύρωτο… σουρωτήρι το Ισραήλ: Τι όπλα έχει η Χαμάς και πως βρέθηκαν στα χέρια της χιλιάδες πύραυλοι στην περίκλειστη Γάζα [χάρτης, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: