«Βαλκανικός πόλεμος» στο Ρουμανία – Κόσοβο: Διακοπή 50 λεπτών για πανό που έγραφαν «Το Κόσοβο ανήκει στη Σερβία» και «Η Μολδαβία είναι ρουμανική»

epa10857097 Romanian supporters react after the main referee Willy Delajod (not pictured), from France, temporarily interrupts the UEFA Euro 2024 group I qualifying soccer match between Romania and Kosovo held at National Arena Stadium in Bucharest, Romania, 12 September 2023, due to the Romanian supporters behavior. EPA/Robert Ghement




Με δύο γκολ στο φινάλε η Ρουμανία νίκησε πολύ δύσκολα το Κόσοβο με 2-0 στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής των προκριματικών του EURO 2024 σε ένα άκρως «επεισοδιακό» παιχνίδι κι ανέβηκε στη δεύτερη θέση του 9ου ομίλου, δύο βαθμούς πίσω απ’ την πρωτοπόρο Ελβετία και έναν βαθμό πάνω απ’ το Ισραήλ.

Το παιχνίδι βεβαίως «σημαδεύτηκε» από την 50λεπτη διακοπή στην «Arena Nationala», λόγω των «εμπρηστικών» πανό πολιτικού περιεχομένου που ανέβασαν στην κερκίδα οι οπαδοί της Ρουμανίας, τα οποία ανέγραφαν «Το Κόσοβο ανήκει στη Σερβία» και «Η Μολδαβία είναι ρουμανική».

Με το που έγιναν αντιληπτά τα δύο πανό υπήρξε πολύ έντονη αντίδραση απ’ τους φιλοξενούμενους, με τον Γάλλο διαιτητή Γουίλι Ντελαζό να διακόπτει το ματς στο 17ο λεπτό (με το 0-0 στον φωτεινό πίνακα) και να στέλνει τις δύο ομάδες αμέσως στα αποδυτήρια.

Έπειτα από πολύ μεγάλες διαβουλεύσεις κι ενώ αρχικά η ομάδα του Κοσόβου δεν ήθελε να βγει ξανά στον αγωνιστικό χώρο (υπό τις ιαχές του πλήθους που φώναζε «Σερβία, Σερβία»), το ματς ξεκίνησε έπειτα από 50 λεπτά, μέσα σε πολύ «φορτισμένη» ατμόσφαιρα και με ξεκάθαρη οδηγια απ’ την UEFA πως σε περίπτωση που θα επαναλαμβανόταν το παραμικρό, θα υπήρχε οριστική διακοπή σε βάρος της Ρουμανίας.

Και στον αγωνιστικό χώρο βεβαίως τα πράγματα μόνο… ήρεμα δεν ήταν, με τον Γάλλο ρέφερι να δείχνει συνολικά 9 κίτρινες και μία κόκκινη κάρτα σε ένα παιχνίδι γεμάτο ένταση. Το Κόσοβο έμεινε με δέκα παίκτες στο 42′ μετά την αποβολή του Μουρίκι με δεύτερη κίτρινη.

Παρά την ασφυκτική πίεση των Ρουμάνων οι φιλοξενούμενοι… άντεξαν μέχρι το 83′, με τον γκολκίπερ του Κοσόβου, Μούριτς να αποκρούει στο 61′ και πέναλτι του Στάντσιου. Ο επιθετικός της Ρουμανίας, ωστόσο, πήρε πίσω το… αίμα του στο 83′, ανοίγωντας το σκορ για τους γηπεδούχους, ενώ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Μιχάιλα διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Είναι δεδομένο πάντως πως θα υπάρξει και… συνέχεια στα πειθαρχικά όργανα της UEFA, με τη Ρουμανία να κινδυνεύει με «βαριά» καμπάνα απ’ την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία για την συμπεριφορά των οπαδών της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Η ΕΠΟ θα αποφασίσει για τη διεξαγωγή του ντέρμπι ΠΑΟΚ- Άρης: H ΕΛ.ΑΣ ζήτησε την αναβολή του λόγω της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: