Το «Ράλι των θεών»: Οι προβολείς πέφτουν στην Ελλάδα για το Ακρόπολις, στη συμπλήρωση 70 ετών ιστορίας του αγώνα

FILE PHOTO: Ο Ott Tanak από την Εσθνονία, με συνοδηγό τον Martin Jarveoja, oδηγώντας Hyundai i20 N Rally1 HYBRID, στην 3η μέρα του Ράλλυ Ακρόπολις, στον Πύργο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Η Ελλάδα γίνεται το τετραήμερο 7-10 Σεπτεμβρίου 2023 το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους φίλους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC), καθώς εκείνο το διάστημα διεξάγεται το Ράλι Ακρόπολις, το οποίο είναι ο 10ος αγώνας της εφετινής σεζόν στο WRC.

Το εφετινό «Ράλι των θεών» αποτελεί ορόσημο για τον ελληνικό αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αφού συμπληρώνονται 70 χρόνια (1953-2023) από την πρώτη διεξαγωγή του Ράλι Ακρόπολις με αυτό το όνομα.

Το Ράλι Ακρόπολις αποτελεί μέρος του αγωνιστικού προγράμματος του WRC για τρίτη διαδοχική χρονιά και έχει γι’ ακόμη μια φορά ως «βάση» του τη Λαμία. Το Service Park του αγώνα βρίσκεται στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ενώ το Ράλι Ακρόπολις περιλαμβάνει ειδικές διαδρομές σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και -γι’ ακόμη μια φορά- από την Αθήνα.

Φέτος, όμως, η πρώτη ειδική του αγώνα δεν διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπως πέρυσι, αλλά στην Πλατεία Νερού, καθώς οι διοργανωτές επέλεξαν να προβάλλουν φέτος ένα άλλο σημείο της Αθήνας και συγκεκριμένα το παραλιακό μέτωπο, με τις εικόνες αυτές να μεταδίδονται σε κάθε… γωνιά του πλανήτη.

Με το ενδιαφέρον των φιλαθλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού για τον ελληνικό αγώνα του WRC να είναι δεδομένο, όπως έδειξε το κατάμεστο ΟΑΚΑ στην περυσινή υπερειδική, το Ράλι Ακρόπολις καλείται να επιβεβαιώσει τον θρυλικό χαρακτήρα του, προκειμένου να παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη στο καλαντάρι.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Φεβρουαρίου ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αποκάλυψε τη συμφωνία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και τον WRC Promoter, για τη διατήρηση του Ράλι Ακρόπολις στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος για άλλα δύο χρόνια, το 2024 και το 2025, ενώ απομένει πλέον η απόφαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

Η πρόταση, μαζί με το καλεντάρι της FIA για το 2024 και το 2025, θα υποβληθεί για έγκριση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA, το όργανο λήψης αποφάσεων που είναι αρμόδιο για τον διεθνή μηχανοκίνητο αθλητισμό, για κάθε σεζόν.

Πρόκληση για τους οδηγούς

Το Ράλι Ακρόπολις αποτελεί μια πρόκληση για τους συμμετέχοντες, καθώς στη διάρκειά του -πολύ απαιτητικού και σκληροτράχηλου- αγώνα δοκιμάζονται οι αντοχές οδηγών και αυτοκινήτων, ωστόσο είναι άγνωστη η κατάσταση, στην οποία θα βρίσκονται οι ειδικές, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας “Daniel”.

Πάντως, η αλυτάρχης του Ράλι Ακρόπολις, Ανίτα Πασαλή, είχε στείλει σχετική ενημέρωση για έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλους τους συμμετέχοντες στον αγώνα, ενώ η οργανωτική επιτροπή παρακολουθεί τις μετεωρολογικές εξελίξεις και βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε συνθήκη.

«Κλειδί» για ένα καλό αποτέλεσμα στο εφετινό Ράλι Ακρόπολις θα είναι το 1ο σκέλος που διεξάγεται την Παρασκευή, στο οποίο οι οδηγοί καλούνται να μείνουν… μακριά από μηχανικά προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει ενδιάμεσο σέρβις.

  • Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει πέντε ειδικές, συνολικού μήκους 101,98 χιλιομέτρων, όπερ σημαίνει ότι τα τεχνικά προβλήματα… τιμωρούνται αυστηρά, ενώ το Σάββατο είναι το πιο απαιτητικό σκέλος με έξι ειδικές και 141,52 αγωνιστικά χιλιόμετρα.
  • Το αγωνιστικό μέρος του Ράλι Ακρόπολις αρχίζει αύριο το βράδυ (7/9, 19:05) με την υπερειδική στην Πλατεία Νερού, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθούν πέντε ειδικές διαδρομές (Λουτράκι 1 & 2, Πίσια, Λιβαδειά, Ελάτεια).
  • Ακολουθούν το Σάββατο άλλες έξι ειδικές (Παύλιανη 1 & 2, Καρούτες 1 & 2, Ελευθεροχώρι 1 & 2) και την Κυριακή θα διεξαχθούν οι τελευταίες τρεις ειδικές («Ταρζάν», Γραμμένη 1 & 2), με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο αγώνας, αφού ομάδες και οδηγοί διανύσουν 307,89 αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Στο φετινό Ράλι Ακρόπολις έχουν δηλωθεί να «τρέξουν» 72 πληρώματα από 31 χώρες, τα οποία καλούνται να κάνουν το καλύτερο δυνατό στις 15 ειδικές διαδρομές του αγώνα.

Χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο όνομα μεταξύ των συμμετεχόντων είναι αυτό του οκτώ φορές πρωταθλητή οδηγών του WRC, Σεμπαστιάν Λεμπ, με τον πολύπειρο Γάλλο να επιλέγει το «Ράλι των Θεών», στο οποίο πανηγύρισε τη νίκη το 2011, για να κάνει μια από τις επιλεγμένες εμφανίσεις του για φέτος.

Δέκα υβριδικά αυτοκίνητα κατηγορίας Rally1 θα αναμετρηθούν στα ελληνικά βουνά από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, με τις τρεις εργοστασιακές ομάδες (Toyota, Hyundai και M-Sport Ford) να αναμένονται «πάνοπλες» στον ελληνικό αγώνα.

Η Toyota έχει ανακοινώσει ότι θα «κατεβάσει» τέσσερα Yaris Rally1, τα οποία θα οδηγήσουν ο –κάτοχος του τίτλου και πρωτοπόρος στη βαθμολογία των οδηγών- Κάλε Ροβάνπερα και οι Έλφιν Έβανς, Σεμπαστιάν Οζιέ και Τακαμότο Κατσούτα.

Με τρία i20 N Rally1, τα οποία θα οδηγήσουν οι Τιερί Νεβίλ, Εσαπέκα Λάπι και Ντάνι Σόρντο, θα «τρέξει» στο Ράλι Ακρόπολις η Hyundai, που κατέγραψε στο περυσινό Ράλι Ακρόπολις το καλύτερο αποτέλεσμά της για το 2022, καθώς πανηγύρισε το «1-2-3».

Από την πλευρά της, η M-Sport Ford «κατεβάζει» τρία Puma Rally1 στο Ράλι Ακρόπολις, με πρώτο… βιολί τον -παγκόσμιο πρωταθλητή του 2019- Οτ Τάνακ, ενώ τα άλλα δύο αυτοκίνητα θα οδηγήσουν ο Πιέρ-Λουί Λουμπέ και ο Ιορδάνης Σερδερίδης, στην τέταρτη συμμετοχή του στο εφετινό WRC, μετά τα Ράλι σε Μόντε Κάρλο, Μεξικό και Κένυα.

Σε αντίθεση με τον περυσινό αγώνα, όπου ο Ροβάνπερα είχε αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, φέτος είναι όλα ανοιχτά στις «μάχες» για τον τίτλο σε οδηγούς και κατασκευαστές.

Ο Φινλανδός της Toyota προηγείται στην κατάταξη των οδηγών με 170 βαθμούς, ενώ ακολουθουν ο Βρετανός «ομόσταυλός» του, Έλφιν Έβανς, με 145 και ο Βέλγος οδηγός της Hyundai, Τιερί Νεβίλ, με 134. Στους κατασκευαστές η Toyota είναι πρώτη με 378 βαθμούς και έπεται η Hyundai με 311.

Οι βαθμολογίες στους οδηγούς και τους κατασκευαστές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, ύστερα από 9 αγώνες, έχουν ως εξής:

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

1. Κάλε Ροβάνπερα (Φινλανδία/Toyota) 170 βαθμοί

2. Έλφιν Έβανς (Μ. Βρετανία/Toyota) 145

3. Τιερί Νεβίλ (Βέλγιο/Hyundai) 134

4. Οτ Τάνακ (Εσθονία/Ford) 104

5. Σεμπαστιάν Οζιέ (Γαλλία/Toyota) 98

6. Εσαπέκα Λάπι (Φινλανδία/Hyundai) 87

7. Τακαμότο Κατσούτα (Ιαπωνία/Toyota) 58

8. Ντάνι Σόρντο (Ισπανία/Hyundai) 46

9. Τεέμου Σούνινεν (Φινλανδία/Hyundai) 34

10. Πιέρ-Λουί Λουμπέ (Γαλλία/Ford) 28

11. Όλιβερ Σόλμπεργκ (Σουηδία/Skoda) 25

12. Κρέιγκ Μπριν (Ιρλανδία/Hyundai) 19

13. Αντρέας Μίκελσεν (Νορβηγία/Skoda) 17

14. Γκας Γκρίνσμιθ (Μ. Βρετανία/Skoda) 16

15. Γιοάν Ροσέλ (Γαλλία/Citroen) 12

16. Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα (Φινλανδία/Toyota) 11

17. Καγετάν Καγετάνοβιτς (Πολωνία/Skoda) 11

18. Σάμι Παγιάρι (Φινλανδία/Skoda) 8

19. Εμίλ Λίντχολμ (Φινλανδία/Skoda) 6

20. Νικολάι Γκριάζιν (Ρωσία/Skoda) 5*

21. Αντριάν Φουρμό (Γαλλία/Ford) 4

22. Μίκο Μάρτσικ (Πολωνία/Skoda) 2

23. Όλε Κρίστιαν Βέιμπι (Νορβηγία/Volkswagen) 2

24. Μάρτιν Πρόκοπ (Τσεχία/Ford) 1

25. Έρικ Κάις (Τσεχία/Skoda) 1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

1. Toyota Gazoo Racing WRT 378 βαθμοί

2. Hyundai Shell Mobis WRT 311

3. M-Sport Ford WRT 205

* Αγωνίζεται ως ανεξάρτητος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Γκλέιζερ… πούλα: Kαταποντίστηκε η μετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (-18%) όταν έγινε γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες δεν αποχωρούν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: