Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Κόσοβο: «Δυνητικά επικίνδυνη» κατάσταση

FILE PHOTO: Άνδρες της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο περιφρουρούν το δημαρχιακό κτίριο στην πόλη Σβέτσαν. EPA, GEORGI LICOVSKI




Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς μια «δυνητικά επικίνδυνη», όπως την αποκάλεσε, κατάσταση στο Κόσοβο, όπου Σέρβοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε ένα χωριό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία και ταμπουρώθηκαν σε ένα μοναστήρι.

  • Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη χώρα το Κόσοβο, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί, και υποστηρίζει παραδοσιακά τη Σερβία με την οποία έχει στενούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στο Κόσοβο, βλέπουμε μια παραδοσιακά προκατειλημμένη στάση απέναντι στους Σέρβους… Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ τεταμένη και δυνητικά επικίνδυνη, την παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκοφ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

  • Η αστυνομία του Κοσόβου ανέκτησε τον έλεγχο του μοναστηριού αργά χθες, Κυριακή, αφού τρεις από τους επιτιθέμενους και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν. Σήμερα φρουρεί το χωριό στο βόρειο Κόσοβο.

Οι Αλβανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων του Κοσόβου, που ήταν πρώην επαρχία της Σερβίας.

Όμως περίπου 50.000 Σέρβοι στον βορρά δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 και εξακολουθούν να θεωρούν πρωτεύουσά τους το Βελιγράδι, δύο και πλέον δεκαετίες έπειτα από την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου εναντίον της καταπίεσης της σερβικής διακυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Russian Federation

Ο Βούτσιτς δηλώνει ότι η Σερβία δεν έχει καμία εμπλοκή στα ένοπλα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: