Τι στο καλό είναι το φαινόμενο «ωμέγα» που προκάλεσε τις πλημμύρες στην Ελλάδα και την Ισπανία; Οι Γάλλοι μετεωρολόγοι προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις…

Πλημμυρισμένος δρόμος σε παραποτάμια συνοικία, στη Λάρισα, την Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου 2023. Τα πλημμυρικά φαινόμενα άρχισαν να χτυπούν και την πόλη της Λάρισας, κυρίως τις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στο Πηνειό Ποταμό, καθώς σημειώνεται υπερχείλιση των φρεατίων με μεγάλη ποσότητα νερού από το ποτάμι. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Τις αναλύσεις Γάλλων μετεωρολόγων για το φαινόμενο «ωμέγα» που προκαλεί πλημμύρες στην Ισπανία και την Ελλάδα, και υψηλές θερμοκρασίες στην Γαλλία φιλοξενεί το ρεπορτάζ με την υπογραφή του Marc Cherki στην εφημερίδα Le Figaro.

Ενώ η Γαλλία αντιμετωπίζει υψηλές θερμοκρασίες που θα διαρκέσουν συνολικά οκτώ ημέρες, τις μεγαλύτερες του Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από δεκαπέντε άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην Ισπανία, τη βόρεια Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών πρόκειται να αυξηθεί: αφού τρεις άνθρωποι αγνοούνται στη θάλασσα στην Ισπανία, άλλοι έχουν αναφερθεί στην ανατολική Μεσόγειο ως αποτέλεσμα της καταιγίδας Daniel, αναφέρει αρχικά ο συντάκτης.

Επιπλέον, τονίζεται, οι επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στα βυθισμένα σπίτια τους μόλις ξεκίνησαν στην περιοχή της Θεσσαλίας στην κεντρική Ελλάδα, αν και η βροχή αναμενόταν να σταματήσει την Πέμπτη το βράδυ.

Στην ορεινή περιοχή της Μαγνησίας έπεσαν 600 έως 800 χιλιοστά βροχής σε 36 ώρες, “που ισοδυναμούν με βροχή δύο ετών στην Αθήνα”, εξηγεί ο Cyrille Duchesne, επικεφαλής του τμήματος πρόγνωσης της Météo Consult. Το φαινόμενο αυτό “έχει να παρατηρηθεί από το 1955″, δήλωσε την Τετάρτη στο AFP ο Έλληνας μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Σε τοπικό επίπεδο, τα σύνολα των βροχοπτώσεων είναι πολύ εντυπωσιακά”, επιβεβαιώνει η Christine Berne, κλιματολόγος της Météo-France.

“Τα επίπεδα αυτά μπορούν επίσης να εξηγηθούν από την τοπογραφία της Ελλάδας, με τα βουνά να βοηθούν στο να μπλοκάρουν το σύστημα χαμηλής πίεσης και τα σύννεφα, τα οποία στη συνέχεια ρίχνουν νεροποντές. Οι έντονες βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν στην Ελλάδα μπορεί να συνδέονται με μεσογειακά επεισόδια”. [..]

Στο X (πρώην Twitter), μετεωρολόγοι και κλιματολόγοι διαφωνούν για το κατά πόσον αυτό το “omega block” επιδεινώνεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στη Γαλλία, επισημαίνεται, αντίστοιχα επεισόδια έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 20ού αιώνα. Αλλά όπως και στην υπόλοιπη Μεσόγειο, η ένταση αυτών των φαινομένων επιδεινώνεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο περισσότερη υγρασία μπορεί να συγκρατήσει ο αέρας, σύμφωνα με έναν παλιό νόμο της θερμοδυναμικής.[..]

“Αυτά τα ακραία φαινόμενα “γίνονται πιο πιθανά και πιο έντονα από την ανθρώπινη επιρροή”, λέει ο Christophe Cassou, διευθυντής έρευνας στο CNRS. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications το 2022 δείχνει ότι η Ευρώπη είναι πιθανό να βιώσει περισσότερα κύματα καύσωνα λόγω της παραμόρφωσης του ρεύματος πίδακα που δημιουργεί αυτό το σχήμα ωμέγα.

Ωστόσο, “δεν συμφωνούν ακόμη όλοι οι ερευνητές του Météo-France ότι το επεισόδιο “omega block”, που συνδέεται με τη διακύμανση του ρεύματος πίδακα, συνδέεται με την κλιματική αλλαγή”, προσθέτει η Christine Berne.

ΠΗΓΗ: –Le Figaro – Météo : quel est ce «blocage en oméga» qui inonde Espagne et Grèce, mais fait transpirer la France?

  • Κακοκαιρία με ακραία καιρικά φαινόμενα- Πλημμύρες

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde (μέσω του AFP) με τίτλο «Στην Ελλάδα, επιχείρηση διάσωσης κατοίκων χωριών που εγκλωβίστηκαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία»  σημειώνεται ότι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές φαινόμενο: η καταιγίδα “Daniel” έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και έχει αφήσει τουλάχιστον έξι αγνοούμενους, ανάμεσά τους και δύο Αυστριακούς τουρίστες στο Πήλιο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ισχυρές βροχοπτώσεις άρχισαν να πέφτουν το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη στην περιοχή της Μαγνησίας, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσά της, τον Βόλο, και σε χωριά της περιοχής του Πηλίου, πριν πλήξουν τις πόλεις της Καρδίτσας και των Τρικάλων στη Θεσσαλία την Τετάρτη.

Σε πολλά σημεία, οι πλημμύρες του ποταμού μετέτρεψαν τους δρόμους σε πραγματικούς χείμαρρους. Σπίτια βυθίστηκαν και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στα χωριά Βλοχός, Μεταμόρφωση, Παλαμάς, Κεραμίδι και Φαρκαδόνα, τα οποία υπέστησαν επίσης διακοπές ρεύματος. Την Πέμπτη, η πυροσβεστική ξεκίνησε επιχείρηση για τη διάσωση δεκάδων κατοίκων πολλών χωριών που παγιδεύτηκαν από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στη Θεσσαλία.

Στη Φαρκαδόνα, η στάθμη του νερού έφτασε πάνω από ένα μέτρο και πολλά σπίτια πλημμύρισαν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Το ύψος του νερού “έφτασε μεταξύ 1,5 και 2 μέτρων” και “οι κάτοικοι των οικισμών έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους χωρίς καμία βοήθεια”, δήλωσε ο Γιώργος Σακελλαρίου, δήμαρχος του Παλαμά, στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η βροχή που χαρακτηρίστηκε ως ακραίο “φαινόμενο” όσον αφορά την ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο από την κυβέρνηση και τους ειδικούς, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στα χωράφια της Θεσσαλίας.

Ο θεσσαλικός κάμπος, ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα που διασχίζεται από μεγάλα ποτάμια, έχει μετατραπεί σε “μια απέραντη λίμνη“, σχολίασε ο Γιάννης Αρτόπιος, εκπρόσωπος της ελληνικής πυροσβεστικής, στην ΕΡΤ. Μια γέφυρα κοντά στην πόλη Φάρσαλα πάνω από τον Ενιπέα, έναν τοπικό ποταμό, κατέρρευσε.

Συνολικά 480 πυροσβέστες και 195 οχήματα, με την υποστήριξη του στρατού, συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης, αλλά οι αρχές φοβούνται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγκάστηκε να αναβάλει την επίσκεψή του στη Βόρεια Ελλάδα την Πέμπτη και να δημιουργήσει μονάδα συντονισμού έκτακτης ανάγκης στη Λάρισα.

“Οι ζημιές έχουν αρχίσει να εκτιμώνται στα τμήματα αυτά” και “θα καταβληθούν αποζημιώσεις” στους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες που επλήγησαν, διαβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως τον ΣΚΑΪ.

Αυτή η κακοκαιρία, επισημαίνεται, ακολουθεί τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων.

Δυστυχώς, μετακινούμαστε από τη μία φυσική καταστροφή στην άλλη στην Ελλάδα (…). Αυτή τη φορά δεν μιλάμε για δασικές πυρκαγιές, αλλά για πλημμύρες, τις οποίες παρακολουθούμε πολύ στενά“, δήλωσε ο Balazs Ujvari, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ενημέρωση Τύπου στις Βρυξέλλες. “Εάν χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, μεταξύ άλλων μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε“, υποσχέθηκε.

ΠΗΓΗ: Le Monde (AFP) – En Grèce, une opération de sauvetage de villageois bloqués par des inondations en Thessalie

Δεν έχει ξαναγίνει αυτό, λένε οι Γερμανοί μετεωρολόγοι: Πρώτα οι φωτιές, τώρα οι πλημμύρες – Η Ελλάδα πληρώνει πολύ ακριβά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: