Τα κλασικά αντιπλημμυρικά έργα δεν αρκούν σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, υπάρχουν λύσεις λένε ειδικοί-Πρέπει να εκπαιδευτούν οι πολίτες [video]

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον απεγκλωβισμό κατοίκων στο χωριό Βλοχός Καρδίτσας με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ /STR




«Πρόκειται για ένα πολύ ακραίο φαινόμενο. Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Δεν είναι συγκεντρωμένο μόνο πάνω από δύο περιοχές, αλλά βλέπουμε μια πολύ μεγάλη και πολύ ευρύτερη χωρική εξάπλωση και βρίσκεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου μοτίβου καιρού, το οποίο έχει χτυπήσει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Πλήττεται και η Ισπανία, η Κεντρική Ευρώπη έχει καύσωνες και τα Βαλκάνια έχουν πολύ σοβαρές καταιγίδες με τη Βουλγαρία, με την Τουρκία να υφίσταται προβλήματα και ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ελλάδας» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Διακάκης.

«Αυτό το φαινόμενο εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόβλημα που αφορά την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση και η μεγάλη ανησυχία είναι ότι τα επόμενα χρόνια τέτοιου είδους φαινόμενα θα έρχονται ολοένα και πιο συχνά. Το ξαναείδαμε το 2020 με τον Ιανό, τον μεσογειακό κυκλώνα. Το βλέπουμε και φέτος με μια διαφορετική μορφή, αλλά με περισσότερη ακόμα ένταση, σε πιο ακραίο βαθμό και το πρόβλημα είναι ότι τα κλασικά αντιπλημμυρικά που κάνουμε μέχρι τώρα που αναπτύξαμε μέχρι τώρα στα ρέματα μας φαίνεται ότι δεν επαρκούν. Διότι βλέπετε ότι το 95 με 99% των έργων αυτών αστοχεί, υφίσταται ζημιές ή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.




Κατά συνέπεια, πρέπει να σκεφτούμε εξαρχής και εκ βάθρων όλο το σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων, να δούμε πώς θα προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή, πώς θα προσαρμόσουμε τις πόλεις μας και τις περιουσίες μας στην κλιματική αλλαγή και στα ακραία φαινόμενα που φέρνει. Και να συμπεριλάβουμε βεβαίως και το ζήτημα των πυρκαγιών, το οποίο εδώ στη χώρα μας είναι πάρα πολύ σοβαρό και  βεβαίως εντείνει και το πρόβλημα των πλημμυρών.

Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα σημείωσε πως «υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι. Υπάρχουν οι αγωγοί των ομβρίων υδάτων, το δίκτυο ομβρίων υδάτων που εξυπηρετεί την αποστράγγιση της βροχόπτωσης. Κυρίως στις αστικές περιοχές. Υπάρχουν η μεγαλύτερη πλάκα σκεπής, αγωγοί οι οποίοι αντικαθιστούν κατά κάποιο τρόπο τα ποτάμια και ποτίζουν τα ποτάμια μας. Και υπάρχουν και τα έργα ορεινής υδρονομίας, τα οποία μπορεί να είναι φράγματα ή ανασχετικά έργα, τα οποία περιορίζουν κατά κάποιο τρόπο τη ροή, δημιουργούν μια ανάσχεση στη ροή στους ορεινούς όγκους. Και οι τρεις αυτοί τύποι έργων είναι έργα τα οποία χρειάζονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρέπει όμως κάθε φορά να κρίνουμε σε κάθε λεκάνη απορροής, σε κάθε περιοχή, ποιο είναι το πιο κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία μπορεί να λάβουμε, όπως είναι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, όπως είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού, τα οποία συνδράμουν πάρα πολύ στην πρόληψη και συνδράμουν στο να αποφύγουμε καταστάσεις κινδύνου.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Ανέλαβε ο Ελληνικός Στρατός: Απεγκλωβισμοί, παροχή βοήθειας, φιλοξενία σε στρατόπεδα [εικόνες]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: