Στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός για το σχέδιο ευρωπαϊκής στήριξης μετά τις πλημμύρες: Συνάντηση Μητσοτάκη με την Φον ντερ Λάιεν

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια του άτυπου δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Τις λεπτομέρειες της βοήθειας προς την Ελλάδα για την επόμενη μέρα μετά την κακοκαιρία Daniel αναμένεται να καθορίσουν σήμερα Τρίτη 12/9 στη συνάντηση που θα έχουν στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η θεομηνία άφησε πίσω της τουλάχιστον 15 νεκρούς, την ώρα που η πλημμυρισμένη περιοχή στη Θεσσαλία όπως καταγράφηκε και από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο είναι κοντά στα 800.000 στρέμματα. Περίπου το 1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης – που αποτελεί την καρδιά της αγροτικής παραγωγής – έχει θαφτεί κάτω από το νερό.

«Πρόκειται για μια καταστροφή η οποία σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. (…) Δαπανούμε σχετικά λίγους πόρους, ως Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Και η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής -τη βιώσαμε, όλες και όλοι, με μια πρωτοφανή καταιγίδα- ήταν έξω, ξεπέρασε και τα πιο, θα έλεγα, πεσιμιστικά σενάρια όλων όσοι ασχολούνται με προβλεπτικά μοντέλα τέτοιων φαινομένων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στην Πρόεδρο της Κομισιόν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, για οικονομική στήριξη, κάθε είδους βοήθεια που η Κομισιόν θα μπορούσε να παρέχει στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των πλημμυρών. Είμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές» ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ σημειώνοντας πως αντικείμενο της συνάντησης θα είναι λεπτομέρειες του σχεδίου ανασυγκρότησης που προετοιμάζει η Επιτροπή για να στηρίξει την Ελλάδα.

Στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν:

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης στις 10:30 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Κατά την έναρξη χθες της Συνόδου της Ολομέλειας της ευρωβουλής στο Στρασβούργο, η κ. Μέτσολα είπε πως θα καλωσορίσει τον πρωθυπουργό και θα επαναλάβει την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. «

Θα συνεχίσουμε να συζητάμε για τη βοήθεια της ΕΕ. Η καρδιά μας είναι με όλους εκείνους που καταστράφηκαν οι ζωές τους και το βιος τους αυτό το καλοκαίρι και υπογραμμίζουμε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη» , πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι με δηλώσεις τους χθες τόσο ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς όσο και ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, προϊδέασαν για την ευρωπαϊκή στήριξη.

«Στη διάθεσή μας έχουμε 35 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 35 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κανονικό προϋπολογισμό από το ΕΣΠΑ. Έχουμε λοιπόν μια δύναμη πυρός πολύ μεγάλη, πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό από μόνο του δίνει το περιθώριο για να κινηθούμε με λύσεις που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες, αλλά θα στηρίξουν και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας. Ειδικά της Ελλάδας που στα τελευταία 10 – 12 χρόνια έκανε μια πολύ σημαντική προσαρμογή» είπε στο ΕΡΤnews ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως διευκρίνισε μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να διατεθούν τα αδιάθετα κονδύλια από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Σκιαγράφησε επίσης ως άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να κινηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα:

  • τη νέα αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης
  • την ανακατανομή πόρων του ΕΣΠΑ
  • την αναθεώρηση του πλέγματος για τις κρατικές ενισχύσεις

Σημείωσε πως θα απαιτηθούν δράσεις χρηματοδότησης σε βάθος χρόνου τονίζοντας:

«Πιστεύω ότι η αρχή θα γίνει τώρα, άμεσα, μέχρι το τέλος του χρόνου, μέσα από ένα πρώτο κύμα ανακούφισης των πληγέντων και στήριξης των νοικοκυριών. Θα ακολουθήσει η διαδικασία των υποδομών και της αγροτικής παραγωγής.

»Μην ξεχνάτε ότι η Θεσσαλία είναι ένας σιτοβολώνας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

»Και ο συνεχιζόμενος πόλεμος δημιουργεί μια ανάγκη για την Ευρώπη να στηρίξει την αγροτική παραγωγή. Άρα και εκεί πρέπει να αναμένουμε ισχυρές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι η ευρωπαϊκή στήριξη θα κλιμακωθεί σε βάθος χρόνου. Θα αρχίσουμε αμέσως, αλλά οι παρεμβάσεις μας θα καλύψουν ό,τι χρονικό ορίζοντα, όποιο χρονικό ορίζοντα απαιτείται», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο κ. Τζεντιλόνι η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης «και όχι μόνο», προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα κρίση.

Όπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς, ενώ σε σχέση με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ, ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, ωστόσο το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

Να σημειωθεί πως και η ΕΤΕπ αποτελεί μία ακόμα «γραμμή» χρηματοδότησης. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο υποβολής, εάν χρειαστεί, συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ώστε να καλυφθούν τυχόν πρόσθετες δαπάνες εντός του έτους.

Πηγή: ertnews

Στο Δάσος της Δαδιάς ο Μητσοτάκης: Πολλά πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν * Άμεσα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα με αναδόχους αναδάσωσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: