Στο σφυρί η μούσα του Πικάσο: Η ελαιογραφία «Femme à la Montre» αναμένεται να πωληθεί 120 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία [video]

People look at the 1932 painting ‘Femme à la montre’ by Pablo Picasso during a preview of the upcoming Emily Fisher Landau Collection auction at Sotheby’s auction house in New York, New York, USA, 13 September 2023. EPA, JUSTIN LANE




Η ελαιογραφία του 1934 του Πάμπλο Πικάσο, «Femme à la montre» αναμένεται να πωληθεί έως και 120 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία που διοργανώνεται αυτό το φθινόπωρο.

Το έργο «Femme à la montre» έχει ως πηγή έμπνευσης την για πολλά χρόνια μούσα του Πικάσο, Marie-Thérèse Walter, Γαλλίδα μοντέλο με την οποία είχε σχέση από το 1927 έως το 1935. Την περίοδο εκείνη, ο Πικάσο ήταν ακόμη παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο, Olga Khokhlova, Ρωσο-Ουκρανή χορεύτρια.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, το πορτρέτο είναι από τα έργα που δημιουργήθηκαν τα πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας του Ισπανού καλλιτέχνη και αποτέλεσε θέμα έκθεσης που διοργανώθηκε στο Musée Picasso στο Παρίσι και στην Tate Modern του Λονδίνου το 2018.

«Το “Femme à la Montre” του Πικάσο είναι ένα αριστούργημα από κάθε άποψη» σημείωσε ο Τζούλιαν Ντόους, επικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης του Sotheby’s στην Αμερική.

Ζωγραφισμένο το 1932, το έργο τέχνης αποτελεί παράδειγμα μιας «αίσθησης απελευθέρωσης από τη διατήρηση μυστικής της σχέσης του που φαίνεται να έχει ξεχυθεί σε αυτόν τον εξαιρετικό καμβά» ανέφερε σημειώνοντας ότι ο καλλιτέχνης δίνει προσοχή σε κάθε μικρή λεπτομέρεια, δημιουργώντας μια σύνθεση που είναι τόσο πολύπλοκη όσο και βαθιά αρμονική.

Ο οίκος Sotheby’s New York, διοργανώνει τη δημοπρασία στην οποία θα πωληθεί η συλλογή της συλλέκτριας έργων τέχνης, Έμιλι Φίσερ Λαντάου, που περιλαμβάνει εκτός από τον πίνακα του Πικάσο, τα έργα «Pink Tulip» (1926) της Τζόρτζια Ο’Κιφ και «Triumph Over Mastery II» (1987) του Μαρκ Τάνσεϊ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: