Επίσημη ενημέρωση ΓΕΕΘΑ: 3 νεκροί και δυο αγνούμενοι στην ελληνική ανθρωπιστική αποστολή – Τρομακτικό τροχαίο, καμένο το λεωφορείο [videos]

Το κατεστραμμένο λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή Print Screen via twitter




Συγκεχυμένη ήταν ως τα μεσάνυχτα η πραγματική κατάσταση της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Σύμφωνα όμως με ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται.

Νωρίτερα τόσο το Reuters όσο και το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδαν πληροφορίες για 4 νεκρούς.

Θερμά συλληπητήρια στους «Έλληνες αδερφούς», εκφράζει ο υπουργός Υγείας της Λιβύης, ο οποίος κάνει λόγο για ένα «πραγματικά τρομακτικό δυστύχημα με απολογισμό 4 νεκρούς και 15 τραυματίες».

Τα μόνα σίγουρα δεδομένα είναι ότι το λεωφορείο, όπως δείχνουν τα βίντεο που έχουν ανέβει από τη Λιβύη έχει καεί ολοσχερώς και ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει συμβεί το δυστύχημα είναι αδιευκρίνιστες και αμφιλεγόμενες.

Μάλιστα., κάποιες αναρτήσεις από λιβυκά μέσα κάνουν λόγο για συνολικά 7 νεκρούς χωρίς να διευκρινίζεται εθνικότητα.

Ήδη, αναχώρησε για τη Λιβύη, από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, το ειδικά διασκευασμένο C-130H, για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων στρατιωτικών τραυματιών.

​Το μεταφορικό αεροσκάφος C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) με ειδική διαρρύθμιση αεροδιακομιδών (MEDEVAC/Medical Evacuation) με την τοποθέτηση φορείων και ειδικών ιατρικών συσκευών για την εν πτήσει παρακολούθηση τραυματιών, ενώ μαζί επιβαίνει και μία ειδική ομάδα ιατρών και νοσηλευτών της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχουν εκπαιδευτεί σε τέτοιες αποστολές, προκειμένου να προβούν αφενός σε μία άμεση και υπεύθυνη αξιολόγηση της καταστάσεως ΟΛΩΝ των τραυματιών.

Νωρίτερα, στις επίσημες ανακοινώσεις από ελληνικής πλευράς τονιζόταν

Ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

​Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Η Ελληνική αποστολή κατά την αναχώρησή της από την Ελλάδα φωτο ΓΕΕΘΑ
​Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει

Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα. Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της.

Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο: 4 νεκροί και 15 τραυματίες, οι 7 σοβαρά, στην ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη – Καμένο ολοσχερώς το λεωφορείο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: