«Πρώτο τραπέζι» στα γαστρονομικά δρώμενα διεκδικεί το Ηράκλειο: Με βάση την κρητική διατροφή έχει καταθέσει φάκελο στην Unesco

H αφίσα του του γαστρονομικού πολιτιστικού φεστιβάλ, «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας /Heraklion Gastronomy Days». Photo via AΠΕ-ΜΠΕ




“Πρώτο τραπέζι” στα γαστρονομικά δρώμενα της χώρας διεκδικεί με αξιώσεις το Ηράκλειο, με την διοργάνωση του γαστρονομικού πολιτιστικού φεστιβάλ, «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας /Heraklion Gastronomy Days», το οποίο χθες άνοιξε τις πύλες του στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου και θα προσελκύσει ξένους και ντόπιους επισκέπτες έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού- Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Τουρισμού, Γιώργος Σισαμάκης, επεσήμανε πως ο δήμος Ηρακλείου έχει ήδη καταθέσει φάκελο στην Unesco προκειμένου το Ηράκλειο να γίνει «City Of Gastronomy». Μια διάκριση που έχει κατακτήσει η Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα ο κ. Σισαμάκης επεσήμανε ότι ο φάκελος θα τύχει θετικής αποδοχής και θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Το γαστρονομικό φεστιβάλ εφέτος θα κλείσει 5 χρόνια επιτυχημένης διοργάνωσης καθώς αναδεικνύει το Ηράκλειο ως γαστρονομικό προορισμό, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει τη μακραίωνη κρητική μαγειρική παράδοση, που βασίζεται σε προϊόντα και πρώτες ύλες όπως ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, γαλακτοκομικά, βότανα, φρούτα και λαχανικά, τα οποία δημιουργούν ένα μοναδικό διατροφικό μοντέλο.

Οι «Μέρες Γαστρονομίας» έχουν εδραιωθεί ως ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, με τη συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών που έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα συναρπαστικό «ταξίδι» στη μακραίωνη κρητική διατροφική διαδρομή και να παρακολουθήσουν πλήθος παράλληλων δρώμενων, όπως παρουσίαση παραδοσιακών και σύγχρονων συνταγών από καθιερωμένους σεφ, παρασκευές και κεράσματα από τοπικούς συλλόγους και συναυλίες με δημοφιλείς καλλιτέχνες και συγκροτήματα.

“Η διασύνδεση της γαστρονομίας και της αγροδιατροφής με την τουριστική ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον Δήμο Ηρακλείου αναφέρει ο Γιώργος Σισαμάκης.

Με τις Μέρες Γαστρονομίας αναδεικνύουμε το γεγονός ότι το Ηράκλειο έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στον γαστρονομικό χάρτη και ταυτόχρονα συστήνουμε σε ντόπιους και επισκέπτες τη μοναδικότητα της κρητικής κουζίνας.

Πρόκειται μια για μια διοργάνωση που προβάλλει τα 5.000 χρόνια γαστρονομικής κουλτούρας, παράδοσης και πολιτισμού που έχει η Κρήτη συνολικά. Στόχος είναι κάθε χρόνο να ενισχύεται και να προσελκύει περισσότερες συμμετοχές από φορείς και επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται ότι το φεστιβάλ γαστρονομίας συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου, τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ηρακλείου και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά και Σάββατο από τις 17:00 έως τις 23:00, ενώ την Κυριακή από τις 12:00 – 23:00. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση με τοπικά προϊόντα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο ποιητής που αγάπησε όσο κανείς τον Βαρδάρη και τη Θεσσαλονίκη: Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σε τοιχογραφία πολυκατοικίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: