Πρόστιμο σε ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που κατηγορείται για λαθρεμπόριο ιρανικού πετρελαίου: Πιάστηκε από τους δορυφόρους, παραδέχθηκε ενοχή στις ΗΠΑ

A satellite image of the Suez Rajan, a 12-year-old tanker redirected to US waters last year. Copyright Planet Labs PBC




Μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία ομολόγησε την ενοχή της για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πρόσφατα αποσφραγισμένα δικαστικά έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) που είδε το πρακτορείο Associated Press.

Επισημαίνεται ότι η υπόθεση κατά της Empire Navigation, η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς δικαστικής παρακολούθησης, σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια αναγνώριση από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ ότι η Αμερική κατέσχεσε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Suez Rajan.

Η προσοχή άρχισε να επικεντρώνεται στο Suez Rajan τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο όμιλος United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτευόταν ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν, τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου του στον Περσικό Κόλπο.

Δορυφορικές φωτογραφίες και δεδομένα αποστολής που αναλύθηκαν εκείνη την εποχή από το AP υποστήριξαν τον ισχυρισμό.

Τα πρόσφατα αποσφραγισμένα δικαστικά έγγραφα βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες, καθώς και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το Suez Rajan προσπάθησε να κρύψει τη φόρτωση ιρανικού αργού πετρελαίου από ένα δεξαμενόπλοιο με τον ισχυρισμό ότι το πετρέλαιο προερχόταν από αλλού.

Για μήνες το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση.

Το πλοίο εκφόρτωσε το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο, το οποίο απελευθέρωσε το πετρέλαιο του στο Χιούστον τις τελευταίες ημέρες. Τα δικαστικά έγγραφα που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέσχεσε το πετρέλαιο.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της Empire Navigation Απόστολος Τουρκαντώνης, ομολόγησε την ενοχή του πελάτη του για μία μόνο κατηγορία, δηλαδή για την παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο κ. Stamatis Molaris.

Η Empire, με έδρα την Αθήνα, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο νωρίς την Πέμπτη, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Associated Press, Jon Gambrell – Greek shipper pleads guilty to smuggling Iranian crude oil and will pay $2.4 million fine

Το Ισραήλ «επιδιώκει ενθουσιωδώς» να είναι μέρος μιας υποθαλάσσιας σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο -έτοιμος για όλα- Νετανιάχου: Αποφάσεις με βάθος δεκαετιών…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: