Το Ισραήλ «επιδιώκει ενθουσιωδώς» να είναι μέρος μιας υποθαλάσσιας σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο -έτοιμος για όλα- Νετανιάχου: Αποφάσεις με βάθος δεκαετιών…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu σε συνάντηση, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




To πρακτορείο Bloomberg αναμεταδίδει ανταπόκριση toy Associated Press, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διατύπωσε την Κυριακή την ιδέα της κατασκευής έργων υποδομής, όπως ένα καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέει χώρες στην Ασία και την Αραβική Χερσόνησο με την Ευρώπη μέσω του Ισραήλ και της Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι είναι «αρκετά σίγουρος» ότι ένας τέτοιος «διάδρομος» υποδομής που να συνδέει την Ασία με την Ευρώπη μέσω του Ισραήλ και της Κύπρου είναι εφικτός.

Είπε ότι τέτοια έργα θα μπορούσαν να συμβούν εάν το Ισραήλ εξομαλύνει τις σχέσεις με άλλες χώρες της περιοχής. Οι Συμφωνίες του Αβραάμ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ το 2020 εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν και η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να δημιουργήσει επίσημους δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

«Ένα παράδειγμα και το πιο προφανές είναι μια σύνδεση οπτικών ινών. Αυτή είναι η συντομότερη διαδρομή. Είναι η πιο ασφαλής διαδρομή. Είναι η πιο οικονομική διαδρομή», είπε ο Netanyahu μετά από συνομιλίες με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το βήμα του Ισραηλινού Π/θ είναι από μόνο του μια επέκταση των προτεινόμενων ενεργειακών δεσμών με την Κύπρο και την Ελλάδα ως μέρος της αυξανόμενης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μετά τις ανακαλύψεις σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις οικονομικές ζώνες τόσο του Ισραήλ όσο και της Κύπρου.

Ο Netanyahu επανέλαβε ότι ο ίδιος και ο Χριστοδουλίδης επιδιώκουν να ακολουθήσουν τα σχέδια για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας 2.000 μεγαβάτ, γνωστό ως EurAsia Interconnector, που συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, που αποσκοπεί να λειτουργήσει ως εφεδρικός εφοδιασμός ενέργειας τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Κύπρο.

Μια άλλη ενεργειακή σύνδεση περιλαμβάνει μια κυπριακή πρόταση για την κατασκευή ενός αγωγού, που θα μεταφέρει υπεράκτιο φυσικό αέριο τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Κύπρο στο νησιωτικό κράτος της ανατολικής Μεσογείου, όπου θα είναι καύσιμο για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ή ενδεχομένως θα υγροποιείται για εξαγωγή με πλοίο.

Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι δεδομένης της ανάγκης της Ευρώπης για ενεργειακή διαφοροποίηση, υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κύπρος και το Ισραήλ προσπαθούν να αναπτύξουν «έναν αξιόπιστο ενεργειακό διάδρομο», που θα συνδέει τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέσω έργων, που περιλαμβάνουν αγωγούς φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Επίσης, ο Netanyahu είπε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει πλήρως μια ευρωπαϊκή απόφαση να δημιουργηθεί ένας περιφερειακός κόμβος πυρόσβεσης στην Κύπρο, από τον οποίο θα μπορούσαν να αποσταλούν αεροσκάφη και άλλη τεχνολογία για να βοηθήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών σε γειτονικές χώρες.

Οι συνομιλίες μεταξύ Χριστοδουλίδη Netanyahu και προηγήθηκαν της τριμερούς συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα.

Από το 2016, τέτοιες συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών έχουν γίνει βασικό στοιχείο των αναπτυσσόμενων δεσμών που ο Netanyahu περιέγραψε ως «μια βαθιά φιλία, τόσο προσωπική, αλλά και μεταξύ των εθνών μας» που είναι «πραγματική» και «που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό».

ΠΗΓΗ: Bloomberg – Israel PM Pitches Fiber Optic Cable to Link Asia, Middle East With Europe 

— To πρακτορείο Bloomberg σε ανταπόκριση των Paul Tugwell, Georgios Georgiou και Ethan Bronner μεταδίδει ότι το Ισραήλ αναζητά τρόπους εξαγωγής του φυσικού του αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές σε συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Netanyahu).

«Αναμένουμε αποφάσεις για αυτό τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες», είπε ο Netanyahu τη Δευτέρα, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην κυπριακή πρωτεύουσα.

Το Ισραήλ επιθυμεί να συνδεθεί το ηλεκτρικό του δίκτυο με την Κύπρο και την Ελλάδα ως μέρος του λεγόμενου έργου EuroAsia Interconnector, είπε ο Netanyahu, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης η προοπτική η σχεδιαζόμενη σύνδεση μεταξύ των τριών χωρών να επεκταθεί ανατολικά του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι θα ήθελε να συμπεριλάβει την Ινδία στο έργο.

Το EuroAsia Interconnector θα συνδέσει δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στο Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και στη συνέχεια με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τον Ιανουάριο του 2022 να παράσχει 657 εκατομμύρια ευρώ (710 εκατομμύρια δολάρια) σε χρηματοδότηση για το τμήμα του καλωδίου 2.000 μεγαβάτ, που θα συνδέει την Κύπρο με το νησί της Κρήτης.

Το υποβρύχιο καλώδιο θα έχει συνολικό μήκος 1.208 χιλιόμετρα (750 μίλια) και προσφέρει την ευκαιρία για εξαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Αν και η Ελλάδα δεν παράγει επί του παρόντος φυσικό αέριο, είναι ένα φυσικό σημείο εισόδου για το καύσιμο στις ευρωπαϊκές αγορές με σημαντικές επενδύσεις σε εξέλιξη, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η σύνδεση «είναι ένα έργο μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς επιδιώκουμε να επεκταθούμε περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθώς χρειαζόμαστε περισσότερη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα μορφή 3+1 που χρησιμοποιείται για κοινές συναντήσεις με τις ΗΠΑ, για να δημιουργήσουν μια παρόμοια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την Ινδία, είπε ο Netanyahu.

Είπε επίσης ότι οι τρεις χώρες εξετάζουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση των πυρκαγιών σε μια περίοδο που προκαλούν όλο και πιο σοβαρές ζημιές.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Bloomberg, Paul Tugwell, Georgios Georgiou και Ethan Bronner – Israel, Cyprus, Greece Eye Gas Cooperation, Netanyahu Says

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε ανταπόκριση από τη Λευκωσία μεταδίδει ότι οι ηγέτες του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να εμβαθύνουν την ενεργειακή συνεργασία και να διερευνήσουν τρόπους μεταφοράς φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, καθώς και να συνδέσουν δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ανατολική Μεσόγειος έχει αποφέρει σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου την περασμένη δεκαετία, κυρίως ανοιχτά του Ισραήλ και της Αιγύπτου, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έπληξε τις ροές προς την Ευρώπη.

«Θα πρέπει να αποφασίσουμε σύντομα για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ θα εξάγει το φυσικό αέριό του και οι ίδιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από την Κύπρο. Εξετάζουμε τη δυνατότητα συνεργασίας σε αυτό», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία, μετά από μια τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν, νομίζω, τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, πιθανώς πιο κοντά στους τρεις μήνες», είπε.

Νωρίτερα φέτος, η Κύπρος πρότεινε την επίσπευση του φυσικού αερίου στην αγορά με τη δημιουργία ενός σύντομου αγωγού, που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο με μια εγκατάσταση υγροποίησης στην Κύπρο, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να αποσταλεί στην Ευρώπη.

«Συμφωνούμε ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πρωταρχικό πυλώνα συνεργασίας στην περιοχή, ιδίως υπό το φως των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων», είπε ο Χριστοδουλίδης. «Ειδικά στην Ευρώπη, υπαγορεύει την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση και αυξημένη διασυνδεσιμότητα», είπε.

Ο Netanyahu είπε ότι το Ισραήλ επίσης «επιδιώκει ενθουσιωδώς» να είναι μέρος μιας σχεδιαζόμενης υποθαλάσσιας σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το υποθαλάσσιο καλώδιο EuroAsia Interconnector, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπεται να μεταφέρει έως και 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, για να συνδέσει δίκτυα από το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα.

«Θα θέλαμε να το έχουμε προφανώς συνδεδεμένο με το Ισραήλ, και πιθανώς με το ανατολικό Ισραήλ», είπε ο Netanyahu.

Οι τρεις χώρες έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς όλα αυτά τα χρόνια και ο Netanyahu είπε ότι ένα άμεσο παράδειγμα οικονομικού δεσμού ήταν μέσω της προϊόντων διατροφής.

Ο Netanyahu είπε ότι οι αρχές σύντομα θα «ανοίξουν» την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας, η οποία πλέον προστατεύει την τοπική παραγωγή με υψηλούς εισαγωγικούς δασμούς.

«Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την αγορά γαλακτοκομικών πολύ σύντομα σε ελληνικές και κυπριακές —και άλλες— εισαγωγές. Έχετε πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσετε», είπε.

ΠΗΓΗ: Reuters – Israel, Cyprus and Greece mull energy pacts – and yoghurt 

Ο Νετανιάχου …μπήκε πολύ δυνατά στο θέμα της ενέργειας: Σε 3 με 6 μήνες η απόφαση για την εξαγωγή του φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο, μαζί τους και η Ελλάδα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: