Κατάληψη πετρελαιοφόρου του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη στα στενά του Ορμούζ: Πριν μήνες είχε παραδεχθεί ότι μετέφερε παράνομα Ιρανικό πετρέλαιο και έκανε συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Image by Thomasxx2xx from Pixabay




To πετρελαιοφόρο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan), συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, συμφερόντων του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη φέρεται να είναι υπό κατάληψη παραστρατιωτικών ομάδων, σύμφωνα με ενημέρωση του βρετανικού στρατού.

Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής, ενώ η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου, ενημερώνει ότι το περιστατικό κατεγράφη στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν στην είσοδο – έξοδο των στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου..

Περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν.

Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey είπε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas. Είπε ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν.

Το πλοίο βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης Ηνωμένων Πολιτειών – Ιράν για 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν , τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Για μήνες, το πλοίο καθηλώθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το πλοίο εκφόρτωσε το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο.

Η εταιρεία είχε προχωρήσει σε συμφωνία αναστολής δίωξης με τις ΗΠΑ στις 19 Απριλίου, δεσμευόμενη να μεταφέρει σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια του παράνομου ιρανικού πετρελαίου στις ΗΠΑ για κατάσχεση, σύμφωνα με όσα αναφέρει δικογραφία που αποσφραγίστηκε πρόσφατα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ δεν θα ασκήσουν δίωξη στην εταιρεία με αντάλλαγμα τη συνεργασία της.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ζητήσει από το δικαστήριο να μην αποκαλυφθεί η συμφωνία δεδομένου ότι «η αποκάλυψη αυτής της ενέργειας ήταν πιθανό να προκαλέσει κινδύνους για την ασφάλεια των κατηγορουμένων, της κυβέρνησης, καθώς και του πλοίου και των μελών του πληρώματος του», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η ενημέρωση από την Empire Navigation

Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί  σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

Επιβεβαίωσε το Ιράν

Το Ιράν συνέλαβε τάνκερ που μεταφέρει ιρακινό αργό που προοριζόταν για την Τουρκία σε μία κίνηση που θεωρείται αντίποινο στην σύλληψη τον περασμένο χρόνο του ίδιου πλοίου από τις ΗΠΑ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Το Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε την σύλληψη αμερικανικού τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν κατόπιν δικαστικής εντολής», μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του ιρανικού στρατού.

Δεν είναι σαφής ο λόγος για τον οποίο τα ιρανικά μέσα χαρακτηρίζουν το πλοίο αμερικανικό τάνκερ.

 

Mε πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ και  ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον των Χούθι: Με αποχή Κίνας και Ρωσίας έδωσε το «πράσινο φως» για την επιχείρηση Prosperity Guardian στον Περσικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: