Πόσο χρηματοδοτεί η ΕΕ την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές: Πώς προσαρμόζεται πλέον στην κλιματική αλλαγή

Κάτοικος στο χωριό Σωτήριο Λάρισας περπατά στην καλυμμένη από λάσπη αυλή του, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ




Τι οικονομικές ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αναμένει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών από παλιούς και αδιάθετους πόρους αλλά και νέα χρήματα;

Γιατί είναι περιορισμένη η πολιτική της ΕΕ για τέτοιες έκτακτες βοήθειες, αλλά και ποιοι λόγοι επιβάλλουν την ύπαρξη ενός μικρού μόνον Μηχανισμού Κοινής Πολιτικής Προστασίας

Ακόμη ποια είναι στο εξής η προετοιμασία της Ένωσης για μια νέα εποχή ολοένα και περισσότερων συνεπειών λόγω κλιματικής αλλαγής, μέσα στην οποία περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη αξιοποίηση και της ιδιωτικής ασφάλισης;

Τα παραπάνω ερωτήματα αναπτύσσονται και απαντώνται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου “Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο” (Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00), με τη συμμετοχή του ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Γιώργου Συριόπουλου.

Μετά την πλημμύρα της Θεσσαλίας, με τις τεράστιες υλικές καταστροφές και τα πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν άμεσα αλλά και θα υπάρξουν επίσης σε βάθος χρόνου, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε πως η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας για τις αποζημιώσεις, τα έργα που θα χρειαστούν κλπ, δίνοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει έως 2,25 δις. ευρώ από χρήματα που δεν απορρόφησε την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο, κυρίως από το Ταμείο Συνοχής.

Άφησε, επίσης, να εννοηθεί πως μπορεί να προκύψουν κι άλλοι πόροι που δικαιούται η Ελλάδα αλλά δεν είχε απορροφήσει, από ανακατεύθυνση χρημάτων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, να υπογραμμιστεί πως δεν πρόκειται για νέες χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, αλλά παλιότερες που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί.

Ως νέους πόρους ενίσχυσης και υποστήριξης διευκρινίστηκε πως μπορούν να δοθούν έως 400 εκατ. ευρώ από το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης», που έχει μόνον έναν περιορισμένο-εφεδρικό ρόλο για την βοήθεια των χωρών μελών σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών (συμπεριλαμβανομένων των σεισμών).

Να σημειωθεί ότι το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης», το οποίο ιδρύθηκε το 2002 μετά από τις τότε μεγάλες καταστροφές της Κεντρικής Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας από πλημμύρες, διαθέτει έναν περιορισμένο προϋπολογισμό, που δρα εντελώς επικουρικά προς τις άλλες πολιτικές της ΕΕ και βέβαια τις εθνικές

. Ενδεικτικά, στα 20 και πλέον χρόνια που λειτουργεί αυτό το Ταμείο, έχει διαθέσει μόλις 8,2 δις. ευρώ για 107 προγράμματα βοήθειας στα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και σε ορισμένα συνδεδεμένα, όπως η Τουρκία, η Σερβία κλπ.

Εξίσου περιορισμένες είναι οι δυνατότητες και το πεδίο δράσης του «Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης», που ξεκίνησε το 2001 με σκοπό τη διαχείριση κρίσεων και τον συντονισμό της διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση φυσικών καταστροφών.

Να διευκρινιστεί, όμως, ότι ο εν λόγω μηχανισμός είναι μονάχα εθελοντικός: τα μέλη της Ε.Ε. μπορούν να επιλέξουν αν θα βοηθήσουν άλλα κράτη που έχουν ανάγκη -και συχνά το κάνουν- δίχως όμως να υποχρεούνται να το πράξουν.

Επίσης, η Ε.Ε. δεν έχει νομικές εξουσίες να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των καταστροφών και χρειάζεται το πράσινο φως των κρατών-μελών για την αγορά εφεδρικών προμηθειών έκτακτης ανάγκης. Μία σχετική αλλαγή θα απαιτούσε την επαναδιατύπωση των ιδρυτικών συνθηκών της Ένωσης

Ακόμη, στις ζυμώσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ λαμβάνεται πλέον ολοένα και περισσότερο υπόψιν μια πραγματικότητα για αύξηση των φυσικών καταστροφών λόγω κλιματικής αλλαγής.

Η συζήτηση μάλιστα, όπως π.χ., στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, δεν είναι στο εξής μόνο για το πώς θα υπάρξει ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και για τη διαμόρφωση άμεσα μιας «Στρατηγικής της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Στα πλαίσια αυτά, ξεκινά μια νέα φιλοσοφία και ένας άλλος τρόπος σχεδιασμού των διαφόρων έργων που χρηματοδοτεί η ΕΕ. Εισέρχεται, επίσης, και μια καινούργια λογική για τη χρησιμότητα έως και υποχρεωτικότητα της ασφάλισης επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών από φυσικές καταστροφές, μια και τόσο οι κοινοτικοί πόροι όσο και οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν είναι δυνατόν πλέον να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών αποζημιώσεων.

Μια ανάλογη ανακοίνωση έκανε και η ελληνική κυβέρνηση για υποχρέωση από το 2024 ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, κατ’ αρχήν των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Πάντως, στον Ευρωπαϊκό Βορρά υπάρχει μια περισσότερο ανεπτυγμένη ασφαλιστική συνείδηση από ότι το Νότο γενικότερο. Επιπλέον, να αναφερθεί ως παράδειγμα ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ κάποιος δεν μπορεί να νοικιάσει όχι μόνον επαγγελματικό χώρο, αλλά ακόμη και απλό διαμέρισμα, χωρίς να προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο στον ιδιοκτήτη…

Πηγή: ertnews

«Οχυρωματικά» κατασκευάζουν στη Θεσσαλία αγωνιούν για την κακοκαιρία- Τρίτη και Τετάρτη Θεσσαλία και Στερεά θα βρεθούν στο μάτι του «Elias» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: