«Οχυρωματικά» κατασκευάζουν στη Θεσσαλία αγωνιούν για την κακοκαιρία- Τρίτη και Τετάρτη Θεσσαλία και Στερεά θα βρεθούν στο μάτι του «Elias» [videos]

FILE PHOTO Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων στην Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Κακοκαιρίας στην Θεσσαλία.13 Σεπτεμβρίου 2023.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/STR




Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων, σύμφωνα με την ΕΜΥ, βρίσκονται Θεσσαλία και Στερεά, με τους κατοίκους και τις Αρχές να θωρακίζουν πόλεις και χωριά υπό τον φόβο νέων πλημμυρών.

Σύμφωνα με το τελευταίο επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ προβλέπονται: 

Την Τρίτη κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν: στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι, στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.




Κάτοικοι, φορείς και στρατός επιχειρούν μέρα νύχτα να θωρακίσουν τη Θεσσαλία 

Ενίσχυση αναχωμάτων, καθαρισμοί ρεμάτων και σχέδια για άμεση εκκένωση περιοχών περιλαμβάνονται στο πλάνο της Πολιτικής Προστασίας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρώτη γραμμή.

Με σακιά στις πόρτες και στα παράθυρα οι κάτοικοι του Παλαμά ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας με τις μνήμες από τον καταστροφικό Ντάνιελ να είναι ακόμη νωπές. Παρόλα αυτά μετά από 3 εβδομάδες η κατάσταση στην κωμόπολη δεν είναι καλή. Ρούχα, κούτες, ακόμη και τηλεοράσεις που καταστράφηκαν δεν έχουν μαζευτεί ακόμα και αποτελούν πλέον εστία μόλυνσης με κάθε λογής ζωύφια να ξεπηδούν από μέσα.

Ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου αναφέρει πως: «Αν επαναληφθούν έστω και τα μισά φαινόμενα που ήταν την προηγούμενη φορά η κατάσταση θα είναι πραγματικά μη αναστρέψιμη».




Το χωριό Βλοχό είναι ένα χωριό φάντασμα. Παντού υπάρχουν κατεστραμμένα αντικείμενα που αφαίρεσαν οι ιδιοκτήτες μέσα από τα πλημμυρισμένα σπίτια. Οι επόμενες ώρες, είναι ώρες αγωνίας για τους κατοίκους που έχουν μείνει στο χωριό και προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.




Στο Βόλο ο ποταμός Κραυσίδωνας παραμένει ακαθάριστος, έχοντας ακόμα στην κοίτη του τεράστιους όγκους από χώμα, πέτρες, κορμούς δέντρων και άλλες φερτές ύλες.

Ειδικές δυνάμεις του στρατού βρίσκονται στον Παγασητικό όπου έχει καταπλεύσει το αρματαγωγό «Ικαρία» και αναμένει οδηγίες για τη νέα κακοκαιρία «Ηλίας».

Και στη Λάρισα δίνεται μάχη για να μην υπερχειλίσουν πάλι οι ποταμοί.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός δήλωσε: «Η Περιφέρεια επιχείρησε και επιχειρεί σε 90 σημεία γεφυρών, ρεμάτων, ποταμών, αναχωμάτων. Επιχείρησε και επιχειρεί στο πεδίο σε 131 σημεία για να βελτιώσει την προσβασιμότητα».

Η προσφυγική δομή του Κουτσόχερου επιστρατεύεται για να φιλοξενήσει τους πρώτους πλημμυροπαθείς.

Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Φαρκαδώνας Κοσμάς Ευάγγελος, αναφέρει: «Έχουν μεταφερθεί 85 άτομα στη δομή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότερα άτομα».

Στο χωριό Κεραμίδι, στο οποίο υπάρχουν ακόμα σημεία που παραμένουν πλημμυρισμένα, πριν καν προλάβουν οι κάτοικοι να σταθούν στα πόδια τους, περιμένουν το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Σε επιφυλακή και στη Βόρεια Εύβοια

Οι κάτοικοι της πολύπαθης Εύβοιας για ακόμη μία φορά με αυτοσχέδιους τρόπους προσπαθούν να προφυλαχθούν.

Οι κάτοικοι στο Μετόχι λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας για την επερχόμενη κακοκαιρία βάζουν ξύλινες σανίδες στις εισόδους της πόρτας, σακιά με άμμο αλλά και μηχανές άντλησης υδάτων σε περίπτωση που το νερό φτάσει στα σπίτια τους.

Αν και τα φαινόμενα δεν αναμένονται στην ίδια ένταση με την κακοκαιρία Ντάνιελ, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για μέτρα προστασίας ειδικά στις πληγείσες περιοχές όπου τα εδάφη είναι κορεσμένα.

Κλειστά τα σχολεία στο Ξυλόκαστρο

Προβλήματα προκάλεσε, η έλευση της νέας κακοκαιρίας σ’ ένα μεγάλο κομμάτι της παραλιακής Κορινθίας. Η ισχυρή βροχόπτωση, προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους του Ξυλοκάστρου Κορινθίας.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή τους.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: « Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο Τρίτη, με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, δηλαδή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου. Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Επί ποδός ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, Ενόπλων Δυνάμεων, ΕΜΑΚ, Αστυνομίας, Πολιτικής Προστασίας 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι στην Περεφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται «περισσότεροι από 1.500, 1.600 αστυνομικοί. Είναι περισσότεροι από 2 λόχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ είναι περισσότεροι από 108, 110 χειριστές μέσων», τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η στήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις.

Με πληροφορίες από ertnews.gr 
Ελλάδα Αθήνα 

Επί ποδός ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, Ενόπλων Δυνάμεων, ΕΜΑΚ, Αστυνομίας, Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: