Πώς το κάπνισμα επιταχύνει το γήρας: Τα τελομερή των χρωμοσωμάτων κρατούν το μυστικό του τραυματισμένου DNA

Stop, Tobacco pixabay Tumisu




Το κάπνισμα επιταχύνει το γήρας. Η απόδειξη είναι γραμμένη στο DNA για την ακρίβεια στα χρωμοσώματα.

Το κάπνισμα, στην πραγματικότητα, επιταχύνει τη βράχυνση των άκρων τους, που ονομάζονται τελομερή, τα οποία είναι δείκτης της ικανότητας του κυττάρου να αναγεννάται και να επισκευάζεται και της ταχύτητας γήρανσης.

Αυτό επισημαίνεται σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Αναπνευστική Ιατρική το 2023, που προγραμματίστηκε στο Μιλάνο, με επικεφαλής το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Hangzhou. Η έρευνα δείχνει ότι η διακοπή του καπνίσματος, ωστόσο, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης.

Τα τελομερή, επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA που προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων, μοιάζουν με τα πλαστικά ή μεταλλικά περιβλήματα στο άκρο των κορδονιών, που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή μικραίνουν λίγο, μέχρι να γίνουν τόσο κοντά που το κύτταρο δεν μπορεί πλέον να διαιρεθεί με επιτυχία και πεθαίνει: αυτό είναι μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Το μήκος των τελομερών έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές διαταραχές, ο διαβήτης και η μυϊκή απώλεια, αλλά μέχρι στιγμής λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση με το κάπνισμα.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Siyu Dai, αναλύοντας τα γενετικά δεδομένα σχεδόν 500 χιλιάδων ανθρώπων που συλλέχθηκαν στη βάση δεδομένων British Biobank, ανακάλυψαν τώρα ότι το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τα τελομερή των χρωμοσωμάτων που περιέχονται στα λευκά αιμοσφαίρια, κύτταρα που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζονται συνήθως.

Ωστόσο, για τους πρώην καπνιστές, οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν μόνο μια μικρή τάση προς μικρότερα χρωμοσώματα, η οποία δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Πώς να περάσετε ομαλά στη σύνταξη: Βρείτε ένα χόμπι συμβουλεύουν ειδικοί φέρνει ψυχική ευεξία καταπολεμά την κατάθλιψη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: